Nå vil Kolberg ha Listhaug-lov

Den tidligere First House-toppen nekter å fortelle hvem hun jobbet for. Nå vil Kolberg ha en lov som forhindrer at regjeringsmedlemmer får holde kundelista hemmelig.

HEMMELIGHOLD: Landbruksminister Sylvi Listhaug nekter hardnakket å avsløre hvem hun jobbet for i toppjobben i PR-selskapet First House inntil forrige tirsdag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HEMMELIGHOLD: Landbruksminister Sylvi Listhaug nekter hardnakket å avsløre hvem hun jobbet for i toppjobben i PR-selskapet First House inntil forrige tirsdag. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verken statsministeren eller Stortinget får vite hvem tidligere First House-topp Sylvi Listhaug jobbet for fram til forrige tirsdag, da hun sluttet i jobben som seniorrådgiver i PR-selskapet.

Ny lov? Nå foreslår kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Martin Kolberg (Ap), en ny lov for å forhindre at regjeringsmedlemmer med PR-bakgrunn får holde sine kundelister hemmelige, skriver Klassekampen.

- Tida er moden for å vurdere en ny lov som sier at kontrollkomiteen får utlevert kundelistene til folk i regjeringsapparatet med bakgrunn fra PR-bransjen ved utnevnelse, sier Kolberg.

- Nekter den aktuelle kandidaten eller PR-firmaet å gå med på det, må vi vurdere om vedkommende kan utnevnes, sier han videre.

Overfor Klassekampen understreker Kolberg at han ikke har grunn til å tro at Listhaug har brutt habilitetsreglene.

En slik lov ville gjort det umlig for Listhaug å fortsette i regjeringen - siden hun er klar på at hun nekter å utlevere sine tidligere oppdragsgivere.

Rema-Listhaug? Det er blant annet kjent at både Rema 1000 og Coop har hyret inn First House. I går krevde Per Olaf Lundteigen (Sp) at Stortinget får innsyn.

- At Listhaug går direkte fra PR-byrået til embetet som statsråd gir oss en ny alvorlig realitet å forholde oss til. Muligheten for å få åpenhet om listene vil jeg drøfte med mine rådgivere, og det er en problemstilling jeg ønsker å ta ved første anledning med kontrollkomiteen, sa Lundteigen til Dagsavisen.

Listhaug er ikke den eneste i den nye regjeringen med bakgrunn fra PR-bransjen - hele sju av statssekretærene følger med Listhaug fra bransjen.

Hemmelighetskremmeri Klassekampen har snakket med professor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo. Han mener det er betenkelig at ikke engang statsministeren får innsyn i kundelistene til sine ministre, og mener det skaper et inntrykk av hemmelighetskremmeri og betenkelie forbindelser.

- Jeg synes dette opplegget virker unødig begrenset, sier Smith.

LISTHAUG-LOV: Martin Kolberg (Ap) leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, og foreslår en ny lov for å forhindre hemmelighetskremmeri fra regjeringens medlemmer med bakgrunn fra PR-bransjen .  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LISTHAUG-LOV: Martin Kolberg (Ap) leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, og foreslår en ny lov for å forhindre hemmelighetskremmeri fra regjeringens medlemmer med bakgrunn fra PR-bransjen . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer