HEMMELIGHOLD: Landbruksminister Sylvi Listhaug nekter hardnakket å avsløre hvem hun jobbet for i toppjobben i PR-selskapet First House inntil forrige tirsdag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HEMMELIGHOLD: Landbruksminister Sylvi Listhaug nekter hardnakket å avsløre hvem hun jobbet for i toppjobben i PR-selskapet First House inntil forrige tirsdag. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Nå vil Kolberg ha Listhaug-lov

Den tidligere First House-toppen nekter å fortelle hvem hun jobbet for. Nå vil Kolberg ha en lov som forhindrer at regjeringsmedlemmer får holde kundelista hemmelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verken statsministeren eller Stortinget får vite hvem tidligere First House-topp Sylvi Listhaug jobbet for fram til forrige tirsdag, da hun sluttet i jobben som seniorrådgiver i PR-selskapet.

Ny lov? Nå foreslår kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Martin Kolberg (Ap), en ny lov for å forhindre at regjeringsmedlemmer med PR-bakgrunn får holde sine kundelister hemmelige, skriver Klassekampen.

- Tida er moden for å vurdere en ny lov som sier at kontrollkomiteen får utlevert kundelistene til folk i regjeringsapparatet med bakgrunn fra PR-bransjen ved utnevnelse, sier Kolberg.

- Nekter den aktuelle kandidaten eller PR-firmaet å gå med på det, må vi vurdere om vedkommende kan utnevnes, sier han videre.

Overfor Klassekampen understreker Kolberg at han ikke har grunn til å tro at Listhaug har brutt habilitetsreglene.

En slik lov ville gjort det umlig for Listhaug å fortsette i regjeringen - siden hun er klar på at hun nekter å utlevere sine tidligere oppdragsgivere.

Rema-Listhaug? Det er blant annet kjent at både Rema 1000 og Coop har hyret inn First House. I går krevde Per Olaf Lundteigen (Sp) at Stortinget får innsyn.

- At Listhaug går direkte fra PR-byrået til embetet som statsråd gir oss en ny alvorlig realitet å forholde oss til. Muligheten for å få åpenhet om listene vil jeg drøfte med mine rådgivere, og det er en problemstilling jeg ønsker å ta ved første anledning med kontrollkomiteen, sa Lundteigen til Dagsavisen.

Listhaug er ikke den eneste i den nye regjeringen med bakgrunn fra PR-bransjen - hele sju av statssekretærene følger med Listhaug fra bransjen.

Hemmelighetskremmeri Klassekampen har snakket med professor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo. Han mener det er betenkelig at ikke engang statsministeren får innsyn i kundelistene til sine ministre, og mener det skaper et inntrykk av hemmelighetskremmeri og betenkelie forbindelser.

- Jeg synes dette opplegget virker unødig begrenset, sier Smith.

LISTHAUG-LOV: Martin Kolberg (Ap) leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, og foreslår en ny lov for å forhindre hemmelighetskremmeri fra regjeringens medlemmer med bakgrunn fra PR-bransjen .  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LISTHAUG-LOV: Martin Kolberg (Ap) leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, og foreslår en ny lov for å forhindre hemmelighetskremmeri fra regjeringens medlemmer med bakgrunn fra PR-bransjen . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer