Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil kvinnene samle seg i kampen mot IS, og hevne alle de som har lidd under terrororganisasjonen

- Vi slåss for å frigjøre både kvinner og menn.

KJEMPER MOT IS: - Vi slåss for å frigjøre både kvinner og menn. Gjør vi ikke det, vil patriarkiet seire igjen, sier Nesrin Abdullah som er talsperson i YPJ. Dette bildet er av kurdiske peshmarga-soldater. Foto: NTB Scanpix
KJEMPER MOT IS: - Vi slåss for å frigjøre både kvinner og menn. Gjør vi ikke det, vil patriarkiet seire igjen, sier Nesrin Abdullah som er talsperson i YPJ. Dette bildet er av kurdiske peshmarga-soldater. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorgruppa IS har det siste året lidd flere nederlag i områdene hvor de tradisjonelt sett har stått sterkest.

I skrivende stund pågår slaget om Mosul i Irak, og det er også planer om å gjenerobre den selverklærte IS-hovedstaden Raqqa.

En gruppering som vil være med på å påføre IS ytterligere tap er Kurdish Women's Protection Units (YPJ). De vil nå utvide sine operasjoner til å inkludere arabiske kvinner som vil være med i kampen mot terrororganisasjonen og hevne alle kvinner som har lidd under deres regime.

- Har slått seg sammen med oss

I et intervju med det kurdiske nyhetsbyrået Firat, sier YPJs talsperson at det ikke bare handler om å frigjøre landområdene fra IS, men «en frigjøring av mentalitet og tanker».

- Vi slåss for å frigjøre både kvinner og menn. Gjør vi ikke det, vil patriarkiet seire igjen, sier Nesrin Abdullah.

Hun forteller videre at det i 2016 var en voldsom økning i antallet kvinner som ville delta i kampen mot IS. I enkelte områder, som i Mabij, ble de frigjorte kvinnene så inspirert at de laget sin egen bataljon. Bare for kvinner.

Bilder fra Manjib etter frigjøringen viste hvordan menn klippet det lange skjegget sitt, mens en kvinne brant en niqab.

- Det er hovedsakelig arabiske kvinner som bor i de frigjorte områdene. Mange ble imponert da de så at kvinner deltok i kampene, og konsekvensen er at mange har slått seg sammen med oss, sier Abdullah.

FEIRER: Den syriske byen Manbij ble frigjort fra IS-krigere 13. august. Her feirer de seieren med klipping av skjegg og brenning av nikab. Video: NTB Scanpix / Reuters Vis mer

Historie og filosofi

YPJ deltok i mange kamper i året som gikk, men Abdullah understreker at det ikke bare er våpen og krigføring som inngår i opplæringen.

Kvinnene skal også bli lært opp i feministisk historie og filosofi.

- Dette er fordi YPJ ikke bare er en brutal krigsenhet, men en gruppe som også skal vektlegge sosial og moralsk bevissthet. Denne kampen blir en del av kvinnenes selvrealisering, og gjør det mulig for dem å også spille en intellektuell rolle i kampen mot IS uten å være avhengige av menn.

Voldtekt og tortur

Medlemmene av IS har gjentatte ganger utsatt kvinner i de okkuperte områdene for både tortur og voldtekt. Spesielt yezidi-kvinnene er utsatt.

I 2014 drepte og fordrev de tusenvis av yezidier i Nord-Irak. I fjor kom det vitnemål om hvordan IS-terroristene behandlet fangene. De som ikke ble drept ble forsøkt tvunget til å konvertere til islam, og en rekke av kvinnene skal ha blitt voldtatt og unge jenter skal ha blitt solgt og tvangsgiftet, meldte International Business Times (IBT) da.

- Hver jente opplevde forskjellige ting. Mange ble solgt til IS-krigere. Flere ble voldtatt på åpen gate. De ble torturert og slått, sa Ziyad Shammo Aladany i organisasjonen Yazda i Kurdistan til IBT.

De totale dødstallene etter borgerkrigen i Syria varierer, men FN anslo i fjor at så mange som 400 000 hadde mistet livet. Fem millioner mennesker er drevet på flukt ut av landet, og mer enn seks millioner er på flukt innenfor landets grenser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling