Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil Listhaug fengsle asylsøkere fra Botswana, Ghana, India og Tanzania

Innvandringsminister Sylvi Listhaug utvider lista over nasjonaliteter som skal hurtigbehandles. Etter lovendring i Stortinget vil disse kunne fengsles i 48 timer.

- FOREBYGGENDE: Innvandringsminister Sylvi Listhaug vil øke antall nasjonaliteter som kan fengsles i 48 timer i påvente av hurtigbehandling. Hun mener det er nødvendig for å unngå at asylsøkerne rømmer, i tillegg til at det virker forebyggende. Bildet er fra på det lukkete flyktningmottaket Moria på Lesvos, som Listhaug besøkte i forrige uke. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- FOREBYGGENDE: Innvandringsminister Sylvi Listhaug vil øke antall nasjonaliteter som kan fengsles i 48 timer i påvente av hurtigbehandling. Hun mener det er nødvendig for å unngå at asylsøkerne rømmer, i tillegg til at det virker forebyggende. Bildet er fra på det lukkete flyktningmottaket Moria på Lesvos, som Listhaug besøkte i forrige uke. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er viktig for oss å få sendt ut grunnløse asylsøkere så raskt som mulig, og ha kontroll på dem mens behandlingen pågår, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Dagbladet.

Onsdag sendte Justisdepartementet en instruks om å utvide lista over nasjonaliteter som skal behandles etter den såkalte 48-timersprosedyren.

48-timersprosedyren innebærer at personer som kommer fra land som UDI legger til grunn etterlever de internasjonale menneskerettighetene på et akseptabelt nivå, får sin søknad hurtigbehandlet.

Dagens liste består av over 50 land - deriblant Albania, Hellas og Serbia, men skal nå også inkludere Armenia, Botswana, Ghana, India, Namibia og Tanzania.

Vil fengsle I tillegg til utvidelsen av lista, vil også Listhaug ha mulighet til å fengsle asylsøkerne mens søknaden hurtigbehandles. Lovforslaget er en del av innstrammingspakka som Stortinget nå behandler, og alt tyder på at forslaget kommer til å gå gjennom.

Arbeiderpartiet varslet i går at de kommer til å støtte forslaget om å kunne fengsle åpenbart grunnløse asylsøkere, og tiltaket er også i tråd med asylavtalen mellom samarbeidspartiene.

Ifølge departementet forsvant det i fjor 90 asylsøkere fra mottak mens de ventet på hurtigbehandlingen.

- Når det ikke var mer enn 90 som forsvant, er ikke fengsling da noe overdrevet?

- Jeg mener det er 90 for mye. Fengsling har også en forebyggende effekt, for dersom flyktningene ser at det går an å stikke av i Norge, så vil det gjøre Norge til en mer attraktiv destinasjon.

Kan bli nedstemt Selv om Ap støtter fengsling, så har de derimot varslet at de kommer å si nei til økt bruk av midlertidig opphold for barn og familier, og nei til strengere krav for familiegjenforening.

I regjeringens lovforslag har de foreslått at en person med opphold i Norge må ha jobbet eller studert i minst tre år, og tjene mer enn 300 000 kroner, før de kan søke familiegjenforening.

Venstre og KrF har allerede varslet at de er negative til innstramming av familiegjenforening og økt bruk av midlertidighet, og dermed kan regjeringens forslag bli stemt ned i Stortinget.

- Naivt av Ap Listhaug sier hun er skuffet over Ap's avvisning, men vil ikke forskuttere nederlaget i Stortinget.

- Venstre og KrF har hatt en liberal flyktningpolitikk i mange år, mens Ap under Jens Stoltenberg sto for en streng, men rettferdig politikk. Under Jonas Gahr Støre ser Ap derimot ut til å ha falt ned på en naiv og snillistisk linje. Jeg håper at de snur før behandlingen i Stortinget, hvis ikke regner jeg med at de er klare for å ta medansvaret for en eventuell økning i antall asylsøkere.

- Ap begrunner sitt nei blant annet med kritikk fra FNs høykommissær for flyktninger, kan det kalles naivt og snillistisk?

- Høykommissæren har sin rolle, og mange av anbefalingene går utover det vi er forpliktet til overfor internasjonale konvensjoner.

- Regjeringen skremmer Ap kommer til å støtte fengsling, men ville ha lagt inn flere kriterier for fengsling enn det regjeringen gjør. Ap mener også at de 90 som forsvant fra mottakene viser at regjeringen ikke har hatt kontroll.

- Arbeiderpartiets linje om en streng, rettferdig og human asylpolitikk ligger fast slik den har gjort i mange tiår. Men vi går i mot forslag som hemmer integreringen. Til forskjell fra Frp er vi opptatt av den store utfordringen vi nå står overfor med å integrere de som får opphold og gi alle mulighet til å bli bidragsytere, sier Helga Pedersen til Dagbladet.
 
Hun påpeker at statsministeren i februar brukte feil tall om familiegjenforening på Stortingets talerstol.

- Dette er skremsler fra regjeringen. Ap legger kunnskap og fakta til grunn for vår politikk. Innvandringsministerens egen fagetat, UDI, advarte tidligere i år om at regjeringens forslag om familiegjenforening ville kunne føre til økte asylankomster. Derfor stiller jeg meg uforstående til påstandene fra Listhaug, sier hun.

Hele Norges coronakart