Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil norske selskaper satse i Iran

Blant norske selskaper er det «stor interesse» for å satse i Iran, melder Utenriksdepartementet.

 Har vært i Teheran: DNV, GL, DNO og AkvaGroup er blant de norske selskapene som har vært i Iran. Foto: Dagbladet
Har vært i Teheran: DNV, GL, DNO og AkvaGroup er blant de norske selskapene som har vært i Iran. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Vi har mottatt en rekke enkeltforespørsler og har møtt flere bedrifter, både her i Oslo og på ambassaden i Teheran, fastslår Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet til Finansavisen.

14. juli inngikk Iran og vetomaktene i FN en avtale som regulerer landets utvikling av kjernefysisk materiale.

Såfremt landet følger avtalen innebærer det at sanksjonene mot landet blir opphevet, trolig i løpet av de neste seks månedene.

Dobbelt BNP av Vietnam Skal man tro nettsidene til den norske ambassaden i Irans hovedstad Teheran har en rekke norske bedrifter fått med seg åpningen.

Iran har 79 millioner innbyggere, og et BNP som er det dobbelte av et land som Vietnam, et annet land som har trukket til seg «Etter atomavtalen 14. juli har det både vært mye utvikling i Irans politiske landskap, noe som har ført til stor interesse for næringsvirksomhet i Iran blant norske og øvrige internasjonale selskaper», skriver ambassaden.

Utenriksdepartementet er ikke i stand til å tallfeste antallet norske bedrifter som har meldt sin interesse.

Norge ikke alene Departementet informerer om situasjonen, hvilke sanksjoner som fortsatt gjelder, og om den mulige fremdrift i opphevelse av sanksjonene.

I august 2015 arrangerte Utenriksdepartementet et informasjonsmøte for næringslivet om muligheter i Iran.

En næringslivsdelegasjon fulgte med da statssekretær Tore Hattrem besøkte Teheran i oktober.

Representanter fra Rederiforbundet, Innovasjon Norge, DNV GL, DNO og AkvaGroup var med i delegasjonen.

Men Norge er ikke alene. Delegasjoner fra både tysk, fransk og annet europeisk næringsliv har vært i Iran, ifølge internasjonale medier.

- Andre har kommet lenger Utenriksdepartementet vurderer olje og gass, maritim sektor/shipping, miljø, fornybar energi og akvakultur som særlig interessante sektorer for norsk næringsliv i Iran.

- Hva slags samarbeid er de norske bedriftene interessert i? Eksportmuligheter? Outsourcing? Direkteinvesteringer og oppkjøp? Samarbeid med iranske partnere?

- Norske bedrifter har tradisjonelt ikke vært tungt til stede i det iranske markedet. Fordi sanksjonene fortsatt gjelder, opplever vi at de fleste norske bedrifter for øyeblikket kun sonderer hvilke muligheter som finnes innenfor flere sektorer i Iran.

- Andre har kommet lenger og har definert målsetninger for sitt engasjement i Iran.


Flere nyheter: Nok en rød dag på Wall Street Strengere regler for konkurranseklausuler vedtatt

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media