Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil Obama satse på arabisk-israelsk fred

Ny midtøstenpolitikk i vente fra Obama.

FREDSPRISVINNEREN VIL SATSE PÅ FRED: President Barack Obama vil lansere ny midtøstenpolitikk, melder utenriksminsiter Hillary Clinton. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/Scanpix
FREDSPRISVINNEREN VIL SATSE PÅ FRED: President Barack Obama vil lansere ny midtøstenpolitikk, melder utenriksminsiter Hillary Clinton. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama vil snart legge fram en ny politikk for Midtøsten og Nord-Afrika og forsøke å blåse nytt liv i fredsprosessen mellom Israel og palestinerne, sier landets utenriksminister Hillary Clinton under U.S.-Islamic World Forum, en konferanse arrangert av Qatar og tankesmia Brookings Institution.

- Presidenten vil snakke mer inngående om USAs politikk i Midtøsten og Nord-Afrika i løpet av de kommende ukene, sa Clinton.

Ifølge henne er Midtøsten og Nord-Afrika på vei inn i en historisk epoke.

- Den lange arabiske vinteren er i dag begynt å gå mot slutten. For første gang på flere tiår har det oppstått en mulighet for virkelig forandring.

Kjerneverdiene står fast USAs kjerneinteresser og - verdier i politikken overfor Midtøsten og Nord-Afrika står fast, understreket Clinton. Amerikanerne vil ifølge henne arbeide for å fremme menneskerettigheter, løse langvarige konflikter, motarbeide trusler fra Iran og bekjempe al-Qaida og andre ekstremistgrupper.

- Dette inkluderer en fornyet innsats for utstrakt arabisk-israelsk fred, la Clinton til.

Helt sentralt står fredsprosessen mellom Israel og palestinerne.

- Status quo mellom palestinerne og israelerne er like uholdbar som de politiske systemene som har falt sammen de siste månedene, sa Clinton i sin tale.

I både Tunisia og Egypt har folkereisninger ført til regimeskifte i løpet av de siste månedene. Samtidig er Libya rammet av borgerkrig, og situasjonen er også blitt svært betent i land som Bahrain, Jemen og Syria.

Stillstand i fredsprosessen Da Obama kom til makten som president i USA, var det med et løfte om å gjøre fredsprosessen i Midtøsten til en høy prioritet. Hittil har han likevel få resultater å vise til. Men ifølge Clinton finnes det «ingen erstatning» for aktivt amerikansk lederskap i fredsprosessen i Midtøsten.

Fredssamtalene mellom palestinerne og israelerne brøt sammen i fjor fordi Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviste et krav fra palestinerne om forlenget stans i byggingen i israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden. Samtalene er fortsatt ikke kommet i gang igjen.

Det er ventet at Netanyahu vil besøke USA i mai, og det har versert rykter om at han da vil ha nye forslag med seg i kofferten.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media