Nå vil også Ap-politikere kvitte seg med Harald og Sonja

Fire politikere fra Arbeiderpartiet er for første gang med på å fremme et forslag om å innføre republikk i Norge.

VIL BYGGE NED: I sommer tok SV et oppgjør med revolusjonstonen i de elleve foregående forslagene om å innføre republikk, og lanserte en mer realistisk overgangsordning. Det har lokket Ap-republikanerne ut av skapet, og en håndfull slutter nå rekker med Snorre Valen og SV.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VIL BYGGE NED: I sommer tok SV et oppgjør med revolusjonstonen i de elleve foregående forslagene om å innføre republikk, og lanserte en mer realistisk overgangsordning. Det har lokket Ap-republikanerne ut av skapet, og en håndfull slutter nå rekker med Snorre Valen og SV. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forslaget er ført i pennen av Sosialistisk Venstreparti-politikerne Hallgeir Langeland og Snorre Valen.

I sommer tok SV et oppgjør med revolusjonstonen i de elleve foregående forslagene om å innføre republikk, og lanserte en mer realistisk overgangsordning. Det har lokket Ap-republikanerne ut av skapet, og en håndfull slutter nå rekker med Snorre Valen og SV.

Da forslaget ble lansert i Dagbladet i juni, sa Valen:

- Folk flest er egentlig republikanere. Skulle vi i dag dannet en demokratisk styreform, tror jeg ingen ville valgt monarki, sier stortingsrepresentant Snorre Valen (SV)

Før helgen ble forslaget formelt lagt på bordet. Det er tolvte gang at SV fremmer forslag om å fjerne kongehuset. Denne gangen fikk SV med seg tre stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet, melder TV 2.

- Lyden og innholdet i dette forslaget er annerledes enn tidligere utgaver. Før har man sagt at kongen skal settes på gaten, punktum finale. Nå tar man inn over seg de ulike problemstillingene og ønsker en utredning og bred debatt for å finne ut hvordan vi best skal få i stand en republikk, sier Eirin Sund (Ap) til TV 2.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer