Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil også han kunne trykke på «den røde knappen»

Russland krever å få være en likeverdig part i det planlagte rakettskjoldet over Europa.

KONTROVERSIELT FORSLAG:  Russland finner seg ikke i å bli avskåret fra det felles europeiske rakettforsvaret, og sier Russland vil være en likeverdig part. Foto: Scanpix
KONTROVERSIELT FORSLAG: Russland finner seg ikke i å bli avskåret fra det felles europeiske rakettforsvaret, og sier Russland vil være en likeverdig part. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands visestatsminister Sergei Ivanov la fram et kontroversielt forslag under sitt besøk i USA, der han møtte blant annet USAs utenriksminster Hillary Clinton.

Han sier Russland ønsker å ta del i det planlagte amerikanske rakettskjoldet over Europa. Men på visse betingelser. De krever å kunne trykke på «den røde knappen» ved et eventuelt angrep.

- Vi insisterer bare på én ting: At vi er en likeverdig part, sa Sergei Ivanov, ifølge den britiske avisa The Telegraph.

- Praktisk sett betyr det at vårt kontor vil holde til i for eksempel Brussel, og bli enige om å trykke på den røde knappen for fyre av avskjæringsrakettene, sier han videre.

Felles datasystem Russland har tidligere advart at det vil bli et nytt våpenkappløp om de ikke får samarbeide med USA og deres allierte om rakettskjoldet.

Den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates tilbød under et besøk i Moskva forrige uke å dele informasjon om rakettoppskyting, og opprette et felles datasystem, i et forsøk på å blidgjøre russerne. Det lyktes han imidlertid ikke med.

- Dette forslaget forandrer ikke det faktum at et rakettforsvar med et betydelig anti-russisk potensial vil befinne seg ved den russiske grensen, skrev den russiske forsvarsministeren Anatolij Serdjukov som svar i en epost.

Dekker Europa NATO ble under toppmøtet i november i fjor enige om et revidert forslag om å utvikle et rakettskjold som er sterkt nok til å dekke hele NATOs europeiske område.

Forsvarsalliansen kom også til enighet om å be Russland samarbeide om rakettskjoldet. Men det ble vedtatt at det ikke skulle være et felles integrert rakettskjold, men to bindende systemer for NATO og Russland.

Det var foran toppmøtet diskusjon om hvorvidt Iran skulle nevnes som den største trusselen mot Nato. Det ble det etter kraftige protester fra Tyrkia ikke noe av.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media