Nå vil Oste-Trygve øke tollen på frukt

- Årets valg er et matvalg, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) .

MATVALG: - Årets valg blir et matvalg, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum. Han gjorde seg upopulær da Sp kjempet igjennom økt toll på ost. Når vil Sp-statsråden øke tollen igjen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MATVALG: - Årets valg blir et matvalg, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum. Han gjorde seg upopulær da Sp kjempet igjennom økt toll på ost. Når vil Sp-statsråden øke tollen igjen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruksministeren ønsker å øke tollsatsene på frukt for å redde en synkende norsk produksjon.

Han påpeker at den norske andelen, for eksempel av epler, jordbær og bringebær, nesten er halvert i norske butikker, selv om forbruket har gått kraftig opp, melder VG.

- Jeg tror det norske folk vil være med på å betale litt mer for frukt, slik at norsk frukt ikke forsvinner. Jeg er villig til å øke tollen hvis det er nødvendig, sier han.

Han foreslår å for eksempel øke tollen på epler, som fra mai til desember ligger på 4,83 kroner kiloen, til sju kroner.

Vedum er ikke redd for at en slik økning skal medføre sanksjoner fra EU, som de truet med da tollen på ost og fisk ble satt opp i fjor.

LES OGSÅ: EU-raseri mot norsk ostetoll

- Når det gjelder ostetollen, viser erfaringene at vi fikk rett, og at vi ble møtt med skremselspropaganda: Kvotene som finnes før toll innlegges, er så store at knapt noen utenlandske oster er blitt dyrere, sier han.

Landbruksministeren sier partiet opplever at årets valg er et matvalg, hvor det er spørsmål om norske forbrukere skal ha belgiske eller norske jordbær om fem år.

LES OGSÅ: Vedum om ostetollen: - Hva var det jeg sa?

(NTB)