Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vil politiet sjekke Shilans mystiske arkivskap

Varsler flere nye etterforskningsskritt.

GÅR GJENNOM SAKEN PÅ NYTT:  Politiadvokat Janne Ringset Heltne i Hordaland politidistrikt.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
GÅR GJENNOM SAKEN PÅ NYTT: Politiadvokat Janne Ringset Heltne i Hordaland politidistrikt. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiadvokat Janne Ringset Heltne opplyser i en pressemelding at de vil foreta nye etterforskningsskritt i Shilan Shorsh-saken, og blant gjennomgå arkivskapene hennes som nå står på hemmelig sted.

Heltne sier til Dagbladet at det er de samme som etterforsket saken i 2013 som vil gå gjennom den nå.

- Den vil bli etterforsket ved politistasjonen i Fyllingsdalen, med samme etterforskningsleder som tidligere, sier politiadvokaten til Dagbladet.

Aktivisten og politikeren Shorsh døde i en brann i mai 2013. 

Nye avhør Politiadvokat Heltne har gått gjennom saken etter at politimester Geir Gudmundsen varslet en ny gjennomgang av saken søndag. Saken er nå formelt gjenopptatt.

- Det foreligger ingen ny konkret informasjon om brannårsak. Finnes det likevel informasjon av betydning som vi kan ha oversett i første omgang, er det viktig å få belyst dette. I tillegg til evalueringen av tidligere etterforskningsskritt vil politiet gjennomføre nye vitneavhør og blant annet sjekke ut avdødes arkivskap, heter det i pressemeldingen.

Kurdisk-irakiske Shorsh var en aktiv samfunnsdebattant og politiker i SV. Hun skal ha blitt truet på livet etter opptredener i mediene, og skal ha gitt uttrykk for at hun var livredd i dagene før hun døde.

Sjekker skap Bergen-SV-toppen Oddny Miljeteig er blant de som har krevd at trusselbildet rundt Shorsh nå må kartlegges.

- Vi er nå i gang med en full gjennomgang av saken, ser på om det er noe vi kan ha oversett, gjør noen nye avhør og sjekker arkivskapene. Så vil det bli en løpende vurdering etter det om hva vi anser som relevant for etterforskningen, sier politiadvokat Heltne til Dagbladet.

Kjente ikke til skapene Shorsh, som ledet organisasjonen Selvstendig Demokratisk Kurdisk Kvinnegruppe (SDKK), hadde et låst arkivskap og et annet litt større skap i kontorfelleskapet Batteriet i Bergen sentrum. Cathrine Waaler Halstensen, tidligere leder av Batteriet, sier at politiet ble gjort oppmerksomme på skapene i dagene etter dødsfallet, men at de ikke sjekket dem. Nå står de på hemmelig sted.

Heltne sier til Dagbladet at opplysningene om skapet er nye for henne, men at de nå skal sjekkes.

- Vi ser nå på dette som et nytt tips som vi skal følge opp, sier hun.

En kilde som kjente Shorsh godt har sagt følgende til Dagbladet:

- Det ligger dokumentasjon der om hvem som hun mente var ute etter henne. Hun samlet og lagret alt. Det finnes nok mye informasjon der som det er mange som ikke ønsker at skal komme fram, sier kilden.

Vurderer trusselbildet Shahen Ahmad, Shorshs lillesøster, sa i går til Dagbladet at hun håper de som truet og presset søsteren kan bli funnet.

- Saken har blitt bredt etterforsket, og det ble tatt høyde for trusler som hun var eller kunne være utsatt for i den opprinnelige etterforskningen. Vi vil gå en ny runde på det også i den nye gjennomgangen, sier politiadvokat Heltne.

Etterforskningen av saken ble henlagt som intet straffbart forhold, men ble satt i gang igjen blant annet etter avsløringer av VG og BT.

ET SKAP AV DENNE TYPEN: Shilan Shorsh (innfelt) hadde to arkivskap, et av dem av samme typen som dette skapet, på dette kontoret i kontorfelleskapet Batteriet i Bergen. Skapene er nå på hemmelig sted. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
ET SKAP AV DENNE TYPEN: Shilan Shorsh (innfelt) hadde to arkivskap, et av dem av samme typen som dette skapet, på dette kontoret i kontorfelleskapet Batteriet i Bergen. Skapene er nå på hemmelig sted. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media