Nå vil politimesteren snu opp ned på Hordaland-politiet

Politimester Geir Gudmundsen vil ha slutt på at drap og alvorlige saker etterforskes av lensmannskontorene.

VARSLER ENDRINGER: Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
VARSLER ENDRINGER: Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Hordaland-politiet er i hardt vær etter Monika- og Shilan-sakene.

Nå varsler politimester Geir Gudmundsen en omfattende reform av politidistriktet, for å sikre bedre etterforskning av drap og andre alvorlige saker.

Målet er å ha etablert en felles kriminalenhet (FKE) med spisskompetanse fra 1. januar, men de nye etterforskningene og påfølgende granskningene gjør at politimester Geir Gudmundsen ikke tør love at han er klart før nyttår.

- Vi har i lang tid jobbet med hvordan vi skal organisere straffesaksbehandlingen i politidistriktet. I denne prosessen har vi forhandlet med organisasjonene om organiseringen av en felles kriminalenhet, sier Gudmundsen til Dagbladet.

Ulike seksjoner Den nye kriminalenheten er planlagt ledet av visepolitimester Gunnar Fløystad. Han vil få en retts- og påtaleavdeling og en etterforskningsavdeling. Under etterforskningsavdelingen planlegges det en seksjon for alvorlig voldskriminalitet, en annen seksjon for organisert kriminalitet, en tredje seksjon for kriminalteknisk utredning og en fjerde seksjon for økonomisk og miljørelatert kriminalitet.

Politimester Geir Gudmundsen leste Dagbladet lørdag der flere politiprofiler kritiserte organiseringen av etterforskningen i drapssaker og andre grove voldssaker i Hordaland. 

- Vi gjør noe med dette, og vil bygge opp spisskompetanse i den nye kriminalenheten som skal få ansvar for de alvorlige sakene. Samtidig forholder vi oss til politianalysen og politireformen som er på veg. Vi erkjenner at straffesaksbehandlingen må bli bedre og ønsker å ruste oss for å håndtere alvorlige kriminalsaker som krever spesialkompetanse, sier Geir Gudmundsen.

Lærer av Monika- og Shilan-sakene Politimesteren sier saker som de to som nå er gjenopptatte ikke vil bli etterforsket av lokalpolitiet opprinnelig hvis endringene allerede var gjennomført.

- Det ligger implisitt i disse endringene at den felles kriminalenheten skal ha ansvar for etterforskning i saker som dette, i samarbeid med de lokale politistasjonene og lensmannskontorene, sier Gudmundsen.

Politiet tar med seg erfaringene fra Monika- og Shilan-sakene når organisasjonen nå endres.

- Vi må ta inn det vi har lært av de sakene vi har hatt, på godt og vondt. 

Ser fram til granskning Flere har vært kritiske til politiets arbeid i begge de to sakene som nå etterforskes på nytt. Politimesteren forstår kritikken.

NY ETTERFORSKNING: Kristina Sviglanskaja opplevde først at etterforskningen etter datteren Monikas dødsfall ble henlagt, før den ble gjenopptatt og hennes eks-samboer nå er siktet.

Foto: Privat
NY ETTERFORSKNING: Kristina Sviglanskaja opplevde først at etterforskningen etter datteren Monikas dødsfall ble henlagt, før den ble gjenopptatt og hennes eks-samboer nå er siktet. Foto: Privat Vis mer

- Slik sakene står nå, forstår jeg at folk stiller spørsmål med hvordan politiet har håndtert dem. Det er viktig for meg å få gjenopprettet publikums tillit. Det er en av grunnene til at vi gikk inn i Shilan-saken igjen. Og vi må jobbe godt med alle de andre sakene vi har. Det er kun ved godt arbeid vi klarer å gjenopprette tilliten, sier Gudmundsen.

Kristina Sviglinskaja, Monika Sviglinskajas mor, skal i dag i samtaler med Spesialenheten for politisaker, som gransker saken. Riksadvokaten har også satt ned en granskningsgruppe som skal se på Monika-saken, som skal ledes av Bjørn Soknes, førstestatsadvokat i Trøndelag.

- Vi er ydmyke på at det ikke er sikkert vi har gjort et godt nok arbeid i disse to sakene, og jeg forstår at folk stiller spørsmål ved det. Jeg tror det er mange i vår organisasjon som synes det skal bli godt å bli gjennomgått, nettopp fordi vi da får en ordentlig intern gjennomgang av alt sammen, sier Gudmundsen til Dagbladet.

Politimester Gudmundsen har selv varslet en kartlegging av arbeidsmiljøet etter at han fikk en formell varslingssak fra to ansatte i politidistriktet.

DØDE I BRANN: Shilan Shorsh. Foto: Privat
DØDE I BRANN: Shilan Shorsh. Foto: Privat Vis mer