Nå vil Putin ha rakettskjold over Europa

Irritert på USAs planer i Polen og Tsjekkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I helga møtte Vladimir Putin Ole Einar Bjørndalen. I dag er han i USA og møter George W. Bush på Bush-familiens sommersted i Maine.

På møtet har den russiske presidenten foreslått å etablere et rakettskjold i Europa, og vil ha NATO i samtaler med USA om dette. Forslaget kan bidra til at amerikanerne dropper de kontroversielle planene om å etablere rakettskjold-baser i Øst-Europa.

- Det er mulig å utvide antallet europeiske partnere som vil kunne være interessert i å løse dette spørsmålet i et Russland-NATO-samarbeid, sier Putin, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Putin har tidligere fordømt det han kaller USAs innsats for å dominere verden og reagert kraftig på USAs planer om rakettstasjoner i Polen og Tsjekkia.

- Det er et innovativt og strategisk forslag, sa Bush til pressen etter møtet.

- Men som jeg har sagt til ham, så må Polen og Tsjekkia være en del av et slikt system.

Vladimir Putin er den første utenlandske lederen som møter Bush i feriehuset i Kennebunkport. Amerikanerne håper settingen på sommerstedet kan bidra til en vennligere tone mellom USA og Russland, melder AFP.

Tidligere i dag gikk de to ut og sa at de begge var bekymret for Iran.

TOPPMØTE I DAG: Vladimir Putin og George Bush møttes i dag for å diskutere blant annet rakettskjoldplaner og trusselen fra Iran. FOTO: JASON REED/REUTERS/SCANPIX
TOPPMØTE I DAG: Vladimir Putin og George Bush møttes i dag for å diskutere blant annet rakettskjoldplaner og trusselen fra Iran. FOTO: JASON REED/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Russland deler samme bekymring, sa Bush.

- Jeg har regnet med russernes støtte for å sende en tydelig melding til iranerne, sa Bush på en pressekonferanse.