Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VALG 2019

Nå vil selv klubblederen på Smelteverket stemme Sp

- For meg som tilhører venstresida er det jævlig vondt å si, det må jeg ærlig innrømme, forteller Kjell Arnold Pettersen.

KLUBB I 95 ÅR: Kjell Arnold Pettersen styrer tradisjonsrike Sauda Fabrikkarbeiderforening, som ble etablert i 1924. Fagforeningsklubben spiller fortsatt en viktig rolle på Smelteverket og i Sauda-samfunnet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KLUBB I 95 ÅR: Kjell Arnold Pettersen styrer tradisjonsrike Sauda Fabrikkarbeiderforening, som ble etablert i 1924. Fagforeningsklubben spiller fortsatt en viktig rolle på Smelteverket og i Sauda-samfunnet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAUDA (Dagbladet): Det feier en Senterparti-vind over landet. Nå øyner Trygve Slagsvold Vedum sjansen til å beseire Arbeiderpartiet i industribastioner som Rana, Årdal, Odda og Rjukan. I Sauda er Sp allerede i førersetet etter et politisk jordskjelv så kraftig at det ristet hele veien til Ap-borgen på Youngstorget.

Oljearbeider Asbjørn Birkeland vil aldri glemme valgnatta 14. september 2015. Han var 33 år, hadde aldri sittet i kommunestyret, men sa seg villig til å debutere som lokalpolitiker som førstemann på Sp-lista i Sauda.

TOPPMØTET: Ordfører Asbjørn Birkeland forteller sin partileder Trygve Slagsvold Vedum om hvilke utfordringer Sauda-samfunnet står overfor. Her besøker de bygdas hjørnesteinsbedrift Smelteverket. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TOPPMØTET: Ordfører Asbjørn Birkeland forteller sin partileder Trygve Slagsvold Vedum om hvilke utfordringer Sauda-samfunnet står overfor. Her besøker de bygdas hjørnesteinsbedrift Smelteverket. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg jobba offshore-turnus. Da jeg reiste hjem til valget, hadde jeg ikke sagt til en kjeft ute på plattformen at jeg kunne bli ordfører. Ikke en gang sjefen min visste det, minnes Asbjørn Birkeland.

Lokalavisa hadde forside med bilde av toppkandidatene til Arbeiderpartiet og Høyre, med spørsmål om hvem av dem som ble ordfører.

- Ingen regnet med oss. Ikke jeg heller. Vi hadde riktignok fått ei måling på 20-tallet like før, men at vi skulle få 44 prosent på valgnatta var nærmest sjokkartet, sier 37-åringen.

Sp økte med vanvittige 37,9 prosent, mens Ap gikk tilbake med 17,1 prosent.

Fire nye år?

Den nyvalgte ordføreren måtte ringe sjefen sin ute på Ekofiskfeltet og fortelle at han ikke kom tilbake på jobb før om fire år. Nå tyder alt på at Birkeland må forlenge permisjonen til 2023. Ved ei lokalmåling som Norfakta nylig utførte for avisa Ryfylke ble Senterpartiet målt til reint flertall i Sauda med 51,3 prosent, mer enn dobbelt så store som Arbeiderpartiet.

- Fullt så høyt kommer vi neppe på valgdagen 9. september, men jeg har håp om at vi skal øke litt fra forrige gang, sier Asbjørn Birkeland.

- Hva er årsaken til at dere har utmanøvrert Arbeiderpartiet i en klassisk industribastion som Sauda?

- Folk har kjent mer og mer på distriktsutfordringene, stadige forsøk på å sentralisere tjenestene. Legevakta som skulle flytte til Vindafjord en time unna er et eksempel. Sentralisering av arbeidsplasser ved det statlige NAV-kontoret til Karmøy et annet. Nå står kampen om å beholde hurtigbåt-tilbudet, som betyr enormt for logistikken i området, både for de som skal på skole og jobb. Neste ut er trafikkstasjonen til Statens Vegvesen, en ansatt i Sauda skal byttes ut med 1500 bilturer på fire timer pluss for folk. For å få gjort de tjenestene som utføres her i dag. Der er alle partiene enige med oss, sier han.

Den unge Sauda-ordføreren får skryt fra flere hold, også fra politiske motstandere, som mener han har bidratt til langt bedre samarbeidsklima i kommunestyret.

- Det er hyggelig å høre, sier Asbjørn Birkeland.

Mister troen

Klubbleder Kjell Arnold Pettersen (63) er velvilligheten selv når han viser rundt på Smelteverket, der han begynte som 17-åring i 1973. Da jobbet rundt 1000 arbeidere i Saudas hjørnesteinsbedrift.

- Nå er vi bare 155, men våre franske eiere Eramet tjener masse penger på oss. I fjor var overskuddet for smelteverkene i Sauda, Porsgrunn og Kvinesdal over milliarden, opplyser Pettersen.

Klubblederen er levende politisk engasjert, snakker på innpust og utpust om at han er i ferd med å miste troen på sosialdemokratiet.

SLUTT: Klubbleder Kjell Arnold Pettersen på Smelteverket i Sauda har alltid stemt på Arbeiderpartiet eller SV. Men nå er det slutt, forteller han. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SLUTT: Klubbleder Kjell Arnold Pettersen på Smelteverket i Sauda har alltid stemt på Arbeiderpartiet eller SV. Men nå er det slutt, forteller han. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg har alltid stått på venstresida og stemt Arbeiderpartiet eller SV. Datteren min Lillian sitter i kommunestyret for Senterpartiet. Her om dagen spurte jeg henne om deres næringspolitikk. Lillian hadde svar på det meste, men da jeg ble veldig detaljert sa hun at hun skulle få en til å ta kontakt med meg. Neste dag ringte Per Olaf Lundteigen og ga meg en grundig leksjon.

Rådet til Ap

- Ble du overbevist?

- He-he. Vi får se. Men det er i hvert fall en ting jeg er overbevist om, og det er hvorfor Arbeiderpartiet har gått på en kjempesmell her i Sauda. De satt med makta fram til 2015, men foreslo å legge ned legevakta. Senterpartiet gikk beinhardt i mot, og det var store demonstrasjoner på torget.

- I ei lokal meningsmåling var Sp dobbelt så store som Ap, hva skal Arbeiderpartiet gjøre for å gjenvinne tilliten?

- De må skifte ut laget sitt sentralt. De sliter med å tenke nye tanker. Jeg spurte Jonas Gahr Støre da han var på besøk her: «Hva er det dere holder på med, når det nesten ikke er mulig å se forskjell på Arbeiderpartiet og Høyre?» Han ga meg ikke noe godt svar.

Svikt i oppdragelsen

- Men du skal stemme Ap til høsten?

- Nei, ikke faen. Ap tar ikke klar nok stilling mot sentralisering, EØS og bemanningsbyråer. Jeg kommer til å stemme på Senterpartiet, for første gang i mitt liv. Og det sier jeg med tung pust altså. For meg som tilhører venstresida er det jævlig vondt å si, det må jeg ærlig innrømme. Jeg anser Senterpartiet for å være et borgerlig parti. Datteren min og jeg har krangla mye om det. Jeg har sagt at jeg har sviktet i oppdragelsen.

- Likevel følger du henne nå over i Senterpartiet?

- Ja, jeg kommer nok til å få høre det nå, sier Kjell Arnold Pettersen.

BARNEBARN: Lillian Nordengen (37) er barnebarn til streikeleder Kjell Pettersen fra Sauda-streiken i 1970. Hun tror bestefaren ville mislikt at hun representerer Senterpartiet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
BARNEBARN: Lillian Nordengen (37) er barnebarn til streikeleder Kjell Pettersen fra Sauda-streiken i 1970. Hun tror bestefaren ville mislikt at hun representerer Senterpartiet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Datter Lillian Nordengen (37) ser på oss med måpende blikk når vi møter henne på Folkets Hus noen timer seinere:

- Hæh, sa pappa virkelig det? Skal den gamle raddisen stemme på Senterpartiet? Nå må jeg dra hjem å sjekke om han er ved sine fulle fem, sier Lillian med latter i stemmen.

Rotere i grava

Hennes bestefar Kjell Pettersen (1931-2001), som pappa Kjell Arnold er oppkalt etter, var marxist-leninist, smelteverksarbeider og legendarisk streikeleder under Sauda-streiken i 1970, udødeliggjort av Tor Obrestads dokumentariske roman «Sauda! Streik!» og Oddvar Bull Tuhus´ spillefilm «Streik!», der Pettersen spilte seg selv.

FILMPLAKATEN: Fra 2. juni til 3. juli 1970 streiket 240 arbeidere på Sauda Smelteverk. I 1975 lanserte Oddvar Bull Tuhus filmen «Streik!», basert på aksjonen. Filmplakaten er utlånt av Nasjonalbiblioteket med tillatelse fra Filmparken.
FILMPLAKATEN: Fra 2. juni til 3. juli 1970 streiket 240 arbeidere på Sauda Smelteverk. I 1975 lanserte Oddvar Bull Tuhus filmen «Streik!», basert på aksjonen. Filmplakaten er utlånt av Nasjonalbiblioteket med tillatelse fra Filmparken. Vis mer

- Pappa har sagt at bestefar ville snudd seg halvveis i grava hvis han fikk vite at jeg var med i Senterpartiet. Når hadde han vel rotert helt rundt, sier Lillian Nordengen og bryter ut i latter.

Til daglig underviser hun på Sauda videregående. Nå sjekker hun mikrofonen før hun skal opptre som vokalist i den nye konsertsalen på Folkets Hus.

Trygve Slagsvold Vedum står klar i til å entre scenen i det fullsatte lokalet. Men først ønskes publikum velkommen av Lillian og hennes Sp-kollega i kommunestyregruppa Karl Erik Handeland med «To små planeter» skrevet av Bjørn Eidsvåg, en av Saudas store sønner. Når duoen avslutter med Saudasangen – Reidar Brendelands hyllest til hjembygda – stemmer tilhørerne spontant i, til et mektig allsangkor:

«Det e her me like oss best.

Det e her me føle oss fri!

Blant høge, bratte fjell og røyk,

og gammal industri»

Så overlates podiet til Trygve Slagsvold Vedums politiske stand up-show. Senterparti-lederen er i storslag, drar vitser og historiske anekdoter i en salig miks med hardtslående agitasjon.

Musikk i ørene

På bakerste rad i Folkets Hus har Arbeiderpartiets ordførerkandidat Hallgeir Amdal tatt plass mellom alle Sp-supporterne. Han lar seg rive med, og klapper mer enn høflig når Vedum framfører sine poenger. Når vi treffer Amdal igjen på Kraft Kafé etter arrangementet, forteller han hvorfor:

- Vedum er god til å inspirere, ingen tvil om det. Budskapet hans om økonomisk utjevning er som musikk i ørene til oss i Arbeiderpartiet, sier Hallgeir Amdal.

REVANSJE: Arbeiderpartiets toppkandidater i Sauda, Siv Hege Lund (36) og Hallgeir Amdal (64), har håp om å vinne tilbake ordførerklubba fra Senterpartiet ved høstens kommunevalg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REVANSJE: Arbeiderpartiets toppkandidater i Sauda, Siv Hege Lund (36) og Hallgeir Amdal (64), har håp om å vinne tilbake ordførerklubba fra Senterpartiet ved høstens kommunevalg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Noen timer tidligere hadde vi fått møte ordførerkandidaten nede ved kaia, i attføringsbedriften RySteg, der varaordførerkandidat Siv Hege Lund er jobbveileder. Amdal er til daglig rådgiver på NAV-kontoret, rett i nærheten.

- Siv Hege og jeg kaller oss «Sauda i 100», det kan du skrive, sier ordførerkandidat for Ap, Hallgeir Amdal (64).

Ap-veteranen gliser når han legger sammen sin og Lunds alder. Hun er 36 år og leder i Sauda Arbeiderparti.

- Så jævlig skuffa

Hallgeir Amdal gjør comeback etter å ha vært kommunestyrerepresentant for Ap fra 2007 til 2015.

- Sauda har vært en stø rød kommune. Men ved forrige valg må velgerne ha mistet tilliten til Arbeiderpartiet etter at vi hadde hatt ordføreren i de tre foregående periodene, en av dem sågar med reint flertall, sier Hallgeir Amdal.

- Hvordan reagerte du på Senterpartiets brakvalg i Sauda?

- Jeg ble så jævlig skuffa, det er kortversjonen.

Siv Hege Lund skyter inn:

- Jeg for min del trodde rett og slett at de hadde telt feil, sier hun.

Vil ha igjen klubba

- Hvorfor gikk det så galt?

- I legevaktsaken tok vi stilling for tidlig, før vi hadde alle fakta på bordet. Da vi snudde, var det for seint. Vi tapte på det, helt klart. Men jeg håper vi har lært av den tabben, sier Lund.

Begge toppkandidatene har tro på at Ap kan gjenvinne makten i Sauda:

- Jeg vil være fornøyd hvis vi får opp mot 40 prosent. Ordførerklubba hører til Arbeiderpartiet, sier Hallgeir Amdal.

- Vi må vinne tre nye mandater, i dag har vi fem. Da kan vi komme i forhandlingsdialog med andre partier for å skape flertall, sier Siv Hege Lund.

Treffer hardt

På Kraft Kafé berømmer Trygve Slagsvold Vedum sin unge ordfører for den formidable Sp-framgangen i Sauda.

LEDERTREFF: Partileder Trygve Slagsvold Vedum i samtale med klubbleder Kjell Arnold Pettersen på Sauda Smelteverk. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LEDERTREFF: Partileder Trygve Slagsvold Vedum i samtale med klubbleder Kjell Arnold Pettersen på Sauda Smelteverk. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hovedparolen vår nasjonalt er tjenester nær folk. Det speiler veldig tydelig situasjonen i Sauda. Kampen for å beholde legevakta i bygda handler om nærhet og grunnleggende beredskap. Når så kommunalminister Monica Mæland hevder at kommuner under 5000 innbyggere ikke har livets rett, så treffer det selvsagt hardt her i Sauda med et innbyggertall på 4600, sier Sp-lederen.

- Vi er det tydeligste talerøret for at det er en styrke ved landet vårt at vi både har små og store kommuner. På tradisjonelle industristeder går diskusjonen om hvordan Norge skal beholde kontrollen over egne naturressurser, der ingen er i tvil om hva vi mener, sier Vedum.

Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland poengterer viktigheten av å ha ei klar linje i arbeidslivspolitikken.

- Folk kjenner på kutt i veletablerte ordninger og midlertidige stillinger i et brutalisert arbeidsliv. Sauda har 2-300 pendlere som rammes av at regjeringen tar fra dem pendlerfradrag, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!