UNDER PRESS:  Staten Oklahoma godkjente et lovforslag om å gjøre abort straffbart, ifølge Washington Post. Nå er det opp til guvernør Mary Fallin (Republikanerne) om hun vil vende tommelen opp for forslaget. Foto: REUTERS/Mike Theiler/Files
UNDER PRESS: Staten Oklahoma godkjente et lovforslag om å gjøre abort straffbart, ifølge Washington Post. Nå er det opp til guvernør Mary Fallin (Republikanerne) om hun vil vende tommelen opp for forslaget. Foto: REUTERS/Mike Theiler/FilesVis mer

Nå vil staten Oklahoma straffe leger som utfører abort

Guvernør Mary Fallin har fem dager på seg for å bestemme om hun vil godkjenne lovforslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abortmotstand er ikke noe nytt tema i USA - et land der konservative krefter har mye makt.

Dette gjelder også Oklahoma der statens senat torsdag vedtok et lovforslag som innebærer at abort kan bli ulovlig. Hvis lovforslaget trer i kraft, kan helsepersonell som har hjulpet kvinner med abort nektes å praktisere yrket sitt i staten, skriver Washington Post.

I ytterste tilfelle kan de også fengsles, ifølge Reuters.

- Siden alt liv begynner med befruktning, så bør også livet beskyttes fra det tidspunktet. Jeg mener at det er statens plikt å beskytte alt liv mot trusler som abort, sier Nathan Dahm, en av de 33 delstatssenatorene som trumfet tolv motstemmer torsdag.

Opp til Fallin Dahm, en republikaner, tilhører samme parti som Oklahoma-guvernør Mary Fallin. Hun har nå fem dager på seg på å bestemme om hun vil legge ned veto mot forslaget. 

Hvorvidt de fire millionene som bor i Oklahoma skal måtte forholde seg til deres folkevalgtes vilje, kommer an på en politiker som har vist klare holdninger mot abortbruk tidligere, ifølge organisasjonen Center for Reproductive Rights

Siden 2011 har Fallin signert en rekke forslag som har innskrenket mulighetene for legehjelp til kvinner, ifølge organisasjonen.

- Politikerne i Oklahoma bør konsentrere seg om å hjelpe kvinner. Ikke nekte dem tilgang på abort. Staten har gang på gang hindret kvinner i å utøve egen frihet, skriver Amanda Allen, en rådgiver ved Center for Reproductive Rights, ifølge Washington Post.

Tror ikke på forslaget Dersom loven trer i kraft, vil Oklahoma ha de strengeste reglene for abort i USA, skriver representanten for organisasjonen. I forslaget gjøres det kun unntak for aborter som gjøres for å redde den gravides liv.

Professor i juss, Andrew Spiropoulos, ser ikke for seg en slik framtid. Han mener at delstatens politikere er ute på tynn is med dette lovforslaget.

- Abort er lov i landet USA. Dersom det dukker opp en så tydelig konflikt mellom landet og en delstat som dette, så kommer landets lover til å trumfe delstatens bestemmelser, sier han, ifølge Reuters.

Det samme trodde delstatssenator John Sparks, ifølge nyhetsbyrået.

- Dette kommer ikke til å bli rettskraftig, sa demokraten i etterkant av torsdagens avstemning.