I VINDEN: Russlands president Vladimir Putin. Foto: REUTERS / Maxim Shemetov / NTB scanpix
I VINDEN: Russlands president Vladimir Putin. Foto: REUTERS / Maxim Shemetov / NTB scanpixVis mer

Nå vil USA granske Putins oljeformue

Anklager om at han personlig er eier i verdens fjerde største oljehandelsselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de 20 som ble svartelistet av USA torsdag, er en rekke mennesker som står Putin nær. Forretningsmannen Gennadij Timtsjenko, som er en mangeårig venn av Putin og inntil denne uken eide Gunvor sammen med svensken Torbjörn Tornqvist, er en av dem.

- Timtsjenkos aktiviteter i energisektoren har blitt direkte knyttet til Putin. Putin har investeringer i Gunvor og kan ha tilgang til Gunvors verdier, het det i uttalelsen fra USAs finansdepartement.

USA gikk dermed løs på kjernen i en av de mest omstridte sidene ved Putins 13 år som regjeringssjef, men formuleringene gikk milevis lengre enn noen tidligere spekulasjoner.

Raseri Anklagene har skapt raseri hos Gunvor, som er basert i Sveits og kontrollerer nesten 3 prosent av verdens olje.

- Gunvor avviser kategorisk at Vladimir Putin har eller har hatt noe som helst eierskap og at han tjener noe som helst på vår virksomhet, enten direkte eller indirekte, heter det i uttalelsen fra selskapet, som omtaler beskyldningene fra USA som uhyrlige.

USA nekter på sin side å si noe om hva slags informasjon de har om Putins angivelige investeringer i Gunvor. Det er hittil ikke kommet fram noen bevis for slike forbindelser, verken i pressen eller andre steder.

Timtsjenko har finsk statsborgerskap, men han anslås å være Russlands sjette rikeste mann. Timtsjenko har gjentatte ganger nektet for at Putin har hjulpet ham med å bygge opp forretningsimperiet, men på grunn av det lange og nære forholdet mellom de to, har spekulasjonene levd videre.

Dumpet aksjer Ifølge Gunvor dumpet Timtsjenko sin aksjeandel på 45 prosent allerede onsdag, dagen før USA offentliggjorde sine straffetiltak.

- For å komme potensielle økonomiske sanksjoner i forkjøpet og garantere at Gunvor kan fortsette sin virksomhet, så ble Gennadij Timtsjenkos aksjer personlig solgt til Torbjörn Törnqvist, het det i en pressemelding fra Gunvor, som holder til i Sveits.

Timtsjenko og Törnqvist bygget sammen opp Gunvor til å bli et av verdens største oljeinvesteringsselskaper. Svensken eier nå 87 prosent av aksjene.

Frykt for energikrig Uroen blant analytikere er økende for at anklagene om Putins Gunvor-forbindelser og de øvrige sanksjonene vil kunne bidra til at Moskva bruker sine enorme energireserver som et våpen i striden med Vesten, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Andre nære Putin-venner på USAs svarteliste er byggherrebrødrene Arkadij og Boris Rotenberg, samt forretningsmannen Jurij Kovaltsjuk. Kovaltsjuk blir av amerikanske myndigheter omtalt som personlig bankier for en rekke russiske ledere, blant dem Putin.

Russland har svart med å svarteliste noen av USAs mest sentrale politikere, blant dem tidligere forretningsmann John McCain.

(NTB)