Trump: Jerusalem er Israels hovedstad

- Nå vil vi ha en ny intifada

Sammenstøt mellom rasende palestinere og israelske styrker flere steder på Vestbredden.

SINTE PALESTINERE: Det er sammenstøt mellom rasende palestinere og israelske styrker flere steder på Vestbredden. CNNs reporter i Ramallah må plutselig løpe midt under direkterapporteringen. Video: CNN / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bare et lite døgn etter at Donald Trump erklærte at Jerusalem er Israels hovedstad, kommer meldinger om rasende unge palestinere i gatene, både i Betlehem, Ramallah og i Gaza.

Trump-avgjørelsen har ført til protester og sinne over hele verden, og i Betlehem og ved sjekkpunktet mellom Ramallah og Jerusalem meldes det nå om voldsomme sammenstøt mellom unge palestinere og israelske soldater.

Demonstranter blir møtt med tåregass og vannkanoner fra israelske styrker etter å ha kastet stein, viser bilder fra protestene.

Frykter væpnet konflikt

I Gaza forbereder sykehusene seg. Beredskapsplaner blir gått gjennom, ifølge Arne Sæveraas, seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelps fred- og forsoningsavdeling. Han har akkurat vært to dager i Gaza, og er nå på vei til Jerusalem.

- Det var veldig spesielt å være her i går. Vi var på restaurant med mange palestinere, og så Trump-offentliggjøringen direkte på tv. Lufta gikk ut av festen. Palestinerne var veldig skuffet, sier Sæveraas på telefon til Dagbladet.

SINTE PALESTINERE: Det er sammenstøt mellom rasende palestinere og israelske styrker flere steder på Vestbredden. CNNs reporter i Ramallah må plutselig løpe midt under direkterapporteringen. Video: CNN / AP Vis mer

Han viser til at palestinerne, både i Gaza, i Jerusalem og på Vestbredden, føler seg fullstendig maktesløse.

- Vi var på Ahli-sykehuset i Gaza i dag. Der forbereder de seg, av frykt for nye opptøyer og væpnet konflikt, sier Sæveraas.

Flertallet av de nær to millioner innbyggerne i Gaza er avhengig av humanitær hjelp fra FN og internasjonale organisasjoner for å overleve.

- Nå frykter de for framtida. De siste to ukene har stemningen her vært optimistisk, med en slags forsoningsprosess mellom Fatah og Hamas. Folk har sett litt håp, men nå frykter palestinerne at alt blir vanskeligere, og at forholdene til israelerne blir verre.

VOLDSOMME PROTESTER: På flere steder på Vestbredden, blant annet i Ramallah (bildet) og Betlehem, er det nå sammenstøt mellom palestinere og israelske styrker. Foto: Abbas Momani / Afp / Scanpix
VOLDSOMME PROTESTER: På flere steder på Vestbredden, blant annet i Ramallah (bildet) og Betlehem, er det nå sammenstøt mellom palestinere og israelske styrker. Foto: Abbas Momani / Afp / Scanpix Vis mer

Raseriets dag

Før Trumps offentliggjøring om at USA ville anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, advarte palestinske og arabiske ledere om akkurat dette. Det gjorde også ledere i EU, Tyskland, Frankrike, Norge og de fleste andre land. Palestinerne varslet at de ville gjennomføre tre dagers «raseriets dag» fra i dag.

Det pågår nå kamper mellom palestinere og israelske soldater i Jerusalem, Ramallah, Betlehem, Nablus, Hebron og flere andre steder, ifølge Middle East Eye.

Hamas-leder i Gaza, Ismail Haniya, sier at USAs avgjørelse om å anerkjenne Israel er en «krigserklæring mot palestinerne». Haniya oppfordrer nå palestinerne til å starte en ny intifada, ifølge Al Jazeera.

- Ny intifada

- Vi vil nå ha en ny intifada, sa Haniya, før han la til at USA og Donald Trump nå har «drept» den israelsk-palestinske fredsprosessen.

Hamas-lederen sier videre at palestinerne ser på Jerusalem som sin hovedstad i en framtidig palestinsk stat.

- Jerusalem - hele Jerusalem - er vår, fortsatte Haniya.

Han ber alle palestinske grupper og fraksjoner om å gå sammen for å «samles om en strategi for å stå opp mot okkupasjonen og USAs politikk».

- Vil ha alt

Også den palestinske lederen Mustafa Barghouti sier at Trump nå har gått for langt, og at de aldri mer kan være en troverdig forhandler i konflikten mellom palestinere og israelere.

- Israel har bestemt at de vil ha alt. Greit. Vi vil også kjempe for alt, sier Barghouti og fortsetter:

- Vi snakker nå om et folkelig, stort opprør, men et ikke-voldelig ett, likt den første intifadaen. Det er hva vi trenger nå. Israelere skal se palestinsk motstand overalt, sier Barghouti, ifølge Al Jazeera.

UD: - Utvis forsiktighet

Norge har nå høynet sikkerhets- og beredskapsnivået i Israel og Palestina.

- Situasjonen er ustabil og omskiftelig. Nordmenn på reise i området bør utvise forsiktighet, følge med på nyhetsbildet og forholde seg til råd og anvisninger fra lokale myndigheter, sier Ingrid Kvammen Ekker, kommunikasjonsrådgiver i UD.

Hun oppfordrer folk som er i området til å registere seg her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer