VIL VIRUSET TIL LIVS:  Russlands president Vladimir Putin ønsker å utvikle en vaksine mot zikaviruset, og har satt sine beste forskere på saken. Det melder det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti. Foto: NTB Scanpix
VIL VIRUSET TIL LIVS: Russlands president Vladimir Putin ønsker å utvikle en vaksine mot zikaviruset, og har satt sine beste forskere på saken. Det melder det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nå vil Vladimir Putin lage en vaksine mot zikaviruset og dele den med hele verden

Har satt sine beste forskere på saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Verdens helseorganisasjon (WHO) holder krisemøte på krisemøte om hvordan de skal håndtere ekstrem-spredningen av det såkalte zikaviruset i Sør-Amerika, har Russlands president Vladimir Putin en godnyhet til verdens befolkning:

Han har beordret russiske forskere til å utvikle en vaksine mot viruset som kan skape misdannelser hos fostre til gravide kvinner.

Det melder det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti, og blir sitert i flere internasjonale medier.

- Truer ikke oss - Vi vet at en slik epidemi ikke truer oss. Vi har ikke den naturlige faunen som kan spre infeksjonen, sier Russlands helseminister Veronika Skvortsova til RIA Novosti, ifølge amerikanske Newsweek.

Hun forteller imidlertid at det er to andre grunner til at president Putin har kommandert sine beste forskere til å utvikle en vaksine.

Den første grunnen er at Russland ønsker å ha en full base med vaksiner. Den andre grunnen er rett og slett at Russland ønsker å forsyne resten av verden med den samme vaksinen, og dermed stoppe den globale spredningen, ifølge helseministeren.

Eksplosiv spredning - Zikaviruset spres i en eksplosiv fart, sa sjefen for Verdens helseorganisasjon fredag, Maragret Chan, som også la til at det ikke er konkrete bevis på at viruset forårsaker hjerneskader hos barn som blir født.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdommen har gått fra å være en mild trussel til en med «alarmerende proporsjoner», sa Chan til WHOs medlemsstater i Genève torsdag.

Det nedsettes en krisekomité som skal møtes 1. februar for å diskutere ulike tiltak som skal bidra til å finne ut hva den internasjonale responsen bør være og hvilken forskning som bør prioriteres.

Beroliger nordmenn Joakim Øvrebø fra Folkehelseinstituttets avdeling for virologi kunne tidligere i uka berolige nordmenn i Norge som ikke reiser til områdene der viruset har blitt påvist.

- Det er ingen grunn til at viruset kan spre seg i Norge med det første. Det er kun gravide kvinner som må holde seg unna Sør- og Mellom-Amerika hvor tilfeller av Zika har blitt påvist, sa Øvrebø.

Spres gjennom mygg Zikafeber forårsakes av et virus som overføres via mygg. I rundt 80 prosent av tilfellene skaper viruset milde symptomer som lav feber, øyebetennelse, kløe og hodepine, og en av fire som smittes opplever ingen plager i det hele tatt, ifølge WHO.

Men flere lands helsemyndigheter mener at viruset kan føre til mikrocefali hos nyfødte barn hvis gravide kvinner smittes.

Den nevrologiske lidelsen mikrocefali fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet. Tilstanden vil føre til nedsatt hjernefunksjon og intelligens. Et betydelig antall av dem som blir født med diagnosen dør unge.