Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå viser Joshua French seg offentlig for første gang. Røper nye detaljer om Kongo-saken

Joshua French startet mandag kveld sin omfattende foredragsturné. Hevder han og Tjostolv Moland lette etter nedgravde penger.

GENERALPRØVE: Joshua French avbildet på generalprøven for foredraget hans tidligere i oktober. Arrangøreren har lagt ned forbud mot fotografering av dagens arrangement. Foto: Attiko
GENERALPRØVE: Joshua French avbildet på generalprøven for foredraget hans tidligere i oktober. Arrangøreren har lagt ned forbud mot fotografering av dagens arrangement. Foto: Attiko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NØTTERØY (Dagbladet): Den dødsstraffdømte Kongo-fangen Joshua French (36) viser seg i kveld offentlig for første gang foran et publikum siden han kom tilbake til Norge 17. mai fjor.

French ankom scenen i Nøtterøy kulturhus i oppkneppet skjorte, smilende og i tilsynelatende god form like etter klokka 19.00 i det som er det første foredraget på turneen «Joshua French - Dømt til døden».

- Jeg har gledet meg til dette i årevis, min rett til å fortelle min historie på egne premisser uten fotografering og direkte spørsmål og konfrontasjon, sier French.

FULLT: Nøtterøy kulturhus er utsolgt til Joshua Frenchs foredrag. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
FULLT: Nøtterøy kulturhus er utsolgt til Joshua Frenchs foredrag. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer

Foredraget beskrives som Frenchs personlige fortelling om bakgrunnen for fengslingen og i Kongo og de åtte åra i fengsel.

En drept leiesjåfør, spionasjeanklager og dødsfallet til kamerat og kollega Tjostolv Moland har vært blant ingrediensene.

Kritikk

Det var mørkt og regnfullt på Nøtterøy mandag kveld, men folk strømmet likevel til kulturhuset for å høre på foredraget, som allerede er blitt kraftig kritisert.

French ankom scenen sammen med Kristian Jakobsen fra arrangøren Attiko og brukte den første delen av foredraget til å fortelle om oppveksten, som blant annet foregikk i Peshawar i Pakistan der foreldrene hans jobbet for blant annet UNICEF og Kirkens Nødhjelp.

Etter at foreldrene ble skilt, flyttet han hjem til Norge med søster og mor. Fra han var sju år vokste han opp hos en vennefamilie i Vestfold.

- Jeg var et løvetannbarn. Jeg gikk videre når problemer oppsto, sier den tidligere soldaten fra scenen.

Nye detaljer

French forteller at han traff Moland etter at han ble vervet til Telemark Bataljon.

- Jeg traff Tjostolv Moland, den viktigste mannen jeg hadde møtt i mitt liv. Han hadde selskap i Uganda med oppdrag i Kongo. Jeg var min egen lykkes smed. Motivasjonen var å lage min egen historie, ikke å tjene penger. Jeg ville greie meg uansett, sier French.

Videre fortalte han nye detaljer om opptakten til Kongo-turen.

PREMIERE: Plakaten på utsida av kulturhuset på Nøtterøy. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
PREMIERE: Plakaten på utsida av kulturhuset på Nøtterøy. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- I april 2009 ble vi kontaktet av advokaten til en rebellgruppe i Kongo. De ville jakte en leder som hadde stukket av med formuen deres, sier French.

Ifølge French var det en informant som visste om hvor formuen var blitt av, som trengte ham og Moland som mellommenn.

- Vi dro av gårde mot dette oppdraget med motorsykler og blant annet pumpehagler, sier French.

- Nedgravde penger

Han sier også de gravde ned 10 000 dollar som informanten skulle ha - for å unngå å bli ranet - 40 kilometer fra Kisangani der informanten bodde.

Motorsyklene deres kollapset som kjent, og ifølge French leide de inn sjåfør for å komme til de angivelig nedgravde pengene.

5. mai 2009 ble sjåføren deres Abedi Kasongo (47) drept. Det var dette drapet Tjostolv Moland ble dømt for i Kongo. De to har imidlertid hevdet at det skjedde en skuddveksling, og at andre drepte Kasongo denne dagen.

- Vi bløffer oss gjennom militærposter og får beskjed av arbeidsgiver i Uganda om å komme oss unna på egen hånd. Informanten var blitt arrestert og presset for hvor vi skulle lete etter nedgravde penger, hevder French i dag.

- Solgte opplysninger

French sier han og Moland hadde en historie de måtte jobbe med etter de ble pågrepet. French ble pågrepet etter kort tid, mens Moland var på rømmen i ei uke.

- Motparten hadde bilde av sjåføren blodig og Tjostolvs pumpehagle, sier French.

Han kom også med flere påstander om at kongolesiske myndigheter solgte opplysninger til norsk presse, uten noen videre forklaring eller hvem dette skal ha vært. Han kom også med en ny og alvorlig påstand om rettssaken.

- Dommeren spurte om 30 000 dollar for å gi lavere straff. Vi sa nei, hevder French.

Han gikk også gjennom en rekke påstander han hevder tribunalet kom med, samt dommene mot ham, som innebærer dødsstraff for blant annet spionasje, kriminelt forbund og medvirkning til drap og for drapet på Tjostolv Moland.

French var på gråten da han refererte til drapsdommen mot Moland i 2014, Moland døde i 2013 og norske Kripos har konkludert med at det ikke lå noe straffbart bak Molands dødsfall.

- Drapshagla ikke våpenet

Et bilde av en tilsynelatende smilende Tjostolv Moland i åpen bildør ved setet til den drepte sjåføren Abedi Kasongo har vekket oppsikt i saken. French forsøkte å gi en forklaring på hvorfor han tok bildet.

- Blodsporene på bildet viser at han ikke ble skutt av pistol fra høyresiden. Alt fokus ble på at det ser ut som Tjostolv ler, sier French, og påpeker at det ikke er funnet en pistol, som dommerne sier er drapsvåpenet.

- Det er feil at skuddet som drepte sjåføren kom fra høyre side, altså Tjostolvs side. Vi kunne selv se at det kom fra venstre. Han ble aldri obdusert, hevder French.

Han gjentok også påstanden om at et av vitnene - en person som satt på lasteplanet med de to - lyver.

Ble syk

Etter pausen i kulturhuset fortalte French om da Moland ble syk i fengselet. Han hevder kameraten ble forgiftet av drikkevannet og dermed alvorlig syk.

- Han var fullstendig opphovnet og ugjenkjennelig da han kom tilbake til fengselet, forteller French, som er kritisk til mye av mediedekningen.

- Det er totalt feil at vi var blitt uvenner, forteller han fra scenen.

FILMEN OM KONGO-SAKEN: Tobias Santelmann spiller Tjostolv Moland og Aksel Hennie spiller Josha French i spillefilmen om Kongo-saken. Dette er de første klippene fra filmen som har premiere 12. oktober 2018. Video: Friland Film Vis mer

French forteller også inngående om livet i fengslet.

- Masseslagsmål i fengselet var vanlig. To fanger ble druknet i avfallsvannet, hevder den tidligere Kongo-fangen.

- Det var fluer, mygg, kakerlakker og tusenvis av rotter i fengslet. Vi levde som flyktninger. Jeg har veldig respekt for de som ER flyktninger, forteller han.

- Vi døde sakte men sikkert

French fortalte også om da de to ble flyttet fra fengselet i Kisangani til hovedstaden Kinshasa i 2010.

- Det gikk nedover for oss i det nye fengselet. Vi skjønte at vi ikke hadde sjanse til å rømme og trodde vi kunne komme til å bli der veldig lenge. Vi mistet gradvis minnene fra at vi hadde led før. Vi var utmattet hekle tida, og vi var uten strøm i opptil tre måneder. Vi døde sakte, men sikkert, sier han.

Ifølge han mistet han Tjostolv i løpet av 2013. Han beskriver vennen som et følelsesmenneske, og at de to drakk tett. Moland tok sitt eget liv det året.

Ifølge French knakk han sammen da han ble tiltalt for drapet, før han i 2014 forsøkte å rømme. Han ble tatt, og hadde i etterkant det han beskriver som sin verste periode i Kongo.

- Jeg ble banket opp hele tida. Det var frykt, raseri og forvirring. Jeg greide ikke å forsvare meg og ble et mobbeoffer i 2,5 år, sier han.

Reisen hjem

French kom hjem til Norge 17. mai 2017.

- Jeg glemmer aldri da jeg så en norsk gård med et hvitt hus og en rød låve, sier han.

Han fikk også SMS-spørsmål som han svarte på.

- Er du bitter?

- Nei, men jeg er lei meg for Tjostolv.

Ikke i salen

Foredragsarrangøren Attiko har ikke tillatt fotografering under Frenchs opptreden, men Dagbladet har fått tilsendt et bilde av French som er tatt på generalprøven til foredraget tidligere i oktober.

Ola Hansen-Tangen i Attiko sier til Dagbladet at Frenchs mor Kari Hilde French ikke er i salen i kveld.

Joshua Frenchs omfattende foredragsturné med hans egen versjon om hva som skjedde i Kongo, starter i Nøtterøy kulturhus med alle 425 plasser solgt til 420 kroner per billett. Flere av de 29 foredragene er allerede utsolgt.

Dømt i Kongo

Dagbladet har pratet med French et par ganger den siste tida.

- Det høres ut som du er på hugget, frisk og rask?

- Jo takk, det går bra. I tillegg til å trene, har jeg brukt all energi de siste ukene på å forberede meg til disse foredragene. Det er krevende, jeg føler at jeg har vært nesten nede i kjelleren. Det kommer nok fram ting der som ikke alle vil like, sier French til Dagbladet foran foredragsdebuten.

I november i fjor ble det kjent at French er ferd med å skrive bok om sine opplevelser i Kongo. Hvilket forlag det er snakk om, eller hvem som er medforfatter på bokprosjektet er foreløpig hemmelig.

Joshua French ble sammen med kameraten Tjostolv Moland pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Året etter ble de dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Begge nektet straffskyld. Bare Moland ble dømt for selve drapet. I håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge, valgte de å ikke anke dommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!