NÅ: Vladimir Putin kaster ut 755 amerikanske diplomater fra Russland

Svarer på de siste amerikanske sanksjonene.

KASTER UT 755 DIPLOMATER: Russlands president Vladimir Putin tvinger 755 amerikanske diplomater til å forlate landet. Utvisningene er et svar på nye amerikanske sanksjoner. Her med USAs president Donald Trump under G20-møtet i Tyskland i sommer. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
KASTER UT 755 DIPLOMATER: Russlands president Vladimir Putin tvinger 755 amerikanske diplomater til å forlate landet. Utvisningene er et svar på nye amerikanske sanksjoner. Her med USAs president Donald Trump under G20-møtet i Tyskland i sommer. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Russland sender 755 amerikanske diplomater hjem til USA som svar på de nye amerikanske sanksjonene.

Det var Russlands president Vladimir Putin som annonserte at de 755 amerikanske diplomatene må pakke sakene sine og dra i et intervju med den russiske TV-kanalen Rossiya 1, ifølge Russia Today.

- Jeg bestemte at det var på tide å vise at vi ikke vil la noen ting forbli ubesvart, sa Putin om hvorfor han kaster ut 755 amerikanske diplomater.

Nye sanksjoner

Den amerikanske Kongressen vedtok tidligere denne uka nye sanksjoner mot Russland. Det var knyttet spenning til om USAs president Donald Trump ville signere de nye sanksjonene til lov.

De nye sanksjonene Kongressen har vedtatt, fratar nemlig presidenten muligheten til å myke opp sanksjonene mot Russland på egenhånd.

Men Det hvite hus annonserte på fredag at Trump ville godkjenne sanksjonene.

Nå må Trump gå til Kongressen for å eventuelt myke opp og oppheve sanksjonene mot Russland.

Kongressens nye sanksjoner var de amerikanske folkevalgtes svar på Russlands angivelige innblanding i fjorårets presidentvalg i USA.

Truet med represalier

Så fort det ble klart at Donald Trump ville godkjenne Kongressens nye sanksjoner, truet Russland med represalier.

USAs ambassadør John Tefft ble kalt inn på teppet til det russiske utenriksdepartementet fredag. Der fikk han beskjed om å være forberedt på å sende hjem muligens hundrevis av diplomater, ifølge The Guardian.

Nå tvinger Russland USA til å sende hjem så mange som 755 diplomater.

På fredag beslagla også russiske myndigheter to bygg i amerikanernes eie: et sommerhus utenfor Moskva som diplomatene bruker til å feriere i, og et lagerbygg.

Ikke overraskende

Verken Julie Wilhelmsen, Russland-ekspert og seniorforsker ved NUPI, eller Tor Bukkvoll, Russland-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), er overrasket over Russlands svar.

- Ikke uventet, sier Wilhelmsen.

- Det var ventet at noe ville skje, sier Bukkvoll, og peker på fredagens hendelser.

Vladimir Putin har formelt ikke utvist 755 diplomater, men satt et tak på antall diplomater USA får lov til å ha i Russland. Det nye taket teller 455 diplomater.

- Det senker dermed antallet amerikanske diplomater i Russland ned til tallet på russiske diplomater i USA, sier Bukkvoll.

Og det var også det som var begrunnelsen bak antallet fra russiske myndigheter.

- Det er gjennomtenkt, sier Bukkvoll.

Svarte ikke på Obama-sanksjoner

Da USAs forhenværende president Barack Obama utviste 35 russiske diplomater fra USA i desember i fjor, avsto Vladimir Putin og Russland fra å svare på sanksjonene.

Den passive tilnærmingen til Obamas utvisninger var motivert av et håp om at Donald Trump kom til å legge seg på annen linje overfor Russland.

Putin kalte sågar Obamas utvisninger for «kjøkkendiplomati».

Dagens kontante svar fra Vladimir Putin og Russland signaliserer dermed en ny linje fra russernes side i tilnærmingen til USA og deres forholdsvis ferske president Donald Trump, ifølge Bukkvoll.

- Jeg vil egentlig kalle det en resignasjon. I et ferskt intervju med Putin sier han rett ut at han hadde håpet det russisk-amerikanske forholdet skulle bli bedre med Trump, men at han nå har gitt opp det håpet. Det er nok grunnen til at Russland reagerer annerledes nå enn i desember, sier Bukkvoll.

- Uprovosert

Og det er også dette som er tonen i Putins begrunnelse overfor den russiske TV-kanalen Rossiya 1.

- Den amerikanske siden har gjort et trekk som var helt uprovosert, det er viktig å huske, for å gjøre det amerikansk-russiske forholdet dårligere. Det inkluderer ulovlige restriksjoner, forsøk på å påvirke andre stater i verden, inkludert våre allierte, som er interessert i å utvikle og fortsette sine forhold med Russland, sier Putin i intervjuet.

- Vi har ventet i lang tid på at noe kanskje ville endre seg til det bedre. Vi hadde hop om at situasjonen ville endre seg. Men det ser ut som om det ikke kommer til å skje i nær framtid, sier Putin.

- Ingenting bra vil komme ut av dette

Sveriges tidligere stats- og utenriksminister Carl Bildt var ikke sein om å kommentere utsendelsen.

- Vladimir Putin gir Rex Tillerson [USAs utenriksminister] ei hjelpende hånd i å kutte ned på USAs diplomatiske tjeneste. Men ingenting bra vil komme ut av dette, skriver Bildt på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer