Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå vokser Oslofjorden

Ekstremværet Oda skyller inn over Bergen kl. 10.45. Se lesernes værbilder og send inn dine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ekstremværet Oda oppførte seg litt mer dannet i natt enn den slemme søsteren Inga gjorde for to år siden. Selv om høyvannet strømmet inn i butikkene på Bryggen i Bergen, er skadene mindre enn da Inga var på besøk i januar 2005.

Men faren er ikke over. I formiddag - nøyaktig kl. 10.45 - vil vannstanden være like høy i Bergen sentrum og på resten av Vestlandet som den var i går kveld og i natt.


Nå er det imidlertid Oslofjorden som vokser mest. Kl. 17.46 i ettermiddag og 06.08 i morgen vil den være 60-70 centimeter over middelvannstand.

- Oda kom med lite vind og moderate bølger, og derfor har nattens ekstremt høye vannstanden forløpt uten store skader. Mange kjellere er spart fordi bølgene ikke skyllet mot land, som de gjorde for to år siden.

2,12 meter over normalt

Nattens vannstand i Bergen ble målt til 2,12 meter over middelvannstand. Det er åtte centimeter lavere enn da Inga var på besøk og 29 centimeter enn tidenes høyeste vannstand i Bergen. 27. februar 1990 ble det målt 2,41 meter over middelvannstand, opplyser metereologkonsulent Magnus Angelvik ved Værvarslinga for Vestlandet til Dagbladet.no.

Stavanger hadde 1,55 meter over middelvannstand i natt.

Metereologisk institutt avlyste ekstremvarselet i natt, selv om vannstanden i vest blir like høy i formiddag. Men fra da skal det gå sakte tilbake mot vanlig nivå.

 IKKE BARE LEK:  Gøy med radiostyrt lekebåt på Bryggen i Bergen seint i går kveld, men ikke like artig for butikkene som fikk besøk av høyvannet. Foto: Svein-Jørgen Wiken.
IKKE BARE LEK: Gøy med radiostyrt lekebåt på Bryggen i Bergen seint i går kveld, men ikke like artig for butikkene som fikk besøk av høyvannet. Foto: Svein-Jørgen Wiken. Vis mer

Hvert tiår

Metereologene sendte i går ut et såkalt tiårsvarsel - en sjelden situasjon som oppstår ved fullmåne og når alle andre krefter drar i samme retning.

- Men nå stiger lufttrykket igjen. Det betyr at sjøen presses ned. En hpa - hectopascal (tidligere millibar) høyere trykk, gir en centimeter lavere vannstand, forklarer metereologkonsulent Magnus Angelvik.

Her er formiddagens OBS-varsel fra Metereologisk institutt på vannstanden langs hele kysten kommende døgn.

Og her er Metereologisk institutts generelle forklaring på tidevann og naturens krefter i den spesielle situasjonen som har oppstått i forbindelse med fullmåne.

Litt snø - mye regn

Og vannet som ikke kommer inn fra havet - det kommer  fra oven.

Torsdag er det ventet tett nedbør over store deler av Sør-Norge.

image: Nå vokser Oslofjorden

- Det meste kommer som regn, men noen timer natt til torsdag går temperaturen ned til null og kanskje litt under. Da kan bli litt snø i se i innlandet før varmegradene overtar igjen. Ved kysten blir det bare regn, sier vakthavende metereolog Terje Alsvik Wallø til Dagbladet.no.

Mest snø i Norge akkurat nå: 30 centimeter i Skåbu og Venabu i Oppland - om lag 900 meter over havet.

GOD JUL FRA BERGEN: Fullmåne, julelys og klarvær gjorde Oda mer sjarmerende enn Inga.
NORSK JUL I JAPAN: Student Heidi Bjørhusdal deler dette værinntrykket med leserne mens hun holder på med juleinnspurten på universitetet i Sapporo og følger ekstremværet langs kysten hjemme på Dagbladet.no. 9 minusgrader og snøvær er akkurat slik dere slik dere skulle hatt det hjemme nå, skriver Heidi.
NAVN MED RETTE: Sjøboden på Bryggen bærer sitt navn med rette, i går kveld hadde sykkelgjestene behov for fortøyning.
FUKTIG NATTIDYLL: Høyvannet sto helt op til et vindu i første etasje i dette huset i Skuteviken i Bergen.
INDRE SUNNMØRE: Brygga under vann, men gode vindforhold Bergen båten i Tafjord.
JULESTEMNING: Førjulsidyll på Bryggen. Men vannet steg ytterligere.
Hele Norges coronakart