Nå yrer det av liv i Tsjernobyl - mye takket være strålingen

Gauper, villsvin, bjørn og villhester nyter livet i sikkerhetssonen rundt den fraflyttede byen.

 TRIVES:  Villsvin er blant de dyrene som har tatt tilbake Tsjernobyl etter ulykken i 1986. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
TRIVES: Villsvin er blant de dyrene som har tatt tilbake Tsjernobyl etter ulykken i 1986. Foto: AP Photo/Matthias SchraderVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1986 ble Tsjernobyl, i det nåværende Ukraina, lagt øde som følge av en av historiens største menneskapte naturkatastrofer.

Nå, 29 år etter, er naturen langt ifra i noen katastrofe, skriver Forskning.no.

Trives uten folk Ifølge nettstedet er det i dag et uvanlig stort biologisk mangfold innenfor den 30 kilometer vide sikkerhetssonen.

Her er det både gauper, villsvin, rev og elg, samt en bestand av przewalskihester - verdens eneste ekte villhestart.

Brit Salbu ved Norges miljø- og biovitenskapelige institutt mener at forklaringen på dette er enkel. Nesten alle menneskene er borte.

- Vi ventet langt mer omfattende miljøeffekter i området, men naturens evne til reparasjon har vært langt mer effektiv enn vi forventet i 1986. Det viser belastningen mennesker har på ulike økosystemer. Fjerner en menneskene kan selv økosystemer som er forurenset av radioaktivitet repareres, sier Salbu.

Naturen takler radioaktiviteten Professoren, som også er leder for CERAD, viser til flere andre områder i det tidligere Sovjet hvor forskerne ser en lignende utvikling

- Ved Stalins første atomanlegg, Mayak i Ural, ligger verdens kanskje mest forurensede innsjøer. Der finner vi store gjedder som inneholder høye nivåer av radioaktivitet, så høyt at vi ikke skulle vente at fisken kunne formere seg. Derfor har ingen fisket gjedde i området på snart 60 år, og da ser det ut til at dyrelivet har tilpasset seg det høye nivået av radioaktivitet, fortsetter Salbu.

Salbu har nylig vært i Josef Stalins gamle prøvesprengningsområder i Semipalatinsk i Kasakstan. Der er forurensningen langt mindre enn antatt, ifølge forskeren.

- Til tross for rundt 450 atomprøvesprengninger i området er det kun begrensede områder med unormalt høye nivåer av radioaktivitet. Testområdet er på størrelse med Belgia, og det meste av området er rent. Det er derfor et mål å gi de rene områdene tilbake til nomadene, dette i tråd med vedtak av FNs Sikkerhetsråd, sier Brit Salbu som til neste år vil forske videre på langtidsvirkningene av radioaktivitet i naturen i henholdsvis Fukushima og Tsjernobyl.

Dosen minskes Lavrans Skuterud i Statens Strålevern sier til Dagbladet at naturens blomstring i de avgrensede områdene ikke kommer som noen overraskelse.

- Hvorfor kommer på naturen tilbake i disse områdene?

 STORE ØDELEGGELSE:  Tsjernobyl-nedsmeltingen skapte store ødeleggelser. Byen Pripjats har vært forlatt siden Tsjernobylulykken. Ukraina.
Foto: Paal Audestad / Samfoto
STORE ØDELEGGELSE: Tsjernobyl-nedsmeltingen skapte store ødeleggelser. Byen Pripjats har vært forlatt siden Tsjernobylulykken. Ukraina. Foto: Paal Audestad / Samfoto Vis mer

- Det ble forsket mye på dette av USA og Sovjet tilbake på femtitallet, og det viser seg at naturen kommer tilbake gradvis ettersom den radioaktive dosen forsvinner, sier Skuterud.

Han forteller at mye av skogen i Tsjernobyl-området i utgangspunktet forsvant som følge av nedsmeltingen, blant annet en bjørkoskog som i etterkant ble kalt den røde skogen på grunn bildene tatt i etterkant av ulykken, men at trærne nå har kommet tilbake.

Ettervirkninger også i Norge På spørsmål om ulykken fra april 1986 fortsatt har spor også i Norge, svarer Skuterud at dette varierer fra år til år. Han viser til fjoråret der naturen hadde svært høye forekomster av radioaktivitet.

Når strålevernet undersøker naturen har de instrumenter som kan skille mellom den typen radioaktivitet som kom fra Tsjernobyl og den som kommer fra andre kilder.

- Det er ingen tvil om at ulykken fortsatt har ettervirkninger i dag. I fjor måtte mange reinsdyr unntas slakten i Jotunheimen på grunn av høy radioaktivitet per kilo. Samme år var det også store forekomster av sopp som trekker opp store mengder radioaktivitet, noe som bidro til høye verdiene hos reinen, sier Lavrans Skuterud og legger til at disse verdiene er lavere i år.

 VERDENS ENESTE BESTAND AV VILLHESTER:  I skyggene av tårnene til forlatte atomkraftverk i Tsjernobyl, Ukraina, har naturen gjort et comeback. Her er et bilde tatt i 2006 av villhester i området. Foto: Scanpix
VERDENS ENESTE BESTAND AV VILLHESTER: I skyggene av tårnene til forlatte atomkraftverk i Tsjernobyl, Ukraina, har naturen gjort et comeback. Her er et bilde tatt i 2006 av villhester i området. Foto: Scanpix Vis mer