Nå yrer det av liv i Tsjernobyl - mye takket være strålingen

Gauper, villsvin, bjørn og villhester nyter livet i sikkerhetssonen rundt den fraflyttede byen.

TRIVES:  Villsvin er blant de dyrene som har tatt tilbake Tsjernobyl etter ulykken i 1986. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
TRIVES: Villsvin er blant de dyrene som har tatt tilbake Tsjernobyl etter ulykken i 1986. Foto: AP Photo/Matthias Schrader Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 1986 ble Tsjernobyl, i det nåværende Ukraina, lagt øde som følge av en av historiens største menneskapte naturkatastrofer.

Nå, 29 år etter, er naturen langt ifra i noen katastrofe, skriver Forskning.no.

Trives uten folk Ifølge nettstedet er det i dag et uvanlig stort biologisk mangfold innenfor den 30 kilometer vide sikkerhetssonen.

Her er det både gauper, villsvin, rev og elg, samt en bestand av przewalskihester - verdens eneste ekte villhestart.

Brit Salbu ved Norges miljø- og biovitenskapelige institutt mener at forklaringen på dette er enkel. Nesten alle menneskene er borte.

- Vi ventet langt mer omfattende miljøeffekter i området, men naturens evne til reparasjon har vært langt mer effektiv enn vi forventet i 1986. Det viser belastningen mennesker har på ulike økosystemer. Fjerner en menneskene kan selv økosystemer som er forurenset av radioaktivitet repareres, sier Salbu.

Naturen takler radioaktiviteten Professoren, som også er leder for CERAD, viser til flere andre områder i det tidligere Sovjet hvor forskerne ser en lignende utvikling

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.