Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nabo i Rwanda hevder tiltalte lyver

Folkemordtiltalte Sadi Bugingo fikk ikke støtte for sin forklaring i retten.

FOLKEMORD: Sadi Bugingo er tiltalt for medvirkning til drapet på anslagsvis 2000 personer i Rwanda i 1994. Tegning: FEDOR SAPEGIN
FOLKEMORD: Sadi Bugingo er tiltalt for medvirkning til drapet på anslagsvis 2000 personer i Rwanda i 1994. Tegning: FEDOR SAPEGIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sadi Bugingo er tiltalt for medvirkning til massedrap under folkemordet i Rwanda, fikk ikke støtte for sin forklaring da en bekjent vitnet i retten mandag.

- Tiltalte har løyet, sa vitnet Celestin Fatalisigaye da han forklarte seg via videolink fra Kibungo i Rwanda for tingretten i Oslo.

Fatalisigaye er selv hutu, født i 1961, og er sjåfør i Rwanda. Det var han også før folkemordet for 18 år siden.

Var naboer
Fatalisigaye bekreftet at han og tiltalte Sadi Bugingo var naboer og bodde 500 meter fra hverandre i 2004. Han bekreftet også at de to flyktet til Tanzania i slutten av april 1994, sammen med flere andre.

Men på ett punkt var det ikke samsvar mellom forklaringen retten fikk høre mandag og det tiltalte Bugingo forklarte da rettssaken startet for snart fire uker siden.

Forklaringene avviker om hva de to foretok seg fredag 15. april 1994 da 1.000 mennesker, de fleste tutsier, ble likvidert inne på området til Den katolske kirkes bispesete, Economat, i Kibungo. 1.200 mennesker hadde søkt tilflukt der i håp om å redde livet.

- Ble tvunget Den 47 år gamle Sadi Bugingo har forklart at han og Fatalisigaye ble tvunget av militsen Interahamwe til å bli med til kirkesenteret. Mens likvideringen pågikk der inne, satt Bugingo og Fatalisigaye utenfor området.

De så sitt snitt til ubemerket å sette seg der fordi drapsmennene rettet all oppmerksomhet mot kirkesenteret da de nærmest seg stedet, har tiltalte forklart.

Var hjemme - Jeg var hjemme hele dagen, forklarte tiltalte Bugingo. Han sa han var redd og at han ikke kunne gå ut; bare militsen Interahamwe kunne bevege seg fritt.

- Han har løyet, sa vitnet om tiltaltes forklaring om hvor de to befant seg.

Da de to flyktet til Tanzania, hadde Bugingo berettet noe ganske annet: Han hadde da fortalt at han ble tvunget til kirkesenteret av Interahamwe, men hadde greid å rømme. Deretter gjemte han seg ved fotballbanen i byen. Fotballbanen ligger ikke langt fra kirkesenteret.

Vitnet forklarte at da de to kom til Tanzania, var de sammen bare noen få dager i en flyktningleir.

- Tiltalte var forretningsmann. Han hadde penger. Han bodde ikke sammen med oss. Han bodde utenfor leiren, sa vitnet.

På enkelte punkter var det heller ikke samsvar mellom vitnets forklaring mandag og forklaringene han har gitt i avhør med Kripos i Rwanda. Det gjelder hvem han var sammen med hjemme i Kibungo den dagen massedrapene skjedde ved kirkesenteret.

Rwandiske myndigheter har ikke vært til stede under forklaringene vitner i Rwanda har gitt norsk politi.

Plyndret Under forsvarets eksaminasjon av Celestin Fatalisigaye mandag kom det fram at vitnet den 7. april 1994, dagen etter at presidentens fly ble skutt ned, med egne øyne hadde sett at soldater plyndret tiltalte i hans hjem. Tiltalte og hans tutsi-kone ble låst inne i et rom etter plyndringen, forklarte tiltalte.

Han hadde sett dette fordi han og en venn var i nærheten. De to ble også ransaket og låst inne av soldatene i et rom i tiltaltes bolig. Vennen som ble anholdt sammen med ham, ble så plyndret hjemme hos seg selv og fikk deretter ordre om å slippe de innelåste ut.

- Soldatene sa at «vår president er død; dere skal betale». Men de var egentlig bare ute etter penger, forklarte vitnet.

Det gjenstår åtte uker av rettssaken. Tirsdag vitner blant andre en lokal leder i militsgruppen Interahamwe seg via videolink fra et fengsel i Rwanda der han soner livstidsdom. (©NTB)