Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nabo-lensmannen overtar hundesaken

Etterforskningen av den tragiske hundesaken i Vest-Torpa i Nordre Land ble mandag overlatt lensmannskontoret i Søndre Land kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for at etterforskningen overføres til nabo-lensmannen, er kritikken som er framkommet mot lensmannskontoret i Nordre Land. Avgjørelsen er tatt av politimesteren i Vestoppland, får NTB opplyst.

Statsadvokaten

- Vi har ikke tatt stilling til kritikken som er reist mot lensmannskontoret i Nordre Land, men har likevel anbefalt politimesteren å flytte etterforskningen over til en annen enhet i distriktet, sier statsadvokat Arne I. Dymbe til NTB.

Statsadvokaten har ikke sett behov for å overføre etterforskningen til et annet politidistrikt.

Flere anmeldelser

Etter at den sju år gamle Johannes Åsheim ble bitt til døde av fire hunder sist torsdag, hevdet lensmannen i Nordre Land at den kvinnelige hundeeieren aldri har vært anmeldt til politiet. Senere har dette vist seg ikke å være riktig.

Manglende anmeldelser ble av lensmann Jan Kolbjørnshus brukt som en forklaring på hvorfor lensmannskontoret ikke fant å kunne aksjonere mot kvinnens hundehold.

SEFO i gang

Samtidig som etterforskningen er flyttet, innledet Det særskilte etterforskningsorgan for politisaker (SEFO) mandag etterforskning av lensmannskontoret i Nordre Land. SEFOs oppgave er å finne ut hva lensmannskontoret har gjort og ikke gjort i forhold til de anmeldelser og klager som gjennom årene er kommet fra lokalbefolkningen om den 47-årige hundeeierens hundehold.

En av anmeldelsene ble på 90-tallet gjort av Foreningen for omplassering av dyr.

Overilet avlivning?

Etter det NTB har grunn til å tro, kan også avlivingen av de 26 hundene i Vest-Torpa få et etterspill. For mens politiet hevder at hundeeieren ga samtykke til å avlive samtlige hunder i Vest-Torpa, framholder kvinnens advokat at noe slikt samtykke ikke er gitt. Hun skal blant annet ha bedt politiet om å spare hunder som befant seg innelåst i boligen sin da tragedien skjedde.

Spørsmålet er derfor om politiet hadde hjemmel til å avlive samtlige hunder, også de som var innelåst eller sto i bånd - eller om det var en overilet reaksjon å skyte samtlige 26.

(NTB-Geir Magnusson)

Hele Norges coronakart