Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pinsekaos

Nabo raser: - Latterlig

Hundrevis av dansker samles på badestedene i København. Naboer er frustrerte og raser mot politiet.

KAOS: Badelystne dansker flokket til Nordhavn Havnebad for å nyte siste rest av pinsefri og sol. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
KAOS: Badelystne dansker flokket til Nordhavn Havnebad for å nyte siste rest av pinsefri og sol. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix Vis mer

Flere badesteder i Oslo-området opplevde kaos i pinsehelga. Da finværet og sommerlige temperaturer slo til for fullt, var veien til stranda kort fort mange.

Politiet var mandag ettermiddag raskt ute og meldte om totalt kaos på flere populære badestrender og utfartssteder både i Oslo og Bærum.

- Det meldes nå om totalt kaos flere steder. Biler er parkert helt feil. Nødetatene kommer IKKE fram, og dette kan gå utover folk sin sikkerhet ved ulykkeshendelser, skrev politiet på Twitter.

Nå kommer meldinger om at situasjonen på ingen måte skal være bedre i Danmarks hovedstad, som for tida bader i sol og sommerlige temperaturer. Der er det imidlertid corona-smitte som bekymrer mest, når folk nå samles ved Københavns populære badeplasser. Frykten for viruset har ifølge naboer forsvunnet som dugg for sola.

Fra 15. juni har regjeringen åpnet for at nordmenn igjen kan få følelsen av at det er deilig å være norsk i Danmark, men ifølge danske BT er innsatsen for å hindre spredning av coronaviruet ikke akkurat på topp i København. For badelystne dansker har samlet seg i store mengder den siste tida.

- Latterlig

Coronavirus framstår nærmest som et fremmedord, ifølge en av naboene som har observert det hele. Avisa har snakket med Kenneth Darre. Han bor selv like ved Nordhavn Havnebad, og er ikke imponert over det han ser. Mest frustrert er han likevel over politiet.

- Fra leiligheten min har jeg direkte utsyn til området. Politiets innsats er latterlig. De har vært her ute, men i dag har de bare pratet litt med folk. Det er ingen handling overhodet. En annen dag dukket de opp med målebånd, og gikk rundt for å spørre om folk var kjærester. Det er nytteløst, sier Darre til BT.

ÅPNER OPP: - Norge og Danmark enige om å gjenåpne for reiser mellom Norge og Danmark 15. juni. Det sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag 29. mai. Vis mer

Skilt uten nytte

Han etterlyser mer konsekvent framgangsmåte og klarere beskjed til de badelystne og solhungrige danskene. Politiets innsats den siste tida, beskriver han som et spill for galleriet.

Særlig siden det ved Nordhavn Havnebad er plassert et skilt som sier at man kan få forbud mot å oppholde seg på stedet, dersom man ikke overholder retningslinjene for smittevern.

- Det hadde nesten vært bedre om det ikke var et skilt, siden politiet uansett ikke følger opp. Det er tomme trusler, sier Darre, som selv endte opp med å oppsøke politiet og konfrontere dem med det han mener er manglende tiltak for å forhindre smittespredning.

- De sa de hadde fått beskjed fra ledelsen om hva de skulle gjøre, men at det ikke hadde noen virkning. Patruljen syntes selv det var meningsløst. De innrømmet at det var en umulig oppgave de var satt til, for når de hadde vært gjennom hele badeplassen fra start til slutt, så var det bare å starte på nytt igjen, sier badeplassnaboen.

Avviser kritikken

Politiinspektør Tommy Laursen i Københavns politi, er på sin side ikke enig i bildet Darre tegner. Han nekter for at innsatsen som legges ned av patruljene ikke virker, og avviser at dette har blitt sagt.

- Vi har vært massivt til stede og forklart folk hvordan smittevernreglene skal følges. Dette virker. Men det har kommet mange personer til stedet, og nye hele tida, så vi kommer til å fortsette med dette framover. Samtidig vil vi vurdere nye tiltak, sier Laursen til BT.

Til tross for forsvarstalen, har de mange besøkende likevel fått konsekvenser. Tirsdag kom nyheten om at politiet har besluttet at ingen får oppholde seg i området fram til 4. juni, skriver BT. Det blir likevel mulig å bade på stedet, men man må forlate området når man kommer opp fra vannet.

Politiets forsvar av hvordan de har håndtert situasjonen får en annen nabo av Nordhavn Havnebad til å reagere. Helle Petersen bor også i området. Hun mener det har vært altfor lite innsats fra politiets side for å hindre smittespredning.

- Det stemmer ikke at de har vært massivt til stede. Jeg skal ikke påstå at de ikke har vært her, men de har ikke vært her i et slikt omfang, sier Petersen, som gikk flere turer i det aktuelle området mandag.

CORONAVIRUSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer på påstand om at Norge og Danmark kommer til å ta igjen Sverige når det kommer til smittetall. Video: Regjeringen Vis mer

Restriksjoner for nordmenn

Selv om myndighetene er enige om at nordmenn slipper inn i Danmark fra 15. juni, vil det fortsatt være restriksjoner for norske turister som velger å reise. Særlig gjelder dette i København.

Den danske statsministeren Mette Frederiksen har tidligere sagt at turistene må overnatte et annet sted enn København.

- Turister skal dokumentere at de har booket opphold utenfor København, minst seks overnattinger på hotell, campingplass eller lignende, sa statsministeren til DR i mai.

- Man må gjerne dra til København og gå en tur og spise på restaurant, men man skal overnatte et annet sted, la danskenes helseminister Magnus Heunicke til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!