Nabo til piloten: - Jeg nekter å tro det

Johanis (23): - Han virket veldig veldig ordentlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONTABAUR (Dagbladet): - Jeg er sjokkert, jeg nekter å tro det.

Det sier Johanis Rossboh (23), som bor to hus bortenfor huset der 28 år gamle Andreas Lubitz bodde sammen med sine foreldre.

I dag ble kjent at den 28 år gamle annenpiloten låste flykapteinen fra cockpiten og styrtet Germanwings-flyet fra Barcelona, som tok livet av alle de 150 om bord tirsdag formiddag.

- Vi pleide å hilse når vi møttes i gata. Jeg sliter med å tro det som har skjedd, sier Johanis til Dagbladet.

De to kjente hverandre ikke godt, men de var på hils i den oversiktlige hjembyen Montabaur i Rheinland Phalz, med nærmere 15 000 innbyggere i bykjernen og 40 000 nærområdene medregnet.

- Altfor sykt
- Det er lenge siden jeg så ham, det var nok på fjoråret. Jeg visste ikke at han pendlet til Düsseldorf, og jeg kjenner ikke foreldrene hans. Han var jo en ung, frisk fyr, og jeg skjønner ikke hvorfor han skal ha gjort dette.

Han hørte på nyhetene i dag at det var naboen to hus borte som hadde styrt katastrofeflyet.

- Det er altfor sykt å drepe 150 mennesker, bare fordi han ikke ville være på denne jorda mer. Jeg møtte han noen ganger, og han var veldig høflig og vennlig.

Nå har presse fra hele verden samlet seg i gata.

I 16.20-tiden i dag er fortsatt i huset til 28-åringens foreldre, mens de skal ha reist mot ulykkesstedet i Frankike sammen med andre pårørende.

- Utbrent
Andreas Lubitz arbeidet i 11 måneder som steward (flyvert), mens han gikk og ventet på en ledig pilotstilling.

 SKAL HA FØLT SEG UTBREDT:  Andreas Lubitz hoppet av flygerutdannelsen noen måneder. Foto: fra slettet Facebook-profil.
SKAL HA FØLT SEG UTBREDT: Andreas Lubitz hoppet av flygerutdannelsen noen måneder. Foto: fra slettet Facebook-profil. Vis mer

-Dette er slett ikke uvanlig, sa direktør Carsten Spohr fra Lufthansa på en pressekonferanse i dag.

På den samme pressekonferanse hadde ikke ledelsen i Lufthansa eller datterselskapet Germanwings noen forklaring på hvorfor Lubitz delte den seks år lange flygerutdannelsen i to.

I 2008 tok han et «lengre avbrekk» fra pilotakademiet i Bremen.  

- Han hadde bestått alle medisinske tester og var 100 prosent flydyktig - uten noen form for begrensninger, opplyser direktør Spohr.  

Da Andreas Günther Lubitz for seks år siden avbrøt utdannelsen til pilot, skal han ha forklart ei venninne at det handlet seg om at han var utbrent, melder tv-stasjonen n-tv.

Der Spiegel har snakket med venner som også fikk høre a Lubitz selv at han følte seg utbrent da han tok pause fra flygerutdannelsen.

Etter noen måneder, gjenopptok Lubitz  utdannelsen, i Bremen og og i Phoenix i Arizona.

 RANSAKING:  Huset der den 28 år gamle piloten bodde sammen med sine foreldre blir i ettermiddag ransaket av politi - og er omringet av presse fra hele verden. FOTO: ENDRE VELLENE/DAGBLADET.
RANSAKING: Huset der den 28 år gamle piloten bodde sammen med sine foreldre blir i ettermiddag ransaket av politi - og er omringet av presse fra hele verden. FOTO: ENDRE VELLENE/DAGBLADET. Vis mer