MEID NED: En syklist ble påkjørt og drept av denne bilen i morgenrushet på Oppsal i Oslo. 41-åringen som nærmere to timer seinere ble pågrepet er en vanekriminell. Foto: Jon Eeg / Scanpix
Foto: Jon Eeg / Scanpix
MEID NED: En syklist ble påkjørt og drept av denne bilen i morgenrushet på Oppsal i Oslo. 41-åringen som nærmere to timer seinere ble pågrepet er en vanekriminell. Foto: Jon Eeg / Scanpix Foto: Jon Eeg / ScanpixVis mer

Nabo til siktede (41) ble vitne til dødsulykka

Har fortalt politiet at han så siktede ved førersida av bilen. Siktede nekter for at han kjørte bilen som drepte 58-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 58 år gammel mann ble påkjørt og drept av en bil 06.45 i dag morges. Påkjørselen skjedde på Oppsal i Oslo og den antatte bilføreren flyktet til fots fra stedet.

Etter en lengre væpnet politijakt ble en 41 år gammel mann pågrepet. Pågripelsen skjedde utendørs ved hans hjem og uten dramatikk. 41-åringen er godt kjent for politiet fra tidligere. Mannen er en del av politiets VIC-prosjekt - «Very Important Criminal». Det betyr at han får ekstra mye oppmerksomhet fra politi og kriminalomsorg for å komme ut av den kriminelle bane.

41-åringen har både sonet og vært innom politiet i løpet av 2011.

I ettermiddag ble han framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Politiadvokat Vegar Rødaas ba om fire ukers varetektsfengsling.

Ifølge sin advokat, Thor Bache-Wiig, sier siktede at han ikke kjørte bilen i morges.

- Han sier til meg at han var passasjer i bilen. Han forlot stedet sammen med sjåføren, sier Bache-Wiig til Dagbladet.

Ifølge politiet ble mannen for cirka halvannen uke siden tatt for tyveri av klær til en verdi av cirka 200 000 kroner. Dette er kriminalitet han tidligere er dømt for flere ganger. Mannen ble også tatt for biltyveri og for å ha kjørt uten gyldig førerkort i påvirket tilstand, noe han også tidligere er dømt for. Dette erkjenner 41-åringen.

Men siktede, som tidligere er domfelt 15 ganger, nekter straffskyld for uaktsomt drap. Han hevder han ikke førte bilen som i morges kjørte på og drepte en 58 år gammel syklist.

Ifølge sin forsvarer ønsker han ikke å oppgi førerens navn av frykt for represalier.

Ifølge politiadvokat Vegard Rødås i Oslo-politiet er en nabo av siktede et av deres mest sentrale vitner. Ifølge politiet har han forklart at han så krasjen, og kjente igjen den siktede 41-åringen. Vitnet har forklart til politiet at han spurte siktede om det var han som kjørte. Siktede skal ha svart nei og oppgitt en annen person. Vitner har forklart til politiet at siktede tok ut flere bæreposer ut av bilen og ikke brydde seg om den livløse mannen på bakken, men heller ønsket å komme seg vekk.

- Det vitner om en kynisme når han prøver å komme seg vekk framfor å hjelpe til, sier Rødås til Dagbladet.

Ifølge politiadvokaten forsøkte flere vitner å stanse 41-åringen, men grep ikke inn siden man visste hvem han var.

41-åringen ble i dag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll i to uker. 41-åringen anket på stedet.

- Min klient sier han var i sjokk. Han så mannen fikk førstehjelp og tenkte at han med sitt rulleblad ville bli pågrepet uansett. Han sier han var passasjer i bilen, sier advokat Thor Bache-Wiig.

Siktede har forklart at han er periodevis narkotikamisbruker og at han hadde tatt heroin kvelden før.

I tillegg til siktelsen om uaktsomt drap, er han siktet for biltyveri, grovt tyveri og for å ha kjørt uten førerkort og i påvirket tilstand. Til politiet har 41-åringen forklart at han var på hjem fra et pokerlag i natt. Han skulle ta bussen hjem til Oppsal i Oslo, men møtte en bekjent i 06-tida og satt på med ham i stedet. Han nekter derfor for å ha stjålet bilen eller gjort innbruddet.

Politiet har gjort undersøkelser av blant annet bilens ratt og girspak og venter på svar på disse.

Politiadvokat Rødås opplyser til Dagbladet at de så langt har fem vitner som har sett hele hendelsesforløpet. Flere av dem plasserer siktede i førersetet av bilen. Vitnene har overfor politiet forklart at de ikke så noen andre i bilen.

- Forklaringene deres er sammenfallende, sier Rødås.