Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nabo tiltalt for å ha lurt 90-åring for millioner

En 55 år gammel mann er tiltalt for å ha forledet en 90 år gammel kvinne til å overføre nærmere 17,8 millioner kroner til ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskningen av saken har pågått siden i fjor høst. Nå er mannen tiltalt for grovt bedrageri mot sin nabo på Majorstuen i Oslo.

- Han har i en lang periode bodd under henne og hjulpet henne med ulike ting. Så har han etter hvert begynt å låne penger av henne, og dette utviklet seg til å bli større og større beløp, sier politiadvokat Knut Horn.

Ifølge tiltalen er nærmere 16,7 millioner kroner i løpet av 2013 og 2014 blitt overført fra kvinnen til tiltaltes konto eller kontoer han kontrollerer.

Ytterligere 1,1 millioner er blitt overført fra kvinnen til en tredjepart etter avtale med tiltalte.

For retten i januar Mannen sitter i dag i varetekt, og saken skal etter planen føres i Oslo tingrett over tre dager fra 12. til 14. januar.

- Han har ikke erkjent straffskyld så langt, sier mannens forsvarer, advokat Kristin Morch.

Hun kan inntil videre ikke uttale seg ytterligere om saken. Fornærmedes bistandsadvokat Svein Holden ønsker ikke å gi noen kommentar.

Mannen er tiltalt etter straffeloven paragraf 270 om grovt bedrageri. Strafferammen er fengsel i inntil seks år. I tillegg varsler påtalemyndigheten at det vil bli nedlagt påstand om erstatning til 90-åringen på 17,8 millioner kroner.

Rettslig avhør VG skrev i juni i år at politiet mente den 90-årige kvinnen var i ferd med å bli dement, og at hun dermed ikke var i stand til å ivareta sine egne interesser.

Horn sier han ikke vil uttale seg om disse opplysningene, men forteller at det ble gjort et rettslig avhør med kvinnen i høst.

- Vi fant det nødvendig, også av hensyn til hennes alder, sier politiadvokaten.

Ifølge VG var det 90-åringens bank som først slo alarm. Det skjedde da banken oppdaget at det gikk store beløper fra 90-åringens konto til en konto som tilhørte naboen.

Mannen skal blant annet ha forsøkt å få kvinnen til å ta ut 709 000 kroner for å kjøpe en Tesla.

- Dette ble stoppet i banken, sier Horn til NTB.

Den 90 år gamle kvinnen skal ifølge VG ha hatt en stor formue. Hennes avdøde ektemann eide en fabrikk i utlandet som hun solgte.

«Forretningskonsepter» Tiltalte har i avhør forklart seg i detalj om pengeoverføringene. Han skal da ha vist til forretningskonsepter i USA som han har deltatt i, og det er brukt mye penger på å reise til USA, ifølge Horn.

Den 90 år gamle naboen har ikke sett mer til pengene.

- Fornærmede har ikke fått tilbake noen penger, med noen få unntak. Men det utgjør bare en mindre del av totalbeløpet, sier Horn.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook