Nabo varslet barnevernet om «sped» tiåring

En nabo ringte allerede i februar inn en bekymringsmelding til barnevernsvakten om tiåringen som i august ble funnet død i en leilighet i Oslo. Politiet skal nå undersøke hvorfor de ikke ble varslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nabokvinnen forteller til VG at hun loggførte det hun hørte av bråk fra naboleiligheten, og varslet Barnevernsvakten i Oslo kommune. I den ti minutter lange samtalen beskrev hun det voldsomme bråket, og leste også opp navnene på postkassen. I samtalen beskrev hun nabogutten som en sped gutt med for stor skolesekk og blikket festet i bakken og mente han for alt hun visste, kunne være en førsteklassing.

Kvinnen sier hun visste at noe var galt, at gutten var «for introvert». Hun fikk imidlertid aldri noen tilbakemelding.

Må til bunns Heller ikke politiet, som nå etterforsker dødsfallet, kjenner til kvinnens bekymringsmelding.

- Dette er ting vi må komme til bunns i, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til avisen.

Kraby er imidlertid kjent med en bekymringsmelding som barnevernet i den aktuelle bydelen mottok i april. En uke senere ble saken henlagt etter ett enkelt hjemmebesøk. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nå åpnet tilsynssak mot barnevernet i denne saken.

Nabokvinnen kontaktet politiet allerede før hun tok kontakt med barnevernsvakten, noe politiet nå skal se nærmere på. Hun forteller også at bråket i leiligheten fortsatte, og at hun meldte sin bekymring til både styret og borettslagets vaktselskap. Da hun selv valgte å oppsøke familien, ble hun sendt på dør, forteller hun.

Trolig sult Den endelige obduksjonsrapporten av den ti år gamle gutten vil ikke være klar før i slutten av november. Den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderer imidlertid ifølge flere kilder med at gutten trolig døde av sult.

Politiet har ennå ikke kommentert dette, ettersom de ønsker å vente til den endelige rapporten kommer. Tidligere har det vært ventet at rapporten kommer i midten av måneden, men dette er nå endret.

- Vi venter at den endelige obduksjonsrapporten kommer i slutten av måneden, sier Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB. Inntil konklusjonen foreligger ønsker ikke politiet å kommentere saken ytterligere.

Moren til tiåringen ble i forrige uke varetektsfengslet i fire uker. Hun er foreløpig siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Kvinnen skal utredes av rettspsykiatrisk sakkyndige og døgnobserveres på Dikemark sykehus.

(NTB)