Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Naboen fant dem i siloen

Per Heggheim (40) hørte nabokonas fortvilte rop, klatret opp i siloen og oppdaget de tre livløse søsknene Johanna (76), Sverre (78) og Bjarne (81) Befring. Bonden reddet selv livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STARDALEN (Dagbladet): - Jeg tok et dypt magedrag før jeg gikk ned i siloen. Jeg har kjent de tre hele mitt liv, ellers hadde jeg nok ikke gjort det. Håpet var å redde Bjarne, som var den siste som hadde klatret oppi. Huden hans var kald allerede. Jeg kunne ikke gjøre noe mer for ham. Det sved i øynene og nesa mi. Jeg skjønte at jeg måtte komme meg opp så fort som mulig, forteller Per Heggheim lavmælt til Dagbladet.

Han hadde sagt ja til å hjelpe de tre pensjonistene med å ftre dyra på gården i Stardalen i Jølster i Sogn og Fjordane, mens forpakteren var dratt på ferie.

Hørte rop

- Kona til Sverre kom løpende ut på låvebrua og ropte. Jeg skjønte straks at det var alvorlig. Jeg tenkte gass med en gang og visste at det kunne være livsfarlig for meg å klatre de tre meterne ned i siloen. Men jeg håpet så veldig at jeg skulle redde liv. Slik ble det ikke, sier han og svelger tungt.

- Siloen hadde ingen vifte. Vi lagde en, mens vi ventet på ambulansen, luftambulansen og brannvesenet, slik at de kunne ta seg ned umiddelbart. De valgte å gå ned med røykdykkere, sier han.

Det var ikke installert vifte i siloen, fordi det var uker siden innholdet var ferdigstilt.

Ulykkesstedet er en ti meter høy tresilo, med en diameter på cirka tre og en halv meter. Fra stedet der de tre gikk inn i siloen og ned stigen, var det om lag tre meter ned til presenningen med vann.

Bonde og nabo Per Heggheim har selv silo. Han mener at gassen som slo ut de tre, ikke kan være den luktfrie som bøndene frykter når de legger gress i siloen.

image: Naboen fant dem i siloen

Sved i øynene

- Denne sved og var meget ubehagelig for øynene og nesa, sier Heggheim.

40-åringen fikk i går hjelp til å bearbeide den tragiske hendelsen, sammen med hjelpemannskapene som deltok.

Ifølge skadestedslederen, lensmann Agnar Bøyum i Jølster, skulle Sverre og Johanna Befring sjekke presset i siloen, som var avsluttet etter førsteslåtten. En presenning med vann var brukt som press, og et par av snorene som holder den på plass var løsnet. De to hadde sannsynligvis planer om å stramme disse, så vann ikke rant ned i selve ftret.

- Vi vet ikke helt om begge gikk nedi samtidig, eller om søstera kom etter da broren fikk vanskeligheter, sier den erfarne politimannen.

Slik tror politiet at ulykka skjedde:

Gassen har raskt gjort de to søsknene bevisstløse og dermed ramlet de ned i det halv meter dype vannet.

Da broren Bjarne, som var på ferie i hjembygda, fant de to i siloen, slo han alarm. Sammen med svigerinnen sin løp han tilbake til låven.

81-åringen bestemte seg for å klatre ned de tre meterne på en stige for å prøve å berge søsteren og broren. Dermed ble han det tredje offeret for silogassen.

De tre er nå sendt til Gades Institutt i Bergen for obduksjon.

Samhold

- Vi skjønte at noe alvorlig var på ferda da vi så helikopteret, sier nabo Målfrid Befring. Mannen Johannes er tremenning til de tre omkomne, og sammen med andre naboer var de samlet på veien nedenfor tunet kort tid etter at de fikk vite om ulykken.

- Så hørte vi sirenene og oppdaget brannbilen. Men at det skulle være dette som hadde skjedd... Det er helt uvirkelig. Det blir et stort savn i ei slik lita bygd, sier hun.

Det bor bare 200 mennesker i Stardalen i Jølster, og de ti gårdsbrukene i Befring-grenda er vant til å ta vare på hverandre.

Aslaug Vindheim, er også nabo og venn med de avdøde. Mannen Ola er fetteren til de tre søsknene.

Forfatter og korsanger

En mils vei fra hovedveien, der Sunnfjord går over i Nordfjord mellom Jølster og Gloppen, brer Stardalen seg ut ved foten av Jostedalsbreen.

Johannes forteller om boka som den omkomne Sverre P. Befring ga ut på eget forlag i fjor, «Ungdomsår i hærsett land».

Sverre var en markert mann i bygda, aktiv i Stardalen Mannskor og ivrig motstandsmann under krigen. Sverre gjemte seg for å unngå arbeidstjeneste for tyskerne, og hvordan vennene fraktet mat til ham opp til gjemmestedet oppe i fjellet.

Sverre arbeidet tidligere også på gården. Den drev han da sammen med kona og søsteren Johanna. Hun var ugift og bodde i sitt eget hus på gården, der hun har arbeidet hele livet, mens broren Bjarne bodde i Bergen.

Verken Sverre eller Johanna hadde barn, mens Bjarne etterlater seg kone og to voksne barn.

Både Sverre og Johanna hadde gitt seg med gårdsdriften og overlatt den til en forpakter. Han reiste på ferie søndag, og pensjonistene skulle ha tilsyn i mellomtida. Forpakteren har avbrutt ferien og er nå på vei hjem til Stardalen.

Omkom: Søsknene Sverre (78, nummer tre fra venstre), Johanna (76, nummer fem fra venstre) og Bjarne (81, nummer seks fra venstre) omkom trolig av silogass i går formiddag.
Ulykkestedet: Det var i denne siloen at ulykken skjedde.