Naboen Francine så blodige ungdommer løpe ut av konserthuset: - Dette kan skje igjen

Da hun opplevde et terrorangrep i nabolaget for andre gang i 2015, tok hun tak i sønnen og løp.

TO TERRORANGREP:  Francine bor midt mellom Bataclan, kotorene til Charlie Hebdo og Place de la Republique. Det er andre gang i 2015 at hun opplever et terrorangrep, og andre gang hun har gjemt seg fra skuddene. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TO TERRORANGREP: Francine bor midt mellom Bataclan, kotorene til Charlie Hebdo og Place de la Republique. Det er andre gang i 2015 at hun opplever et terrorangrep, og andre gang hun har gjemt seg fra skuddene. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): For ti måneder siden ble nabolaget til Francine angrepet av jihadister, i natt skjedde det igjen. Sist gang angrep al-Qaida-terrorister avishuset til Charlie Hebdo, denne gangen var det IS som angrep et konserthus like nedi gata.

- Jeg var hjemme og hørte skytingen, så jeg løp ned gata mot Bataclan. Sønnen min var i området med vennene sine, sier Francine til Dagbladet.

Nord for huset skjedde drapene på restauranten. Sør for huset ble ungdommer massakrert på konsert.

- Da jeg kom dit, så jeg ungdommene fra konserten komme løpende ut i gata. De løp i alle retninger. Det var panikk, sier Francine til Dagbladet.

Da hadde skytingen startet på innsiden av konserthuset.

- En av ungdommene var skutt i beinet. De skrek. Jeg trodde det var et gjengoppgjør, for jeg hørte skuddene på innsiden. En mann sa til meg «løp, madame, de har kalashnikover. Dra hjem!». Det var full panikk, sier Francine til Dagbladet.

Rømte fra massakren Francine tok med seg sønnen og løp inn i en nabogate, mens de ropte advarsler til alle de møtte. I nabogata var det noen som åpnet døra til en leilighet, som ville få dem i sikkerhet.

- Det var helt mørkt. Vi sto der sammen, turister,fremmede og franskmenn, og hørte på skytingen på utsiden. Vi hørte skuddsalver og eksplosjoner. Gjennom vinduet så vi folk som løp vekk og politiet som kom løpende, sier Francine til Dagbladet.

Etter hvert begynte det å gå opp for dem at nabolaget var rammet av terrorisme, igjen. Innen skuddene stilnet hadde 89 personer mistet livet i konserthuset.

- Politiet ba oss holde oss inne i bygget. Vi fikk ikke gå ut. Jeg spurte en politimann, etter en stund, om vi kunne løpe hjem, for vi  bodde bare fem minutter unna. Men alle måtte holde seg inne.

- Kan skje igjen Fra førjulsbyen full av shoppende turister, ble Paris i natt til en spøkelsesby. Militæret og politiet løp rundt i gatene med våpen, på jakt etter minst åtte terrorister. Da politiet til slutt stormet Balaclan, sprengte terroristene seg selv og de som oppholdte seg i nærheten i lufta.

- Jeg tror terroristene har valgt seg ut dette distriktet, det 11. distriktet. Vi har mangfold og jøder, kristne, muslimer, franskmenn og utenlandske bor her sammen. Det vil de ødelegge. 

Francine har opplevd to terrorangrep på nært hold det siste året. Men hun tror det kan komme fler.

- Dette kan skje igjen, dessverre. Men det spørs på den internasjonale politikken, sier Francine til Dagbladet.

Franske myndigheter bomber i motsetning til Norge terrorgruppa Den islamske stat (IS) i Syria. IS har sverget hevn.

- De tar ikke Avenue des Champs elysees eller operaen, som er symbol på Paris. De drar til et intellektuelt distrikt hvor alle lever bra sammen. Et arbeiderstrøk. Men her lever alle bra sammen, sier Francine.