Naboen ringte: - Kom deg vekk herfra!

Even Kongsvik og kameraten la ikke merke til uværet som herjet i Jølster før en nabo ringte.

FIKK TELEFON: Even Kongsvik fikk telefon fra naboen som ropte at han måtte komme seg vekk fort da vannmassene kom mot huset hans. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
FIKK TELEFON: Even Kongsvik fikk telefon fra naboen som ropte at han måtte komme seg vekk fort da vannmassene kom mot huset hans. Foto: Stig Roger Eide / DagbladetVis mer

JØLSTER/OSLO (Dagbladet): - Kona var på seinvakt på sykehuset. Jeg satt på kjøkkenet med en kamerat, da plutselig naboen ringte. Og det var ingen tvil om hva han ville. Han bare ropte: «Du må komme deg vekk herfra med en gang!», sier Even Kongsvik til Dagbladet.

Det har vært en dramatisk døgn for innbyggere og turister i Jølster i Sogn og Fjordane. Tirsdag ettermiddag og kveld gikk det flere jordras etter voldsomme nedbørsmengder.

Dagbladet møter Kongsvik ved Vassenden i Jølster, hvor et av de større rasene fant sted. Han forteller at huset hans står 300-400 meter unna det første raset, som gikk ved Svidalsneset.

SE TV: Ordfører i Jølster kommune, Oddmund Klakegg, var på familieferie da han hørte at kommunen hans var rammet av jordras. Reporter: Frode Andresen. Foto/video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

La ikke merke til uværet

Kongsvik forteller at han bor i et godt isolert, tømret hus med torvtak. Verken han eller kameraten hadde merket at det regnet spesielt ute. Men da de kikket ut etter at naboen hadde ringt, så de vannmassene som fosset rundt bygningene.

- Det var bare én ting å gjøre, og det var å komme oss vekk så fort som mulig. Vi sprang inn i bilen og kjørte vekk så fort som vi kunne, sier Kongsvik, som aldri har opplevd at vannet har søkt mot disse områdene tidligere.

- Vi har tre hus på tunet vårt, og ett av dem er fysisk flyttet på, forteller Kongsvik videre.

Han håper at grunnmuren er like hel, og at det vil være mulig å løfte hele tømmerhuset på plass igjen.

- Men ellers ser det helt forferdelig ut der, med store steiner og grus overalt på tunet og i hagen. Men vi får selvfølgelig ikke reise tilbake ennå, sier Kongsvik, som har hatt opphold på forsamlingshuset på Gjesthalla.

JORDRASET: Helikopterbilder viser de store ødeleggelsene etter jordraset i Jølster. Video: HRS Vis mer

Berømmer bygdefolket

- Situasjonen er intens, sier Oddmund Klakegg, ordfører i Jølster, til NTB. Onsdag kom han hjem fra ferie til skredkatastrofe i hjemkommunen, som har satt krisestab.

Mange har blitt evakuert til hoteller og skoler i området. Ordfører Klagegg anslår at mellom 1500 og 1600 personer er avstengt fra omverdenen. I tillegg er mange evakuert, og det er flere som føler seg utrygge.

Ordføreren berømmer de mange frivillige som har bidratt.

- Flere har åpnet hjemmene sine og bidratt med frakt eller funnet innlosjeringer. Bygdefolket har vist seg fra sine gode sider, sier han.

Verre enn nyttårsorkanen

Kongsvik forteller at han tidligere jobbet for et forsikringsselskap, og at han hadde vakttelefon under nyttårsorkanen i 1992. Orkanen, som traff Norge tidlig om morgenen 1. januar 1992, er den sterkeste som har rammet landet i nyere tid.

- Men det vi har opplevd i Jølster i natt, er langt verre. Ikke minst lokalt. Og nå håper jeg bare at det ikke har gått menneskeliv tapt, sier Kongsvik og påpeker at alt annet kan erstattes på et vis.

- For min del så er jeg bare så utrolig glad for at naboen min ringte. For i verste fall kunne hele huset ha havnet på Jølstravatnet, sier Kongsvik videre.

- Men når jeg ser på skadene på E39 forbi Vassenden, forstår jeg at dette vil ta lang tid å reparere.

Kongsvik håper at det ikke vil gå for mange dager før kommunen er tilbake til tilnærmet normale tilstander.

- Selv om det ser ut som et katastrofeområde akkurat nå, sier Kongsvik og ser de første gravemaskinene starter opprydningen av hovedveien mellom Stavanger og Trondheim.

Antatt omkommet

Onsdag formiddag bekreftet politiet at en bil ble tatt av jordskredet over fv. 451 ved Årnes. Flere vitner har fortalt at de så bilen bli tatt av raset og dratt ned i Jølstervannet.

En mann i 50-åra er meldt savnet, og det er grunn til å tro at han kjørte bilen som ble tatt av skredet.

- Søket har gått over til søk etter antatt omkommet person, sier politioverbetjent Wenke Hope til Dagbladet i 17-tida onsdag.

Hope opplyser om at de pårørende er informert om endringen i status. Politiet følger dem opp.

SE TV: Politiet bekrefter at søket etter den savnede mannen har gått over til søk etter antatt omkommet person. Dette er siste nytt i saken. Reporter: Frode Andresen. Foto/video: Bjørn Langsem. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Sov i bilen

Jarle Undeland og sønnen Liam kom fra Norway Cup i Oslo, da de plutselig havnet mitt oppi ras-infernoet i Jølster. Dagbladets reporter på stedet treffer far og sønn i bilkøen som venter på at E39 skal åpnes.

- Vi kom kjørende fra Oslo via Sogndal og kjørte langs Jølstravatnet da vi kom inn i noen svært kraftige regnbyger. Da vi kom fram til Svidalsneset, rett før Vassenden, var det stopp. Der fosset vannet over veien.

SOV I BILEN: Jarle Undeland og sønnen Liam sov i bilen i natt. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
SOV I BILEN: Jarle Undeland og sønnen Liam sov i bilen i natt. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer

Som lokalkjent tenkte han at det likevel var mulig å kjøre på den andre siden av Jølstravannet for å komme seg til Førde. Så far og sønn kjørte tilbake til Skei og tok veien på sørsida av vannet.

Undeland passerte trolig trolig rasområdet ved Årnes rett før raset gikk. Der er den 50 år gamle mannen meldt savnet.

- Det fikk jeg først vite etterpå. Og bra er det. Vi kan ikke tenke på sånt. Men vi fortsatte forbi Vassenden, men da vi kom fem kilometer lenger nede, var det stopp igjen. Da hadde det gått flere ras på E39 mellom oss og Førde, fortsetter Undeland.

De to valgte til slutt å overnatte i bilen.

- Liam har sovet noen timer i baksetet, mens det for min del ikke har blitt så mange minuttene med søvn. Men vi er likevel ved godt mot, sier han.