Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Naboen til terroristen: - Det er forferdelig å tenke på hva de planla og forberedte i dette huset

Françoise Gilot (69) grøsser ved tanken på at hennes nærmeste nabo var selvmordsbomber Najim Laachraoui.

GRØSSER: Her gjemte terroristene seg meds de planla angrepet mot Paris i november. Françoise Gilot (69) grøsser ved tanken på å ha vært nabo til Najim Laachraoui, som sprengte seg sjøl i lufta på flyplassen i Brussel. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GRØSSER: Her gjemte terroristene seg meds de planla angrepet mot Paris i november. Françoise Gilot (69) grøsser ved tanken på å ha vært nabo til Najim Laachraoui, som sprengte seg sjøl i lufta på flyplassen i Brussel. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUVELAIS (Dagbladet): Dette huset var gjemmestedet til Najim Laachraoui før han fikk politiet på nakken etter terroraksjonene i Paris i januar. I 24 timer var han Europas mest ettersøkte da belgisk politi anså Laachraoui som hovedmann bak terroren som drepte 31 personer og såret minst 270 i Brussel i går.

Nå er det bekreftet at han selv døde i angrepet. - Vi så aldri noe til de som bodde der. Gardinene var trukket for hele tida og det var veldig sjelden noe liv å se. Det hele var faktisk litt skummelt og jeg husker jeg snakket med postmannen om det, for han var fortvilet. Posten hopet seg opp i postkassa og på trammen ble aviser for mange dager liggende i hauger, sier Françoise Gilot (69) til Dagbladet.   Bare ett hus skiller hennes hus fra huset som er utpekt som hovedkvarter for planleggingen av terroren i Paris. Gilot grøsser ved tanken på at mannen som trolig var involvert i både Paris-terroren og i gårsdagens terror i Brussel var hennes nest nærmeste nabo.   Helt ordinært Byen Auvelais ligger om lag 50 kilometer sør for den europeiske hovedstaden.

Flere av de andre kjente gjemmestedene til belgiske islamister har vært i de fattige bydelene Schaerbeek og Molenbeek i Brussel.

Auvelais skiller seg veldig fra disse områdene.

Her har islamistene gjemt seg i et helt ordinært middelklasse-område, hovedsakelig befolket av etniske belgiere. Verken huset eller området peker seg ut på noen som helst måte. Sånn sett er det lille murhuset et perfekt gjemmested.
Men de som bodde i akkurat disse husene levde helt andre liv.   - Her kjenner alle hverandre, men det var ingen som kjente til hvem som bodde i det huset. Jeg husker at det stoppet en svart bil utenfor der en gang, og det er faktisk det eneste jeg noen gang så til dem, sier Gilot.   Bare dager etter terroren i Paris rykket antiterror politi inn og gjennomsøkte det islamistiske hovedkvarteret.   - Jeg ble redd. Hele nabolaget fikk sjokk. Det er forferdelig å tenke på hva de planla og forberedte i dette huset, sier hun.
Dekknavn Da Laachraoui leide huset brukte han dekknavnet Soufiane Kayal. Et falskt identitetskort med dette navnet ble også brukt da han sammen med Salah Abdeslam reiste to ganger med bil til Budapest like før angrepene i Paris i januar. Abdeslam ble pågrepet fredag og mange setter gårsdagens terror i forbindelse med pågripelsen.   En annen nabo, 82 år gamle Marcel Houyoux snakker også om hvor mørkt og stille det var i terroristenes hus.   - Men jeg husker at plutselig en dag så jeg at lyset sto på der inne. Men da var lyset på i flere dager uten å bli skrudd av, sier hun.    Men selv om naboene synes det var noe rart med huset drømte de aldri om at det kunne være så galt som det faktisk var.   - Det bor til og med en politimann rett over gata for dem. Selv ikke han fattet mistanke om noe ulovlig, sier Houyoux.

Angrepene På en pressekonferanse i ettermiddag bekreftet belgiske myndigheter at brødrene Khalid og Ibrahim el-Bakraoui utførte angrepene mot Brussel tirsdag morgen. Tirsdag kveld kom meldingen om at Laachraoui, som lokale og europeiske medier har meldt om at var på frifot, var den andre selvmordsbomberen på flyplassen. Dette viser DNA-funn, ifølge Le Monde.

TERRORREDET: Her gjemte terroristene seg mens de planla angrepet mot Paris i november.Dette huset var skjulestedet til Europas mest ettersøkte mann, Naijm Laachraoui. Naboene er i sjokk over hvem de har hatt så tett innpå seg.
 Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TERRORREDET: Her gjemte terroristene seg mens de planla angrepet mot Paris i november.Dette huset var skjulestedet til Europas mest ettersøkte mann, Naijm Laachraoui. Naboene er i sjokk over hvem de har hatt så tett innpå seg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

To eksplosjoner rammet avgangshallen på Zaventem lufthavn like før klokka 8 tirsdag morgen. Rundt klokka 9 ble metrostasjonen Maelbeek rammet av en eksplosjon. Stasjonen ligger i nærheten av EUs hovedkvarter.

Statsadvokat Frédéric Van Leeuw bekreftet at Ibrahim el-Bakraoui (29) detonerte en av to bomber som eksploderte på Zaventem lufthavn, og tok med seg 11 andre i døden og såret minst 90 personer, ifølge The Guardian. En av bombene som ikke eksploderte, ble seinere uskadeliggjort.

Leeuw bekreftet videre at den yngre broren Khalid (27) var ansvarlig for bomba som gikk av på Maelbeek. Her ble minst 14 mennesket drept, og minst 130 skadd.

SORG: Belgia sørger etter terroraksjonene som rammet Brussel i Belgia. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SORG: Belgia sørger etter terroraksjonene som rammet Brussel i Belgia. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Overvåkingsbilder fra flyplassen viser tre mistenkte som tar seg inn på flyplassen med bager på bagasjetraller. Mannen i midten på bildet skal være Ibrahim el-Bakraoui (29). Til venstre er Laachraoui. Foran seg triller de bagasjetraller med kofferter som skal ha inneholdt bombene.

Under politiaksjonene etter angrepene har politiet funnet 15 kilo eksplosiver, ifølge statsadvokat Van Leeuw, skriver NTB.

MANNEN I HVITT: På dette bildet, fanget opp av et overvåkningskamera på Zaventem lufthavn, ser man Ibrahim el-Bakraoui (i midten). Det ble lenge meldt at Najim Laachraoui var på frifot, men politiet bekrefter nå at Laachraoui er mannen til venstre på bildet. Han omkom da han detonerte sin sprengladning på flyplassen. Mannen til høyre er ikke identifisert, og fortsatt på frifot. Foto: Belgian Federal Police via AP
MANNEN I HVITT: På dette bildet, fanget opp av et overvåkningskamera på Zaventem lufthavn, ser man Ibrahim el-Bakraoui (i midten). Det ble lenge meldt at Najim Laachraoui var på frifot, men politiet bekrefter nå at Laachraoui er mannen til venstre på bildet. Han omkom da han detonerte sin sprengladning på flyplassen. Mannen til høyre er ikke identifisert, og fortsatt på frifot. Foto: Belgian Federal Police via AP Vis mer
DEKKNAVN: Da Laachraoui leide huset brukte han dekknavnet Soufiane Kayal. Et falskt identitetskort med dette navnet ble også brukt da han sammen med Salah Abdeslam reiste to ganger med bil til Budapest like før angrepene i Paris i januar.
DEKKNAVN: Da Laachraoui leide huset brukte han dekknavnet Soufiane Kayal. Et falskt identitetskort med dette navnet ble også brukt da han sammen med Salah Abdeslam reiste to ganger med bil til Budapest like før angrepene i Paris i januar. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!