Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Naboen vår frøs ihjel i natt

Den rekordtøffe vinteren har hittil kostet minst 329 mennesker livet i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet.no): Den tynne teltduken i den provisoriske flyktningleiren beskytter nesten ikke mot de over 20 kuldegradene. Når natta kommer, trekker Nasir den lille ovnen under en trestol. Han legger et teppe over stolen. Så kryper han under teppet sammen med kona Spin (20) og døtrene Mahgul (2) og Ziba (1).

- Barna får sove, men jeg og Spin sover nesten ikke, sier Nasir til Dagbladet.no.

I et lite leirhus ved siden av teltet til Nasir, gråter og ber en gruppe kvinner. De har satt seg rundt liket av den 45 år gamle mannen som døde i natt. Et teppe er lagt over mannen som etterlater seg sju barn. Kvinnene forteller at han hadde fått lite mat og at kulda tok livet av ham.

Landsbyen bombet

De rundt 160 familiene med flyktninger som har stuet seg sammen på en åpen plass i Kabul, får nesten ikke hjelp fra myndighetene, og må klare seg selv.

Selv om det er kaldt, er begge døtrene til Nasir barbeinte. Familien ankom Kabul tomhendt for to dager siden. De brukte de siste pengene til å betale for å sitte på lasteplanet til en trailer fra Helmand-provinsen i Sør-Afghanistan til Kabul.

Nasir og familien flyktet fra krigen. Kort tid etter at Taliban-soldater kom til landsbyen deres, begynte fly å slippe bomber på dem. Nasir vet ikke hvem som styrte flyene, men han sier det ikke ble gitt noen advarsler i forkant av bombingen. Han forteller at ti barn og åtte voksne ble drept. Nasir mistet alle kyrne, sauene og geitene sine.

Han vet ikke hva han og familien skal gjøre i Kabul. Han vil prøve å få seg en jobb. Men for en bonde som kommer langveisfra, er det vanskelig i den afghanske hovedstaden der arbeidsløsheten er høy.

FRYKTER KULDA: Nasir (t.h.) og datteren Mahgul prøver å varme seg. Kona Spin som sitter med ryggen til, varmer lille Ziba på ett år. Foto: ANDERS SØMME HAMMER
FRYKTER KULDA: Nasir (t.h.) og datteren Mahgul prøver å varme seg. Kona Spin som sitter med ryggen til, varmer lille Ziba på ett år. Foto: ANDERS SØMME HAMMER Vis mer

Kraftig snøfall og kulde

Det blir sagt at dette er den tøffeste vinteren i Afghanistan på nesten 30 år. Det er den vestlige delen av landet som er hardest rammet av det kraftige snøfallet og kulden.

Dødstallene varierer, og som alltid er informasjonen om hva som har skjedd på landsbygda svært begrenset. Men ifølge FN har så langt rundt 329 mennesker blitt drept som følge av vinteren i de fire vestlige provinsene Herat, Farah, Badghis og Ghor. Det rapporteres samtidig at over 55.000 dyr har dødd.

Det finnes ikke tall for hvor mange som er omkommet i resten av landet.

image: - Naboen vår frøs ihjel i natt
<B>FRØS IHJEL:</B> En stivfrossen hund ligger på plassen der flyktningene har samlet seg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media