Naboene får flytte tilbake

Tre hus fortsatt ikke trygge, men resten av de evakuerte kan nå flytte tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OTTA/OSLO (Dagbladet.no): 150 personer fra ca. 50 hus ble evakuert etter jordraset på Otta i natt. Nå får en del av de evakuerte flytte tilbake.

- Nesten alle får flytte tilbake. Det er trygt, bortsett fra de tre husene der raset gikk opp etter veggene. Fem familier må fortsatt være evakuert, sa Rangar Andreassen, lensmann i Otta, på et informasjonsmøte for de rasrammede og for pressen på Otta ved 14-tiden i dag.

To bolighus ble tatt av jordraset som gikk like øst for Otta sentrum natt til i dag. Jordraset var cirka 50 meter bredt og 300 meter langt.

Les også: - Dette er det verste jeg har opplevd  

Ingen personer ble skadd i raset, med det første til store materielle skader. To hus og flere mindre bygninger og biler ble ødelagt.

- Vi fikk melding klokken tre om at det var gått et jordras. Raset hadde gått delvis gjennom et boligfelt og stoppet ute på E6, opplyser operasjonsleder Edmund Toftehagen i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB.

To hus ble tatt i raset, men beboerne klarte altså å komme seg ut i tide.

- De som bor i boligene våknet av et forferdelig bulder og brak. Men dørene fungerte og beboerne kom seg stille og rolig ut. Hjelpemannskapene kom fort til og fikk brakt dem i sikkerhet, sier lensmann Andreassen.

Naboene får flytte tilbake

To geologer fra NGI reiste med helikopter fra Oslo like etter klokka 9 i formiddag. Geologene har undersøkt rasstedet, men også studert området fra lufta.

Gudbrandsdalen har opplevd en rekke ras de siste dagene. På Dombås ble to hus og to butikker evakuert da det ble oppdaget en 100 meter lang sprekk i veien tidligere i dag.

Flere uheldige værfenomen som har virket sammen skal være årsaken.

- Gudbrandsdalen er egentlig et område som er lite utsatt for ras, sier geotekniker Håkon Heyerdahl fra NGI til Dagbladet.no. Han var i området på onsdag for å vurdere rasfaren etter en rekke mindre ras.

- Nå er det imidlertid masse vann i grunnen. Dette skyldes en rekke faktorer som virker sammen. Det har vært en lang periode med mildvær, kombinert med snøsmelting samtidig som det ikke er noe tæle i grunnen. Regnværet de siste dagene har også spilt inn, sier han.

Dagbladet.no kommer med mer.