Naboene håner Boris' rådgiver

- Moren min er livredd! ropte en av naboene da Dominic Cummings kom hjem.

SINTE BRITER: Det stormer rundt statsminister Boris Johnsons rådgiver, Dominic Cummings, etter at han skal ha brutt karantenereglene. Video: NTB Scanpix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dominic Cummings, statsminister Boris Johnsons nære rådgiver, er i hardt vær etter avsløringer av at han har brutt britenes strenge corona-karanteneregler.

Det er sterke krav om at han må gå av og han har varslet en uttalelse senere i dag, melder blant annet Sky News.

Avsløringene har skapt sterke reaksjoner i Storbritannia, inkludert i Cummings eget nabolag, viser videoer fra stedet, som den du kan se øverst i denne saken.

- Folk kan ikke gå i begravelser! ropte en person utenfor rådgiverenes hus da han kom hjem i går.

- Moren min er livredd! ropte en annen.

- Faren min har hatt tre skulderoperasjoner.

På en av videoene fra hendelsen høres en person som roper mot Cummings:

- Vil du anbefale Barnard Castle som turmål?

Barnard Castle var et av stedene Cummings skal ha vært innom da han brøt karantenereglene.

Ifølge videoer publisert i britiske medier ble Cummings også hånet med tilrop som hykler, skam deg og gå av.

- Spytter på helsevesenet

Personene utenfor rådgiverens hus er ikke de eneste som har reagert.

- Dette er meg, akkurat nå på vei tilbake inn i covid-intensivavdelingen hvor jeg har jobbet de to siste månedene, skrev den britiske legen Dominic Pimenta på Twitter søndag.

Legen påpekte at han selv ikke har sett foreldrene sine siden januar, og anklaget statsministerens sjefrådgiver, Dominic Cummings, for å spytte på det britiske helsesystemets innsats.

- Om ikke han trekker seg, gjør jeg det.

Dette løftet har vakt oppsikt, og siden søndag har Twitter-meldingen fått over 37 000 likerklikk og blitt retweetet over 12 000 ganger.

Skandale

Cummings ble observert i Durham, som ligger utenfor hans egen hjemmeregion, samtidig som han var i karantene med påvist coronasmitte.

Bruddet på karantenereglene har blitt begrunnet med et ønske om at familiemedlemmer skulle hjelpe til med å passe på sønnen.

Men Cummings skal også ha blitt observert i samme by måneden etter, samt på det populært turistområde Barnard Castle samme måned.

<strong>MEDIA:</strong> Karantenebruddene har fått stor oppmerksomhet i media. Her forlater Cummings sitt hjem i London, med et pressekorps hakk i hæl. Foto: Reuters / Simon Dawson
MEDIA: Karantenebruddene har fått stor oppmerksomhet i media. Her forlater Cummings sitt hjem i London, med et pressekorps hakk i hæl. Foto: Reuters / Simon Dawson Vis mer

Støtter rådgiveren

Søndag kveld holdt Johnson en pressekonferanse hvor han erklærte full støtte til sin rådgiver.

- Han fulgte instinktene til enhver far og forelder. Jeg klandrer ham ikke for dette, sa Boris Johnson og la til at retningslinjene under coronakrisa åpner for individuelle vurderinger i situasjoner hvor det er spesielle behov for barneomsorg.

Ifølge statsministeren er dette en slik situasjon, hvor to foreldre med coronasmitte ønsket å ivareta barnet sitt.

- Jeg mener at han på alle måter har opptrådt ansvarlig, lovlig og med integritet, med et overordnet ønske om å stoppe spredningen av viruset og redde liv, fastslo han.

Statsministeren beskrev også noen av beskyldningene mot Cummings som falske.

- Mye av det jeg har sett om denne situasjonen, samsvarer ikke med virkeligheten.

KRITIKKVERDIG: Boris Johnsons rådgiver skal ha foretatt flere turer mens han var i karantene. Video: AP Vis mer

- Kan ikke fortsette

Til Sky News sier Dominic Pimenta at han vil kunngjøre sin beslutning mot slutten av uka, hvis Cummings fortsatt ikke har trukket seg.

- Jeg prøver ikke å lede en bevegelse, men jeg ville ikke blitt overrasket om flere gjorde det samme, sier legen.

Pimenta mener kabinettet undergraver publikum, «som har jobbet utrolig hardt for å følge retningslinjene».

- Det er et svik.

Legen har også bedt regjeringen og kabinettmedlemmene om å beklage saken, og sier at de «ikke kan fortsette å fornærme helsearbeidere slik».

- Som resten av landet har vi i helsevesenet (NHS) blitt bedt om så mye, og vi taklet det spektakulært. Alt vi ber om i retur er at alle gjør sin del, så godt de kan, for å beskytte landet og NHS. Cummings handlinger og hele regjeringsmaskineriet som støttet ham, er forakt for all innsatsen, sier han til Evening Standard.

Ber om at Cummings går av

Det skotske nasjonalistpartiet SNP mener Cummings må gå av, og både Labour og Liberaldemokratene ber om at saken granskes. Flere konservative parlamentarikere har også sluttet seg til dem som krever at Cummings går av.

- Cummings må gå før han gjør mer skade på Storbritannia, regjeringen, statsministeren og det konservative partiet, skriver Steve Baker.

- Cummings har den vanen at han tror at regler ikke gjelder ham, og tar en nedlatende holdning til granskingen som burde skje av enhver i en lederstilling, sier Damian Collins.

En meningsmåling gjort av YouGov lørdag viser at 52 prosent av britene mener at Cummings må gå av, mens 28 prosent har motsatt mening.

Den britiske regjeringen har i ukevis vært utsatt for skarp kritikk for sin håndtering av coronakrisa. I skrivende stund har Storbritannia over 260 000 rapporterte smittetilfeller og over 36 000 dødsfall knyttet til viruset, ifølge Johns Hopkins Universitys liveovervåkning.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer