STOR POLITIAKSJON: Slik så det ut på åstedet like etter angrepet. Foto: AFP / NTB scanpix
STOR POLITIAKSJON: Slik så det ut på åstedet like etter angrepet. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Naboene har varslet politiet om mistenkt terrorist en rekke ganger

På grunn av uro og slåssing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at franske myndigheter i en periode skal ha ment at 56-åringen som er bosatt i Skien er identisk med en av de tre etterlyste etter den blodige terroraksjonen mot en jødisk kafé i Paris i 1982, der seks mennesker mistet livet.

Det ble i dag kjent at en 56-åring, som Dagbladet får bekreftet at i en årrekke har hatt norsk statsborgerskap og folkeregistrert adresse i Skien, knyttes til terrorangrepet. Fransk etterretning har siden 1982 drevet en intens klappjakt på terroristene, men først for noen måneder siden skal de ha kommet på sporet etter de tre etterlyste.

- Denne saken kan vi ikke kommentere. Alle henvendelser må gjøres til Politiets sikkerhetstjeneste, sier jourhavende politijurist Guro Siljan ved Telemark politidistrikt til Dagbladet.

56-åringen er straffedømt i Norge flere ganger, og har også vært involvert i også andre episoder der politiet har måttet rykke ut.

- Har PST vært kjent med etterlysningen av mannen?

- Nei, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

- Har PST vært klar over at fransk politi og etterretning har jaktet på en mann med norsk statsborgerskap?

- Det har vi ingen kommentarer til, sier Bernsen.

Naboklager Dagbladet er kjent med at flere av naboene til mannen, gjentatte ganger, har kontaktet politiet i Skien fordi de har fryktet at mannen har utgjort en fare for nabolaget.

Naboer forteller til Dagbladet at en rekke av Skiens tyngste narkotikamisbrukere har fartet inn og ut av mannens bopel i Skien. Det har ofte vært slåssing og håndgemeng, forteller naboer til Dagbladet.

Kona til den 56 år gamle mannen som er mistenkt for et terrorangrep i Paris i 1982, benekter anklagene fra franske myndigheter.

- Mannen min har aldri vært i Paris eller bodd i Frankrike. I 1982 var han i Syria, og norsk politi vet at han har vært med i PLO og beskyttet Yasser Arafat, sier hun til NRK.

- Jobbet for Assad Da 56-åringen kom til Norge i 1991, skal han ha oppgitt tilknytning til den syriske fløyen av Palestinas Frigjøringsorganisasjon (PLO).

Dette var trolig det som het Palestinas Frigjøringshær (PLA), som besto av palestinske flyktninger i Syria - men som var under full kontroll av regimet til daværende president, Hafez al-Assad, far til dagens president.
 
Men den siktede palestineren nektet for å ha hatt noe med Abu Nidal å gjøre. Abu Nidal var lederen for ei palestinsk gruppe som hadde brutt med Yassir Arafat og PLO.

Daværende president Assad skal ha brukt PLA blant annet i Libanon under borgerkrigen.

Seks drept Det var 9. august 1982 at gjerningsmennene løp inn på Jo Goldenbergs kafé Chez Jo Golden i det populære Marais-distriktet. Først kastet de en håndgranat mot kafeen, hvorpå to mann skjøt rundt seg med maskingevær både mot restaurantgjester og mot folk som prøvde å flykte.

SEKS DREPT: Denne kafeen i Marais-distriktet i Paris ble angrepet i 1982. Foto: Wikimedia Commons
SEKS DREPT: Denne kafeen i Marais-distriktet i Paris ble angrepet i 1982. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Seks ble drept og 25 skadd i angrepet. I 2011 ble Abu Nidal identifisert som ansvarlig for attentatet, av franske justismyndigheter.

Statsadvokat Agnes Thibault-Lecuivre sier til internasjonale nyhetsbyråer i dag at tre personer - seint i 50-årene eller tidlig i 60-årene - er etterlyst i saken. De tre knyttes til Abu Nidals terrornettverk. To amerikanere var blant de seks drepte i restauranten, som seinere ble stengt.

Herjet av terror Frankrike var på denne tida rammet av flere terrorangrep som venezuelaneren Illich Ramírez Sanchez, kjent som «Carlos», sto bak.

29. mars 1982 ble toget mellom Toulouse og Paris angrepet med bombe og fem mennesker ble drept og 77 såret. Daværende ordfører i Paris og seinere landets president, Jacques Chirac skulle ha vært om bord.
 
Angrepet mot restaurant Goldberg ble først sett i sammenheng med dette, og «Carlos» hadde forbindelser til palestinske grupper.

Seinere trakk noen også inn et spor til tyske nynazister i det som kaltes «Hoffman-gruppa».

Terrorlederen Den palestinske terrorlederen Abu Nidal het opprinnelig Sabri Khalil al-Banna, og var på 1970- og 1980-tallet kanskje verdens farligste terrorleder.

Hans organisasjon var en del av den palestinske, sekulære, venstreorienterte koalisjonen Avvisningsfronten, som fikk sitt navn etter at de avviste flere forslag for et fredfullt forlik med Israel. Avvisningsfronten ble dannet i 1974 etter en splittelse mellom Abu Nidal og Yasir Arafats fraksjon Fatah - som igjen var en del av Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO).

900 drept Abu Nidal skal ha bestilt og beordret terrorangrep i 20 land - der minst 900 mennesker ble drept. Gruppas mest kjente terroraksjoner var ved billettskranken til flyselskapet El Al på flyplassene i Roma og Wien i desember 1985. Ruset på amfetamin slo terroristene til. De skjøt rundt seg og drepte 18 og skadet 120.

Abu Nidal selv ble skutt i Bagdad i august 2002. Han antas å ha blitt drept av Saddam Hussein.

INNENFRA: Her skjedde angrepet der seks mennesker ble drept. Foto: AFP / NTB scanpix
INNENFRA: Her skjedde angrepet der seks mennesker ble drept. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer