Donald Trump:

Naboene jubler: - Belastende

Politiet har begynt å lette på sikkerhetstiltakene rundt Donald Trumps eiendommer i New York City. Det får naboene til å juble. - Det er ingen tvil om at det har vært belastende å ha Trump som nabo, sier USA-ekspert.

EKSPRESIDENT: Donald Trump har meldt flytting til Florida. Nå har politiet begynt å lette på sikkerhetstiltakene rundt hans eiendommer i New York. Det til stor glede for flere naboer. Foto: AFP/NTB.
EKSPRESIDENT: Donald Trump har meldt flytting til Florida. Nå har politiet begynt å lette på sikkerhetstiltakene rundt hans eiendommer i New York. Det til stor glede for flere naboer. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Publisert

De siste fire åra har Donald Trumps kjente skyskraper Trump Tower, som ligger på Manhattan i New York, vært et hinder for lokale beboere og de nærmeste naboene.

Før han ble president tilbrakte Donald Trump mye tid i New York, men nå har han meldt flytting til prakteiendommen Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.

I forrige uke begynte politiet i New York å trappe ned på sikkerhetstiltakene rundt Trumps eiendommer i storbyen.

- Et friskt pust

Siden november 2016 har det vært politisperringer rundt Trump Tower, men i forrige uke ble de fjernet.

Politiet har også trappet ned tilstedeværelsen rundt Trumps bolig, som også ligger på Manhattan.

- Jeg klarer ikke å finne de riktige ordene for å beskrive det. Det er virkelig som et friskt pust nå som alle barrikadene er borte, sier Gloria Wan, eier av en hårsalong som ligger i nærheten av Trump Tower, til The New York Times.

- Belastende

NEW YORK: Etter at president Joe Biden overtok nøklene til Det hvite hus har politiet i New York begynt å lette på sikkerhetstiltakene rundt Donald Trumps eiendommer i New York. Foto: AFP/NTB.
NEW YORK: Etter at president Joe Biden overtok nøklene til Det hvite hus har politiet i New York begynt å lette på sikkerhetstiltakene rundt Donald Trumps eiendommer i New York. Foto: AFP/NTB. Vis mer

Civita-forsker Eirik Løkke skjønner at det har vært belastende for mange å ha Trump som nabo.

- Det er ingen tvil om at det har vært belastende å ha Trump som nabo. Du lever da under sterke inngripende tiltak med kontroller, sikkerhetsoppbud, og store begrensninger for å leve et normalt liv. Dette må være ganske deilig. At han er borte, betyr mer frihet for naboene, sier Løkke til Dagbladet.

Han tror likevel ikke New Yorks innbyggere har sett det siste av Trump.

- Jeg tror nok det er en slags gjensidig følelse. Trump har meldt flytting til Florida, og stemte der. Han er mer populær i Florida, men vi må bare tro at han tar seg en tur til Trump Tower i ny og ne, sier Løkke.

«Kvalt av sementbarrikader»

Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten. Reportere: Jesper Nordahl Finsveen og Vegard Kvaale. Vis mer

Storavisa The New York Times beskriver scenene utenfor Trump Tower de siste åra slik:

«Trafikken har vært kvalt av sementbarrikader. Fortau har vært blokkert av politiets kontrollpunkter, og det har foregått mange protester i gatene».

Da New York-innbygger Wan gikk forbi Trump Tower i forrige uke ble hun overrasket over at de hadde lettet på sikkerhetstiltakene.

- Er jeg ved riktig blokk? spurte hun seg selv.

TRUMP TOWER: George Floyd-protester utenfor Trump Tower i mai i fjor. Foto: Shutterstuck/NTB.
TRUMP TOWER: George Floyd-protester utenfor Trump Tower i mai i fjor. Foto: Shutterstuck/NTB. Vis mer

Også At II Tinello, eieren av en italiensk restaurant på Manhattan, er glad for at politiet har begynt å lette på sikkerhetstiltakene.

- Mellom å returnere til å kunne servere innendørs (vært forbudt de siste månedene som følge av coronapandemien, red.anm.), barrikadene og coronavaksinen så er dette som å gå tilbake til normalen, sier han til avisa.

- En slags avslutning

USA-ekspert, forfatter og skribent, Jan Arild Snoen, mener Trump nå ikke lenger befinner seg i «begivenhetens sentrum».

- Florida er en stat som vokser mye, men først og fremst et sted hvor folk reiser for å more seg. Det er ikke like sentralt hvis du skal drive med rikspolitikk. Når folk flytter til Florida gjør mange det som en slags avslutning på sin karriere, sier Snoen til Dagbladet, og understreker at det ikke er sikkert Trump tenker sånn.

Bygde et imperium

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer

Donald Trump kommer fra New York, og har brukt store deler av sin karriere som forretningsmann og politiker i storbyen. Der bygget han et imperium. Han står blant annet oppført med en rekke skyskrapere på Manhattan, mange i sitt eget navn. Fra 2004 til 2015 var han også produsent og programleder for realityserien «The Apprentice».

Trump startet heller ikke helt fra bunn. Faren hadde i mange år jobbet for å bygge opp en stor bedrift, som Trump overtok. Faren Fred Trump skal ha tjent så mye om 300 millioner dollar på å bygge et stort bygg med utleieleiligheter i ytterkantene av storbyen.

Ekspresident Trump ble en del av farens selskap på slutten av 60-tallet, men siktet umiddelbart til Manhattan. Den første gullkalven ble rivingen og gjenoppføringen av Grand Hyat - som han da det var ferdig i 1980 tjente millioner av dollar på. Pengene herfra gikk til å bygge Trump Tower.

Turbulent forhold

SISTE GANG: Donald Trump har forlatt Det hvite hus. Video: AP Vis mer

Forholdet mellom Trump og lokale myndigheter i New York har derimot vært turbulent.

I januar kuttet New York alle kontrakter med Trump Organization. Lokale myndigheter mener Trump er innblandet i «kriminell aktivitet» som følge av angrepet på Kongressen 6. januar, og brøt med det kontrakten med presidentens organisasjon.

- Byen avslutter alle kontrakter med Trump. Våre jurister har gjort en vurdering og kontraktene er helt klare: Hvis et selskap, eller lederskapet i selskapet, er involvert i kriminell aktivitet, så kan vi bryte kontrakten, sa New York-ordfører Bill de Blasio på en pressekonferanse.

Det er ikke første gang at verdensmetropolen har sett på om de kan bryte kontrakten med Trump. Allerede i 2015 og for to år siden ble det samme vurdert, men da kom de til at det ikke gikk.

Trump er for tida også under etterforskningen av påtalemyndigheten i New York.

Dyre dommer

AVSKJED: Donald Trump holder sin avskjedstale til det amerikanske folket, dagen før Joe Biden innsettes som president. Video: The White House Vis mer

Ekspresidenten spanderte lite tid i New York under sin presidentperiode, men sikkerhetstiltakene rundt Trumps eiendommer var fortsatt svært høy.

Det skal hver dag ha kostet mellom 127 000 og 146 000 dollar å passe på Trumps sikkerhet i byen mens han var borte, og 308 000 dollar de dagene han var i byen, ifølge The New York Times.

Vil ikke kommentere beslutningen

Lokalt politi vil ikke kommentere beslutningen om å lette på sikkerhetstiltakene rundt Trumps eiendommer.

- I samarbeid med Secret Service ble det besluttet å fjerne barrierer rundt Trump Tower, sa en talsperson for New York-politiet, Jessica McRorie, til avisa.

New York-innbygger Ashely Martinez tror på sin side det ikke er en god idé å trappe ned på sikkerhetstiltakene rundt Trump Tower.

- Jeg tror de bør fortsette å beskytte bygningen, for du vet aldri. Det er mange sinte mennesker, fortalte hun avisa da hun passerte bygget i forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer