Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Naboene krangler så møkka spruter

BERGEN/NAUSTDAL (Dagbladet): - Han sprøyter møkk over huset vårt. Vi får den oppi maten, sier den ene naboen. - Tull, sier den andre, som får støtte av Sunnfjord Heradsrett. Ingen gir seg, og dermed blir det nye runder i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han sprer gjødsel flere ganger om året, og har gjort det siden 1995. Hele huset vårt blir sprøytet, og det er vanskelig å drive turisme når naboen gjødsler ned folk og hus, sukker Ellen Aarseth. Sammen med mannen sin har hun derfor gått til erstatningssøksmål, og krevd naboen Nils-Jacob Årseth for 111000 kroner.

Frikjent

Men retten konkluderer med at det ikke kan bevises gjødselspredning i de aktuelle tidsrommene, ei heller at møkka ble spredd inn på eiendommen til Ellen og Rune Aarseth. Ekteparet driver økologisk jordbruk, og leier ut det gamle våningshuset til turister.

- Dette er en komplisert sak, vi skjønner ikke hvilke bevis retten vil ha. Vi vil bare ha slutt på plagene. Alt vi ønsker er fred.
- Har dere vurdert å flytte?

- Vi håper i det lengste at dette tar slutt. Denne saken er hårreisende og utrivelig.

Vil anke

Deres advokat, Jan Carsten Dyngen, varsler at saken vil bli anket.

- Dette dreier seg om store plager, ikke bare lukt. Turistene får gjødsel i maten. Dette er langt over grensa fra hva en må tåle fra en nabo, og jeg stiller meg undrende til rettens kjennelse.

Glad motpart

Hos møkkasprederen gikk imidlertid flagget til topps da kjennelsen kom fra Sunnfjord Heradsrett. - Jeg er glad, sier Nils-Jacob Årseth.
Alt i 1995 møttes partene i konfliktrådet. Da måtte Nils Jacob og faren, som driver gården, betale 8000 kroner for skader møkkaspredningen påførte naboeiendommen.

- Da hadde jeg gammelt utstyr, og kunne ikke blande så mye vann i kumøkka. Vi ble enige om at jeg skulle varsles med én gang om noe liknende skulle skje igjen, for å vaske etterpå. Jeg har ikke hørt noe, sier Nils-Jacob Årseth, som derfor mener han har opprettholdt sin del av avtalen.

TETT I TETT: Til venstre bor de som klager. Til høyre bor bonden som gjødsler. Grensa mellom eiendommene følger avkjøringen fra hovedveien, den som går mot fjorden. Gjødselregnet skal ha falt over bygningene som kan skimtes nærmest vannet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media