Donald Trumps nye liv:

Naboene vil tvinge Trump vekk

Donald Trumps nye lokalsamfunn tror den tidligere presidenten vil bringe endeløse søksmål, kaos og høyreekstreme til Palm Beach i Florida.

Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten. Reportere: Jesper Nordahl Finsveen og Vegard Kvaale. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PALM BEACH, FLORIDA (Dagbladet): Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten.

Nå bor USAs 45. president i sin private klubb Mar-A-Lago på Palm Beach, til fortvilelse for Trumps rike naboer og til hodebry for Palm Beachs lokale politikere, som begge mener Trump, ved å bo fast på sin private klubb, bryter en avtale han inngikk med byen i 1993.

FLYTTET INN: En flyttebil fotografert utenfor den svære Mar-a-Lago-eiendommen 18. januar. Foto: Greg Lovett/The Palm Beach Post via AP
FLYTTET INN: En flyttebil fotografert utenfor den svære Mar-a-Lago-eiendommen 18. januar. Foto: Greg Lovett/The Palm Beach Post via AP Vis mer

I tillegg frykter fylkespolitikerne én uforutsett konsekvens av Trumps flyttemelding: Bråk og kaos. For det var ikke bare presidentens flyttelass som ankom Palm Beach på nyåret, også høyreekstreme krefter har gjort sitt inntog.

- Blandede følelser

Før Trump ble president i 2017, kostet det 100 000 dollar å bli medlem av Mar-A-Lago-klubben hans. Etter at han flyttet inn i Det hvite hus, doblet presidenten prisen.

Det enorme og verneverdige godset ble bygget og ferdigstilt på 1920-tallet, og ligger langs vannkanten på den smale, lange øya øst for byen West Palm Beach. Her er husene inngjerdet, innbyggerne steinrike og omgivelsene frodige.

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer

Melissa McKinlay er demokratisk lokalpolitiker i Palm Beach og sitter i fylkesstyret. Hun møter Dagbladet i travle Clematis street i West Palm Beach. Like bak oss er ordene «I can't breathe» malt i svære bokstaver på en vegg.

GODS: Mar-a-Lago ble bygget mellom 1924 og 1927 av General Foods-arvingen Marjorie Merriweather Post. Donald Trump kjøpte eiendommen i 1985. I 1993 gjorde han det om til en privat klubb. Foto: REUTERS/Carlos Barria
GODS: Mar-a-Lago ble bygget mellom 1924 og 1927 av General Foods-arvingen Marjorie Merriweather Post. Donald Trump kjøpte eiendommen i 1985. I 1993 gjorde han det om til en privat klubb. Foto: REUTERS/Carlos Barria Vis mer

Det er ordene afroamerikanske George Floyd uttalte før han ble drept da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis, og som utløste de voldsomme Black Lives Matter-demonstrasjonene i fjor sommer.

- Hva synes du om at Trump flytter hit?

- Det er mange blandede følelser. Avtalen hans er med byen - ikke fylket - så jeg har ingen myndighet over avtalen de inngikk, svarer hun.

Dagbladet har forsøkt å nå flere av bystyrepolitikerne i byen, uten hell.

Høyreekstreme fulgte Trump

Sommeren 2020 grunnla tre menn, Matt Lawlor, Nate Major, and Noah Revoy, gruppa Sovereign American Project. Gruppa blir beskrevet som høyreekstrem og grunnleggerne blir beskrevet som hvite nasjonalister av Florida-avisa The Sun Sentinel.

Gruppa tar blant annet til orde for å skille svarte og hvite fra hverandre.

TAKKER: I sin siste tale som president for USA, gir Donald Trump ordet til førstedame Melania Trump. Video: AP Vis mer

Også den høyreekstreme gruppa Proud Boys har etablert seg i Palm Beach, og lederen for den lokale gruppa var en del av angrepet mot Kongressen 6. januar, ifølge lokalavisa Palm Beach Post.

Fylkespolitiker McKinlay mener det er en sammenheng mellom Trumps tilstedeværelse i Palm Beach og de høyreekstreme kreftene som i det siste har etablert seg her.

- Det er nervøsitet i lokalsamfunnet. Høyreekstreme grupper har flyttet hit. En av de mest notoriske gruppene, Sovereign American Project, har kontorer i denne gata hvor vi befinner oss, sier hun til Dagbladet.

FRYKTER: Den demokratiske lokalpolitikeren Melissa McKinlay er svært bekymret for hva Donald Trump vil bringe med seg til Palm Beach i Florida. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
FRYKTER: Den demokratiske lokalpolitikeren Melissa McKinlay er svært bekymret for hva Donald Trump vil bringe med seg til Palm Beach i Florida. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

Derfor er ikke de juridiske spørsmålene om hvorvidt Trump får eller ikke får lov til å bruke Mar-A-Lago som et privat hjem, den største bekymringen McKinlay har nå som Trump har flyttet til Palm Beach.

- Sikkerheten er sannsynligvis øverst på lista mi over bekymringer akkurat nå. Jeg frykter at det kaoset vi så i Washington D.C., kommer denne veien, og at når noen vil protestere, så vil vi se dem i våre gater framfor i Washington. Det gjør meg nervøs, sier McKinlay.

- Siden dere spør …

Med en favn full av låne-DVD-er stavrer den eldre mannen seg ut av biblioteket på Clematis Street og over gata til en parkert bil. I takt med skrittene han tar, sklir brillene hans sakte nedover munnbindet så han blir nødt til å sjonglere bilnøkler, DVD-er og briller.

- Hva synes du om at Trump har flyttet hit, spør Dagbladet.

Mannen går rundt bilen etter å ha kastet DVD-ene inn i førersetet, han tar en pustepause og ser rett på Dagbladets reportere:

- Dere gjorde nettopp den ene tingen jeg håpte ikke kom til å skje mer i livet mitt. Nevne den mannens navn, utbryter han i et slags rop som er svøpt inn i en tjukk New York-dialekt.

Han åpner bildøra, tar en ny pustepause, smeller bildøra igjen, og sier kort:

- Siden dere spør …

TILHENGERE: Donald Trump ble møtt av noen jublende tilhengere da han forlot Det hvite hus 20 januar og fløy til West Palm Beach og sitt nye liv på Mar-a-Lago. Foto: Michael Reaves/Getty Images/AFP
TILHENGERE: Donald Trump ble møtt av noen jublende tilhengere da han forlot Det hvite hus 20 januar og fløy til West Palm Beach og sitt nye liv på Mar-a-Lago. Foto: Michael Reaves/Getty Images/AFP Vis mer

Flaggstang-søksmål

Den demokratiske statsadvokaten i Palm Beach County, Dave Aronberg, tar imot Dagbladet under palmene utenfor kontoret sitt med et stort kritthvitt smil. Han er forberedt på nye runder med Trump i rettsapparatet.

- Trump har saksøkt byen for ting som høyden på flaggstengene på Mar- a-Lago, og til og med størrelsen på lysekronene i ballrommet, sier Aronberg.

Spørsmålet om Trump faktisk får lov til å bo på Mar-a-Lago er bare én i rekken av konflikter og kontroverser rundt Trump i Florida. Aronberg forklarer hvorfor Trumps nærmeste naboer nå protesterer.

I 1993 gjorde Trump om Mar-a-Lago fra privatbolig til en privat klubb. I avtalen med bystyret i Palm Beach gikk han med på at han ikke kunne bo på eiendommen flere enn sju dager på rad, eller flere enn 21 dager totalt i løpet av ett år.

STATSADVOKAT: Statsadvokaten Dave Aronberg i West Palm Beach tror mange innbyggere er lei av alt dramaet, trafikken og oppstyret rundt Trump. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
STATSADVOKAT: Statsadvokaten Dave Aronberg i West Palm Beach tror mange innbyggere er lei av alt dramaet, trafikken og oppstyret rundt Trump. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

I desember protesterte naboene høylytt i et brev til bystyret, ført i pennen av advokat Reginald Stambaugh.

- Palm Beach har mange nydelige eiendommer til salgs, og vi er sikre på at president Trump vil finne en som tilfredsstiller hans behov, skrev advokaten.

- Han skal ikke få skremme eller bløffe folk for vi kommer til å være der, sier en av naboene, Glenn Zeitz, til Washington Post om protesten.

Verken Stambaugh eller Zeitz har besvart Dagbladets henvendelser, men om et par uker skal bystyret behandle saken.

- Det som kanskje vil forene mange innbyggere her, er at de ikke ønsker mer av dramaet, trafikken og oppstyret som følger med en tidligere president. Selv folk som støttet ham som president, vil kanskje ikke ønske å ha ham som nabo, sier Aronberg.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Tror Trump flytter

McKinlay håper bystyret holder Trump ansvarlig.

- Dersom noen slipper unna med å bryte reguleringsbestemmelsene, skader det alle lokale myndigheter fordi det setter en presedens. Jeg håper virkelig de tar klagene fra naboene på alvor og holder Trump og familien ansvarlige for avtalen de inngikk for mange år siden, sier McKinlay.

Hun tror det ender med at Trump finner et annet sted å bo.

- Enten stenger han klubben, eller så flytter han. Dersom jeg skulle gjette, basert på den økonomiske situasjonen hans, er det trolig mer aktuelt for ham å fortsette klubben og flytte til et annet hjem, sier lokalpolitikeren.

SISTE GANG: Donald Trump har forlatt Det hvite hus. Video: AP Vis mer

Flysøksmål

Lørdag i den første helga etter at han gikk av som president, reiste Trump med kortesje de 15 minuttene det tar å kjøre fra Mar-a-Lago til Trump International Golf Club. Han holdt opp tommelen til noen frammøtte og jublende tilhengere.

Golfbanen ble etablert etter et annet søksmål.

- Det var en gang han saksøkte Palm Beach for 100 millioner dollar. Han hevdet at fordi eiendommen ligger under innflygingen til flyplassen, fører det til skade på eiendommen. Det førte til et forlik som gjorde at han fikk drive en golfbane ikke langt fra flyplassen, forteller McKinlay.

Hun legger ikke skjul på hvor oppgitt hun er.

- Han har alltid kranglet med lokale myndigheter. Det er ingenting enkelt med å håndtere den mannen, sier McKinlay.

UNIKE BILDER: Nye og unike bilder fra innsiden av stormingen av den amerikanske Kongressen ryster USA. Video: The New Yorker Vis mer

Ville blokkere Trump

Den eldre mannen med DVD-ene heter Arthur, forteller han, men vil ikke gi oss etternavnet sitt. Han er egentlig fra New York City, men har tilbrakt det siste året i Florida. Han og kona holder seg som regel inne, forteller han, og etter et knapt år med pandemi, ble Netflix-utvalget for skrint - derav turen til biblioteket.

- Hva tenkte du da han forlot Det hvite hus, spør Dagbladet, og unngår å bruke Trumps navn.

- Tuller du med meg, spør Arthur retorisk, før han selv fortsetter:

- Det var den nest lykkeligste dagen i livet mitt, bare overgått av min sønns fødsel. Dagen etter var det morgen i Amerika. Sola skinte. Tilregnelighet er tilbake i Washington.

Han mener befolkningen i Florida er for føyelige overfor den tidligere presidenten.

- I New York ville han aldri ha kommet seg til leiligheten sin. Fem personer kunne ha blokkert den brua over til Palm Beach. Blir de arrestert, kunne fem nye personer stått klare. Du kunne ha blokkert den brua i flere timer, dager, sier Arthur.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer