Naboer filmet politiaksjonen

Mener utkastelsen av husokkupanter i Oslo drukner i en bøtte med dritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Naboene til okkupantene som ble kastet ut av en forlatt bygning i St. Halvardsgate i Gamlebyen i Oslo, reagerer på hvordan saken er blitt framstilt i media og av politiet.

De fleste avisene som omtalte saken vinklet politiaksjonen mot dobøtta som ble kastet ut av et vindu, og traff politiet da de var i ferd med å bryte opp inngangsdøra.

Etterpå fulgte en massiv politiaksjon som involverte minst 10 politibiler og beredskapstroppen. Naboene dro fram videokameraene sine, og dokumenterte hva som skjedde da okkupantene ble arrestert.

- Når bæsjen har fått så mye oppmerksomhet er det viktig for oss å bruke den oppmerksomheten til å fortelle historien slik den virkelig er, sier nabo Håvve Fjell til Dagbladet.no.

Skrev åpent brev

Fjell sier han er så sjokkert over politiets oppførsel at han har innkalt til husmøte i borettslaget i kveld. Der skal de ta stilling til om borettslaget skal gi samlet støtte til de seks okkupantene som ble kastet ut.

I tillegg har han skrevet et åpent brev til mediene om hvordan han opplevde politiaksjonen. (Les Fjells brev i sin helhet her.)

Ifølge Fjell og andre naboer startet ikke bråket med at okkupantene motsatte seg arrest. Som andre innbyggere i Oslo hadde de låst ytterdøra til huset de bodde i, og ble først oppmerksomme på politiet da de sto foran inngangsdøra og begynte å bryte opp hengelåsen med et brekkjern.

Politiet opplyser at de var utkalt på grunn av husbråk. Det skjønner Fjell svært lite av.

- Jeg satt i vinduskarmen min med vinduet åpent, og jeg hørte ikke noe bråk fra dem. Jeg reagerte først da jeg hørte politiet luskende rundt i bakgården, forteller han.

Fjell mener den feilaktige meldingen om husbråket eventuelt må komme fra naboer som helst ser at okkupantene kastes ut.

Da politiet sto der med brekkjern i hendene, kom den mye omtalte dobøtta ut vinduet. Og traff politiet. Så kom styrker med hjelmer og skjold.

- Det er fullt forståelig at politiet blir sinna for å få bæsj på skjorta, men som politi har man et større ansvar enn en 17-åring. Vi og de er mer voksne, sier Fjell.

- Det er viktig å vite at det startet med at politiet brøt seg inn i et stille hus, og at det ikke startet med dobøtta eller husbråk.

- Det er noe med det positive i at noen tar tak i den rønna. Det var mye verre da det var speedfreaks og horer som brukte det, men den gangen tok det lang tid før politiet kom. Det har ikke skjedd noe med den bygningen på 20 år, og så er det så viktig å få ut disse ungdommene, sier han oppgitt.

Ringte legevakten

På grunn av den hardhendte behandlingen, og fordi en av okkupantene skal ha hjertefeil, ropte de etter lege mens de ble ført bort av politiet. Etterhvert ringte Fjell selv etter ambulanse.

Han ble avspist med at det ikke var noe behov for det.

- Når man ringer 113 bør de være såpass nøytrale at de kan se at det kan være behov for ambulanse selv om politiet er der. Og det er grunn til bekymring over at ikke politiet sørger for medisinsk assistanse i en aksjon som dette, sier Fjell.

Vurderer å anmelde politiet

- Jeg er sikker på at de seks okkupantene har lært av den dobøtta. Men det er verdt å huske at de ikke har driti på den for å kaste den på politiet. De gjorde det fordi de ikke hadde noe annet.