Naboer fryktet ny dødsulykke

Naboer til planovergangen ved Drolsum i Buskerud har lenge fryktet at det skulle skje en ny dødsulykke. - Det skulle vært bygget en undergang for mange år siden, sier en av naboene. To menn ble drept av toget tidligere i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innenfor en radius på et par hundre meter finnes tre usikrede planoverganger. Uten bom og uten lyssignal har overgangene vært regnet som de rene dødsfeller av naboene i området.

Togføreren har i sin midlertidige politiforklaring sagt at han ga lydsignal da han nærmet seg planovergangen, slik det skal gjøres. Ved overgangen der ulykken skjedde er det en svak kurve. Togførere har vel 500 meter sikt på strkningen, mens tett vegetasjon sperrer for bilføreres sikt over togskinnene.

Helt siden en mann ble drept av toget på en av overgangene i området på midten av 80-tallet, har naboene fryktet at en ny dødsulykke skulle skje.

- Vi har vært engstelige og redde i mange år. Det skulle vært bygget en undergang for mange år siden, sier Bjørg Brevik, en av naboene til ulykkesstedet, til Dagbladet.no.

Så ulykken

Fra stuevinduet så og hørte hun toget som kom i 130 km/t fra Oslo og som skulle til Bergen. Ved planovergangen på Brevik ved Drolsum nord for Vikersund smalt det:

En bil med to menn i ble påkjørt av toget. Bilen ble delt i to og ført 600 meter bortover av toget. Begge mennene døde umiddelbart.

- Jeg hørte smellet, men trodde kanskje bare at det var en dør på toget som hadde blitt revet opp. Det var ikke et kraftig smell, sier Bjørg Brevik.

- Da jeg hørte at det var en bil som hadde blitt truffet, satte det en skikkelig støkk i meg, Jeg fryktet at det var venner av meg som skulle komme på besøk, eller at det skulle være mannen min som var på jobb, fortsetter Brevik.

Jernbaneovergangen er kun sikret med en grind - en grind som ifølge lokalbefolkningen alltid står åpen. Ingen andre enn bilister som skal passere jernbanen har «ansvar» for å lukke og åpne grinden.

- Det ser ikke ut til at grinden har vært stengt før bilen kom til overgangen, sier Tor Haug i jernbaneverkets ulykkeskommisjon til Dagbladet.no.

Overgangen blir flittig brukt av naboene som bor i området. Om sommeren er den spesielt sterkt traffikert, både av gjester ved et feriesenter for hjerte- og lungesyke og av folk som skal bade.

<B>KNUST:</B> Bilen med de to mennene ble med toget 600 meter langsetter skinnene.
VITNER:</B> Jan og Bjørg Brevik bor bare hundre meter fra ulykkesstedet.