HØY: Denne bygningen planlegges å bygges på Fornebu. Etter planen skal den være 200 meter høy, og fungere som et hovedkontor for verdenshavene. Foto: FP Eiendom
HØY: Denne bygningen planlegges å bygges på Fornebu. Etter planen skal den være 200 meter høy, og fungere som et hovedkontor for verdenshavene. Foto: FP EiendomVis mer

Naboer i harnisk over Røkkes skyskraper-plan

Nestleder i foreningen Fornebo vel, Anne Greve, ber politikerne i Bærum kommune om å tenke seg godt om.

Bygningen Kjell Inge Røkke ønsker å finansiere og bygge på Fornebu er ikke noe hva som helst: En 200 meter høy skyskraper, som skal fungere som et hovedkontor for verdenshavene.

Om alt går etter planen vil bygningen bli den høyeste i Norge, like høy som Trump Tower og nesten 80 meter høyere enn Oslo Plaza.

Da planene ble presentert for politikere, næringsliv og presse tirsdag ettermiddag, reagerte statsminister Erna Solberg med begeistring.

- Jeg ønsker dere lykke til med å etablere et hovedkontor for verdenshavene, sa statsminister Erna Solberg (H) ifølge NTB.

Nå er det opp til Bærums-politikerne å bestemme seg for om Røkke skal få lov til å bygge skyskraperen. Som et hinder på veien mottar byggeplanene også motstand fra lokale beboere.

SKYSKRAPER: Statsminister Erna Solberg ønsket lykke til med etableringen av et hovedkontor for verdenshavene tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SKYSKRAPER: Statsminister Erna Solberg ønsket lykke til med etableringen av et hovedkontor for verdenshavene tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Bekymret nestleder

- Vi er i harnisk over disse planene. Hele området Lagåsen blir liggende i skyggen av denne skyskraperen, sier nestleder Anne Greve i Foreningen for Fornebo vel til NRK.

Da Greve hørte om planene for første gang, ble hun oppgitt. Hun sier byggeplanene i området får henne til å tenke «hva blir det neste?» og «når tar det slutt?»

- Det er en frykt for at det skal bli starten på en rasende utvikling. At om kommunen godkjenner dette, så vil det bli åpent for å bygge flere og høyere bygninger, sier Greve til Dagbladet.

Etter planen skal bygningen bygges rett ved Fornebuporten. Greve frykter for at bygningen skal skjemme Lagåsen - et av Oslo-områdets eldste og mest verneverdige områder.

Hun omtaler det som «en grønn lunge som er utsatt for press fra alle kanter».

- Det er et område hvor det har bodd veldig mange kulturelle og politiske personligheter, som har hatt en enorm betydning for hele nasjonsbyggingen av begynnelsen av 1900-tallet, sier Greve og nevner blant annet at Fridtjof Nansens tidligere hjem, Polhøgda, er plassert i området.

ANNE GREVE: Nestleder i foreningen Fornebo vel. Foto: Privat
ANNE GREVE: Nestleder i foreningen Fornebo vel. Foto: Privat Vis mer

Reagerer sterkt

Daglig leder i Aker-eide FP Eiendom, Torstein Storækre, omtaler byggeprosessen som en kamp mot klokka om Norge skal ta posisjonen som verdensledende havnasjon. Den planlagte skyskraperen «Det store blå» skal nemlig inneholde et verdensledende havsenter, World Ocean Headquarters (WOH).

- Målet med dette bygget er at Norge tar posisjonen som verdens ledende havnasjon i sterk konkurranse med mange andre land. Dette er en kamp mot klokka, men vi skal klare det hvis reguleringssaken startes denne uka og blir ferdig behandlet neste år, sier Storækre til Budstikka tirsdag.

Det er en uttalelse som får Greve til å reagere sterkt. Hun advarer nå om at dette er en retorikk som brukes for å få politikerne til å tro at det haster, og håper at man kan ta seg tid til å tenke seg om.

- Dette er et prosjekt som vil få konsekvenser hundrevis av år fram i tid, advarer hun.

- Det siste jordkloden vår trenger nå, er at land skal konkurrere om å bli verdensledende. Vi må samarbeide om å løse de alvorlige problemene, ikke forsøke å bli bedre enn dem, avslutter Greve.

Når Storækre blir konfrontert med denne uttalelsen, avviser han at det bare er en retorikk.

- Om vi skal ta denne posisjonen, så haster det. Men vi må fortsatt følge en kommunal behandling av byggeplanene, som vi håper at skal sluttføres i løpet av neste år, sier Storækre og legger til at de håper å kunne starte byggingen i 2020. sier han til Dagbladet.

NORGES HØYESTE: Etter planen skal bygningen bli 200 meter høy. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NORGES HØYESTE: Etter planen skal bygningen bli 200 meter høy. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Høyde og ambisjoner

Storækre forteller at de allerede har inngått et samarbeid med Norsk polarinstitutt i Tromsø, Havforskningsinstituttet i Bergen og at de ønsker en tilknytning mellom bygget og ekspedisjonsskipet «REV» - verdens største forskningsskip.

- Vi tror at man trenger et bygg med meningsfullt innhold som er med på å bidra til å løse verdens havproblemer, som for eksempel plastikk, sier Storækre og forteller at høyden på bygningen viser deres ambisjon på området:

- At man går opp i høyden vil gi en konstant påminnelse om at vi må ta ansvar i havet, sier han.

Foreløpig er høyden et anslag som det jobbes mot, og det avhenger av hva som er mulig å få innenfor forsvarlige økonomiske rammer.

- Det er bygningens slankhet som er viktig for oss, slik at det ikke skal bli stående som en bygningsmessig bastard.

Forventet begeistring og skepsis

Prisen for skyskraperen vil avhenge av både høyde og volum, men det antas at et slikt bygg vil koste omtrent tre milliarder kroner. Det er for tidlig å konkludere, ifølge Storækre, men det er en rimelig antakelse.

FP Eiendom forventet at noen ville være begeistret, mens andre ville være skeptiske til prosjektet. Storækre understreker at det er Bærum kommune som har utpekt tomten som etter planen skal brukes.

- Ut fra skyggestudiene vi har gjort, så kan vi ikke se at noen boligområder vil få vesentlige skygger over lengre tidsperioder som en følge av dette prosjektet, sier Storækre.

Han sier at alle vil få komme med sine innspill. Til nå føler de at de har fått gode tilbakemeldinger fra et lyttende publikum bestående av både politikere og folk flest.

MODELL: Administrerende direktør Nina Jensen i REV Ocean ser på en modell av den 200 meter høye bygningen til Kjell Inge Røkke som skal en gang skal huse World Ocean Headquarters (WOH), et verdensledende havsenter, på Fornebu. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MODELL: Administrerende direktør Nina Jensen i REV Ocean ser på en modell av den 200 meter høye bygningen til Kjell Inge Røkke som skal en gang skal huse World Ocean Headquarters (WOH), et verdensledende havsenter, på Fornebu. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Ingen tid å miste

Nina Jensen ble håndplukket til stillingen som administrerende direktør i REV Ocean og hovedkvarteret skal ledes av henne. Hun ber kommunen sette i gang reguleringsprosessen allerede denne uka.

- Vi har ingen tid å miste. Hvis vi skal sikre havet og miljøet for framtida, må vi handle raskt.

- Vårt mål er at Verdenshavets hovedkontor kan reguleres så raskt som mulig slik at det kan være ledende i gjennomføringen av viktige prosesser i bærekraftsagendaen, Erna Solbergs havpanel og FNs tiår for havforskning, sier Jensen ifølge NTB.