Naboer i høylytt bjellekrangel

SULDAL (Dagbladet): - Byfolk må tåle litt klang fra sauebjellene, mener bonde Leif Bjørkland i Suldal i Rogaland. Nå har han havnet i et alvorlig uføre med hytteeier Leif Selsvik, som får ødelagt nattesøvnen av klokkeklangen fra saueflokken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naboene har kranglet i årevis, saken har vært innom forliksråd, politiet, kommunen, fylkeshelsesjefen og har nå havnet i to departementer.

- Verre enn flystøy, på en meters avstand når lyden fra bjellene opp i 100 decibel, hevder Selsvik.

Suldals-bonden lokker på sauene og liflig klokkeklang blander seg med gladsus fra bekken. Ellers er idyllen total, og landskapet som malt av en bonderomantiker.

- Jeg er en enkel husmannsgutt. Aldri i livet har jeg blitt meldt til lensmannen, før nå. Men det er ikke jeg som har reist til byen med sauene, det er bymannen som kommer hit. Da må han tåle sauebjellene, fastslår Bjørkland.

Hytteeier Selsvik mener det er unødvendig å bruke bjeller. Han viser til ekspertise på Ås landbrukshøgskole og er fornøyd med et svar fra Landbruksdepartementet.

- Prøv dere sjøl!

- Departementet mener det ikke er faglig grunn til å bruke bjeller i innmark, påpeker Selsvik.

Sauebonden fnyser av slikt og tilbyr byfolk og andre papirflyttere å komme til Suldal for å se hvordan han driver.

- De kan prøve å drive inn sauene uten bjeller en vårkveld. Lykke til! Sauene går både på utmark og innmark, slik har vi drevet i generasjoner, sier han bestemt.

Kulturkollisjon

Selsvik og Bjørkland er naboer fra oppveksten, den ene fra husmannskår, den andre sønn av bygdas lærer. Selsvik dro ut og ble skipper, Bjørkland ble aktiv bonde.

- De verste folka er nå dine egne som drar til byen og kommer tilbake og er blitt høye på pæra. Jeg hadde ikke fått flere brev fra advokater om jeg hadde dyrket hasj, sånn narkotika, her, utbryter Leif Bjørkland.

Så viser han til at Selsvik-familien sjøl hadde ei ku, den het Rødkinn.

- De satte ei stor vossebjelle på den. Hvorfor? spør han.

- Her aner vi en liten kulturkollisjon?

- Tja, han er nå helt alminnelig han naboen også, både i klesveien og ellers. Når han sammenlikner med flystøy, blir det galskap for meg. Piskadusken, jeg forlanger bare respekt for levebrødet mitt, sier bonden, og retter på skyggelua med never preget av staur og stein. Lars Selsvik føler at han nå har departementet i ryggen og vil gå til lensmannen hvis han plages mer. Hver av partene har advokater.

Begge er standhaftige til tusen, og tusenlappene flyr i advokatsalærer, mens bjelleklangen irriterer noen og forlyster andre i Suldals-heiene.

per.lars.tonstad@dagbladet.no

KLOKKEKLAR: - Jeg har ikke reist til byen med sauene mine. Det er bymannen som er kommet hit. Da må han respektere vår måte å leve på, krever sauebonde Leif Bjørkland.