Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Naboer i nord

Blir du uvenner med noen i Salekhard, har du ingen steder å flykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SALEKHARD (Dagbladet) Utenriksminister Jonas Gahr Støre er glad i strategiske kart. Det ble han som student i Frankrike. De franske kartografene hadde en høyt utviklet teknikk med å lage kart der verden blir sett fra uvanlige vinkler. Hensikten er å snu på tilvante forestillinger. Som den at USA er et fjernt land langt vest i havet. Snu perspektivet med polhavet i kartets sentrum og USA blir en nær nabo. Støre foredrar dette intenst på en lang flytur over Uralfjellene og inn i Asia. Der skal han overta formannskapet i Arktisk Råd de neste to åra. Etter Norge følger Danmark og så Sverige slik at det blir en periode på seks år med nordisk formannskap. Og Støre vil gjerne legge langtidsplaner sammen med sin venn og gode bekjente, Carl Bildt, utenriksminister i Sverige.

Naboene rundt polhavet holdt sitt ministermøte i Arktisk Råd i Salekhard i Sibir som er en by Jevgenia fra den russiske protokolltjenesten sier du bare kommer til og fra med fly. Blir du uvenner med noen her, har du ingen andre steder å flykte enn ut i en villmark som på denne årstida er svært ugjestmild. Rådets overvåking av klimaet i nord forteller overbevisende at den kalde verden her oppe blir varmere. Utviklingen går raskt og med store konsekvenser både for urfolk og andre folk som lever langt herfra.

Den amerikanske regjeringens representanter er likevel ikke villige til å se denne virkeligheten i hvitøyet. Det skaper problemer når sluttdokumenter fra sånne møter skal utformes. Hvordan får du formidlet virkeligheten i et dokument der en av underskriverne egentlig avviser den? Klimapolitikken til president George W. Bush gjør ellers fornuftige amerikanere til klimatiske medlemmer av et jorda-er-flat-selskap. Slikt blir det mye kronglete diplomati ut av, slik som i sluttdokumentet fra tiårsmarkeringen for Arktisk Råd under dette rådets femte ministermøte.Rådet dukker bare sjelden opp til overflaten i den internasjonale nyhetsstrømmen. Men grunnen til at flere av landene nå bryr seg nok om dette organet til å sende statsråder langt inn i Sibir, er dels at det ikke lenger legger seg vinteris på Magdalenafjord på Svalbard, dels at her finnes store mengder olje og gass i undergrunnen. Kanskje så mye som 25 prosent av verdens uoppdagete reserver.De mest optimistiske anslagene over reservene er omstridt, men for Jonas Gahr Støre er det tilstrekkelig at her finnes mer enn nok til at det er kommersielt interessant å utvinne i en verden på full fart inn i en verdensomspennende energikrise.

Det var et solid tilbakeslag for Støres prosjekt i Soria Moria-plattformen der nordområdene gjøres til regjeringens viktigste satsingsområde, at Statoil og Hydros intense og årelange forsøk på å sikre seg andeler i Stockman-feltet ble avvist av russerne. I sitt møte med Støre gjentok Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at tilbudet de norske selskapene kom med til Gasprom, var for dårlig.Vertslandet for Arktisk Råd er ikke det forgjeldete og konkurstruede Russland under Boris Jeltsin. I august i år avsluttet Russland sitt kapittel i Paris-klubben. Eller sagt mer forståelig: Landet er gjeldfritt med 200 milliarder dollar på bok.

Når et mer økonomisk operativt Russland hever blikket i nord, ser det Finland og Norge som er to naboer de ikke har problemer med. Sånn er det ikke overalt ellers langs den lange russiske grensen. Det er en del av det grunnlaget Støre vil bygge på i forsøkene på å utvikle samarbeidsprosjekter med Russland i nord.Den uløste grenselinjen i Barentshavet har vært gjenstand for resultatløse forhandlinger mellom Norge og Russland i førti år, og er et tungt hinder for Støre. Nå sier både han og Sergej Lavrov at det er gjort framgang. Støre formulerer seg slik: «Vi ser konturene av hva dette må bli, men her gjelder regelen om at ingenting er klart før alt er klart».Om en måneds tid legger Støre fram regjeringens «helhetlige strategi» for nordområdene. Den tar han med seg på tur til Moskva før jul. Det skal i hvert fall ikke stå på manglende informasjon.