Mann skutt og drept av politiet

Naboer skremt: - Hørte flere skudd

Etter å ha forskanset seg i åtte timer og truet politiet med machete, motorsag og etsende spray, ble en mann i 60-åra skutt og drept av politiet på Hadeland mandag kveld.

SKUTT: Mann ble skutt av politiet - lensmann på Hadeland, Geir Ballangrud Hermansen, forteller om hendelsen. Reporter: Nina Sørlie Nilssen. Video: Malene Storrusten Vis mer

JAREN/OSLO (Dagbladet): En dramatisk politiaksjon mot en mann som forskanset seg på Jaren på Hadeland fikk et dødelig utfall mandag kveld.

Klokka 11.06 i går aksjonerte politiet mot en noe avsidesliggende bolig langs fylkesvei 55 på tettstedet.

Oppdraget på Jaren begynte som en såkalt velferdssjekk, der politiet skulle bistå helse.

Etter åtte timers forhandlinger og det som skal ha vært flere trusler angrep fra mannen, ble han skutt og drept av politiet i 19-tida i går kveld. Han skal da ha gått til angrep med en motorsag. Mannen ble erklært død på stedet kort tid etter at skytingen.

UNDERSØKELSER: Boligen der en mann mandag kveld ble skutt og drept av politiet, ble natt til tirsdag undersøkt av krimteknikere. Foto: Malene Storrusten / Dagbladet
UNDERSØKELSER: Boligen der en mann mandag kveld ble skutt og drept av politiet, ble natt til tirsdag undersøkt av krimteknikere. Foto: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Spikret igjen vinduer

Dagbladet var på åstedet, ei mindre hytte langs fylkesveien, natt til tirsdag. Da var krimteknikere i full gang med å undersøke åstedet både innendørs og utendørs, samtidig som det ble holdt vakthold på stedet gjennom natta. En rekke gjenstander ble også båret ut fra hytta.

Flere vinduer på huset var spikret da politiet aksjonerte mandag ettermiddag. Tirsdag morgen er disse vindussperrene brutt opp, samtidig som en rekke gjenstander er strødd utenfor hytta.

En av de nærmeste naboene til stedet forteller til Dagbladet at hun fulgte med på hele aksjonen.

- Jeg følte at politiet hadde kontroll og var ikke redd. Rundt 19-tida i går hørte jeg flere skudd. Jeg kan ikke si hvor mange, men det var flere. Jeg hørte da ikke noe lyd av motorsag, men så at politiet bar den ut av boligen seinere på kvelden, sier naboen.

Mannen blir av flere naboer beskrevet som «spesiell», og som en einstøing som ikke hadde mye kontakt med folk. Politiet og helsevesenet skal ha vært på besøk der flere ganger, ifølge en nabo Dagbladet har snakket med.

- Låste dørene

BRUTT OPP: Tirsdag morgen er flere av bordene som var spikret opp foran vinduene før politiaksjonen brutt opp. En rekke gjenstander ligger også strødd utenfor hytta. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BRUTT OPP: Tirsdag morgen er flere av bordene som var spikret opp foran vinduene før politiaksjonen brutt opp. En rekke gjenstander ligger også strødd utenfor hytta. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ifølge naboer Oppland Arbeiderblad har snakket med, «passet de på å låse dører».

- Det er skremmende, sier en nabo etter den åtte timer lange politiaksjonen. Naboer sier samtidig at de ikke hadde hatt noen problemer med mannen som mandag kveld ble skutt og drept.

Innlandet politidistrikt opplyser til Dagbladet tirsdag morgen at det vil bli gjort undersøkelser på åstedet også i dag. Kripos vil også bistå i arbeidet på stedet. Samtidig skal Spesialenheten nå etterforske saken. Spesialenheten har mandag morgen ikke besvart Dagbladets henvendelser.

VAKTHOLD: Politiet har vakthold ved eiendommen tirsdag formiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VAKTHOLD: Politiet har vakthold ved eiendommen tirsdag formiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Møtt med machete

Politiet hevder imidlertid de var nødt til å løsne skudd etter at mannen gikk til angrep på politiet med ei motorsag. Før det skal han ha truet og angrepet politiet med machete.

- Han møtte oss med machete, og traff en politimann i hodet over høyre øye. Politimannen fikk et lite kutt, vi trakk oss tilbake og isolerte situasjonen på stedet, sa stabssjef i Innlandet politidistrikt, Pål Erik Teigen, på en pressekonferanse seint mandag kveld.

Lensmann på Hadeland, Geir Ballangrud Hermansen, forteller at politiet fikk bistand fra beredskapstroppen fra Oslo.

FLERE GJENSTANDER: Krimteknikere tok natt til mandag med seg flere gjenstander fra åstedet. Også tirsdag vil Kripos bidra i undersøkelsene på stedet. Foto: Malene Storrusten / Dagbladet
FLERE GJENSTANDER: Krimteknikere tok natt til mandag med seg flere gjenstander fra åstedet. Også tirsdag vil Kripos bidra i undersøkelsene på stedet. Foto: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Han forteller at det i løpet av de åtte timene politiet var på adressen, flere ganger ble forsøkt å få kontakt med mannen.

- Da vi igjen tok oss bort til døra og forsøkte å entre huset, fikk vi respons fra huset. Først får vi se en mann i døra, og så hogger han etter politiet med machete. Vi trekker oss tilbake, forsøker å anrope, går igjen til døra og blir igjen hogd etter med machete, sier lensmannen.

- Sprayet etsende væske

- Det ble også sprayet med en etsende væske. Til slutt, den siste gangen vi var framme, ble det også brukt ei motorsag mot politiet, legger Hermansen til.

Deretter ankom beredskapstroppen, og politiet gikk til en koordinert aksjon.

SKUTT AV POLITIET: Innlandet politidistrikt opplyser på en pressekonferanse i kveld at en mann ble skutt og drept av politiet på Jaren på Hadeland mandag. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

- Vi oppsøkte mannen på døra, og kommer i en konfrontasjon hvor det også ble brukt elektrosjokkvåpen, men dette hadde ingen effekt på mannen. Han gikk til angrep med ei motorsag, og det førte til at han ble skutt, sier lensmannen.

Den avdøde beskrives som en mann fra området. Han er kjent av politiet, «men ikke godt kjent».

- Aldri fare for naboer

Lensmann Hermansen forteller at politiet blant annet har vært i kontakt med mannen i forbindelse med en forkynnelse tidligere.

- Vi har ikke hatt veldig mye kontakt med mannen. Det var en person som ikke ønsket å omgås politiet eller andre veldig mye, sier han.

Hermansen forteller videre at det «aldri var fare for naboer», som følge av boligens beliggenhet.