Corona:

Nabolaget stinker - nå skal det graves

«Something is rotten in the state of Denmark». Og det har konsistens som fetaost.

STINKMINK: Nedgravd og råtnende mink har vist seg å lukte vondt i Danmark. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB
STINKMINK: Nedgravd og råtnende mink har vist seg å lukte vondt i Danmark. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Først ble de syke. Så ble de avlivet og gravd ned. Nå skal de opp igjen av jorda. For noe er råttent i Danmark. Men dette er ikke Hamlet, det er konsekvensene av en pandemi.

Et halvt år har gått siden danske myndigheter besluttet å avlive alle landets 15 millioner mink. Årsaken var frykt etter at det ble påvist coronasmitte ved flere pelsdyrfarmer. Redselen for en mutert variant av coronaviruset var stor.

I begynnelsen av februar i år var alle mink avlivet. Dystre spådommer om at Danmark kunne bli Europas svar på Wuhan, var avverget.

Men to måneder seinere fylles lufta av en forferdelig stank i Midtjylland. Døde og nedgravde mink har begynt å lukte. Nå må de igjen opp i dagslyset.

Irriterende uker i vente

De kommende ukene vil gravemaskinene komme rullende. Parallelt med at Danmark gjenåpnes, skal også massegravene åpnes opp igjen. Flere tonn med råtten mink skal graves opp, kjøres bort og brennes for å fjerne stanken som plager naboene.

- Det blir noen usedvanlig irriterende uker for dem som er berørt. Det kommer til å lukte fælt, sier landets landbruksminister, Rasmus Prehn, til Jyllands-Posten.

Og han har nok rett. Området som nå skal graves opp, huser ikke mindre enn fire millioner mink som ble hastebegravd i november. Ved et nabolag i Kølvrå ligger 30 boliger mindre enn 750 meter fra kilden til stanken. De neste ukene kan vise seg å bli tidvis ubehagelig for beboerne.

VI ADVARER MOT SVÆRT STERKE BILDER I DENNE VIDEOEN: Skrekkvideo viser bilder fra avliving av mink som gikk forferdelig galt. Video: Privat/tipser Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Som fetaost

Naboene har imidlertid fått løfter om at både tette beholdere og desinfisering vil bli brukt under operasjonen. En utfordring som gjør jobben vanskelig, er de døde dyrenes konsistens etter å ha ligget i jorda i et halvt år.

- Vi regner med de har konsistens som feta. Eller muligens grønnsåpe. Vi har forsøkt å finne noen med erfaring fra slike oppdrag tidligere, men vi fant ingen, sier seksjonsleder for oppgravingen, Jannik Elmegaard.

GRÅT: Danmarks statsminister Mette Frederiksen har de siste dagene vært på turné på Jylland. Torsdag besøkte hun en minkfarm. Da benyttet hun anledningen til å beklage, skriver den danske avisa BT. Video: B.T. Vis mer

Prisen for å fjerne en massegrav for mink har heller ikke vært lett å spå for den danske regjeringen. Landbruksdepartementet har regnet med en kostnad på i overkant av 90 millioner norske kroner - med et ørlite forbehold om at man kan ende opp med det dobbelte.

Hvis alt går etter planen vil jobben være fullført i løpet av de kommende to ukene. Deretter skal forurenset jord fjernes fra stedet og erstattes med ny jord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer