Nachspiel i Merkels fly

Underbuksemann i ecstasyrus brøt seg inn i flyet til den tyske forbundskansleren Angela Merkel. I timesvis herjet han rundt og danset på vingene.

FLYFEST: Tysklands forbundskansler Angela Merkel med regjeringsflyet i bakgrunnen. En ruset mann tok seg i juli inn i flyet for å ha en privatfest. Foto: Ole Krynkelfeld/Reuters/NTB Scanpix
FLYFEST: Tysklands forbundskansler Angela Merkel med regjeringsflyet i bakgrunnen. En ruset mann tok seg i juli inn i flyet for å ha en privatfest. Foto: Ole Krynkelfeld/Reuters/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen tok seg inn på den militære delen av flyplassen i Køln. Flyet, en Airbus A319, var ikke bemannet da det skjedde. Tyske medier melder at den 24 år gamle mannen, av tyrkisk opprinnelse, var ruset på ecstasy. Politiet beslagla marijuana og ecstasy under pågripeslen.

Han fikk være alene i flyet i timevis før han ble oppdaget. I mellomtiden rakk mannen å spraye ned kabinen med et brannslukningsapparat, trykke på vilkårlige knapper i cockpiten, utløse redningssklien, og danse på flyvingen. Han var bare ikledd underbuksa under alenefesten.

Skadene er anslått til 800 000 kroner.

Lurte vakten «Inntrengeren Volkan» har tyske medier kalt mannen som på kvelden 25. juli i år brøt seg inn i flyet til Angela Merkel, skriver Der Spiegel.

Tyske medier har forsøkt å finne ut mer om saken siden juli, og i går lekket en åtte sider lang rapport fra tysk politi med detaljer fra hendelsen.

Mannen hadde først klart å lure en vakt ved flyplassen ved å si at han skulle på en bryllupsfest i militærforlegningen ved flyplassen. Han tok seg deretter over et piggtrådgjerde før alarmen gikk klokken 20.40. Det var ikke før klokken var 00.16 at mannen ble arrestert, med god hjelp av en politihund.

Hendelsen har reist spørsmål om sikkerheten rundt presidenten, og flere politikere tar til orde for en gransking av hendelsen.

Merkel var i en annen by da det skjedde og så på en operaforestilling. Det ene av hennes to fly ble derimot satt ut av spill i ukevis. Det er det tyske luftforsvaret som har ansvaret for de to flyene som regjeringen disponerer.

Nye rutiner En talsmann for luftforsvaret sier til Der Spiegel at de vil nå se på sikkerhetsinstruksen på nytt og gjøre nødvendige endringer. Flere politikere har krevd en granskning av hendelsen.

Påtalemyndigheten sier dette ikke anses som terror.

«Tiltalen omfatter brudd på luftfartsloven, nærmere bestemt å ha forårsaket en farlig situasjon, ulovlig ferdsel på militært område og skadeverk», skriver IBTimes.