Nådde rommet

Michael Melvill (62) har skapt historie. I ettermiddag nådde han verdensrommet i et privatbygd romskip. Han har nå landet trygt på jorda igjen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les alt om oppskytingen hos Space.com¨
 • Gratis bilde i kjempestørrelse fra NASA

  (Dagbladet.no): Klokka 17.08 norsk tid, omlag 20 minutter forsinket, «SpaceShipOne» verdensrommet. Et nytt kapitell i romfartshistorien er skrevet. 62 år gamle Michael Melvill ble første menneske som fikk æren av å komme seg ut i verdensrommet, uten et statlig romprogram. Dagens ferd beviser også at det er mulig for private selskaper å delta i romkappløpet, noe som også åpner for romturisme.

  Dagens ferd kostet 30 millioner dollar og ble organisert på tre år. En pris som er satt opp kan gi teamet bak dagens historiske ferd 10 millioner dollar i premie. Men de store pengene sitter nå løsere hos næringslivet, ettersom forskerne har bevist at de kan fly mennesker ut i rommet og tilbake på jorda med private midler. I tillegg åpner det nå for en diskusjon om deler av Nasas virksomhet bør privatiseres.

  Da flyet tok av jublet, plystret og applauderte tilskuerne heftig. Det samme gjentok seg da rakettene på romskipet ble avfyrt, rundt en time senere. Flammene fra romskipets motorer var synlige for de på bakken. Hele ferden var over på rundt 90 minutter.

  Dette var tidsskjemaet: Legg til 20 min. da det var forsinkelsen.

  15.30: Jetflyet «White Knight» letter fra Mojave-ørkenen i California med romskipet «SpaceShipOne» festet til buken.

  16.30: I rundt 15 000 meters høyde skilles fartøyene og pilot Mike Melvill (62) fyrer opp romraketten. I 80 sekunder stiger «SpaceShipOne» rett til værs med en hastighet som når over 3500 kilometer i timen. Piloten blir utsatt for krefter tilsvarende tre til fire G (jordas gravitasjon) på sin vei mot vektløshet.

  16.31: Med avskrudd rakettmotor fortsetter glideferden til toppen av den utvalgte banen - 100 kilometer over jordoverflata. Så peker nesa på skipet nedover, og nedstigningen starter.

  De doble halevingene og den bakre halvparten av vingene vil roteres oppover for å bremse farten inn i atmosfæren. Når romskipet er inne i atmosfæren, vil vingesystemet roteres tilbake, slik at romskipet kan seilflys på normalt vis og lande på Mojave-flyplassen. Denne delen av turen vil vare i 15-20 minutter.

  Dette er hvis alt går etter planen. Sterk vind eller annet dårlig vær er blant faktorene som kan utsette rekordforsøket.

  Følg Mojave-været her!


  Masse dollar


  For at forsøket skal regnes som en suksess, må romskipet nå 100 kilometersgrensa.

  Klarer de det, vil amerikaneren og designeren Burt Rutan regnes som favoritt i den verdensomspennende konkurransen om «Ansari X-price» - en pris på 10 millioner dollar (om lag 69 millioner kroner) til det første privatbygde romskip som forlater jordas atmosfære to ganger på to uker. Prisen skal fremme romturisme, og 20 forskningslag er med i konkurransen.

  Bakgårdsromskip


  SpaceShipOne er bygget av Rutan og forskerne ved hans romfartsfirma Scaled Composites i Mojave. Firmaet betegnes som et bakgårdsverksted i forhold til NASAs standard - men et imponerende bakgårdsverksted.

  Hele prosjektet har vært omspunnet av hemmelighold, men i desember begynte Rutan å lette på sløret.

  Da ble det også offentlig kjent at den finansielle støtten bak SpaceShipOne - en pengesum som fortsatt er hemmelig - kommer i fra Microsoft-gründer Paul G. Allen - mannen som grunnla dataimperiet sammen med Bill Gates.

  Startet i 1996


  Burt Rutan er kanskje mest kjent for sin flytur i 1986, da han som førstemann i verden fløy rundt hele jordkloden uten å lande eller etterfylle drivstoff i sitt selvbygde fly «Voyager». Hans senere prosjekter inkluderer fabrikasjonen av hjemmebyggerflyet VariEze, privatfly for bedrifter, fjernstyrte droner for det militæret og forskningsinstitusjoner, samt redningskapselen for den internasjonale romstasjonen.

  Romskipet som nå skal forsøke å bryte jordas atmosfære kom på planstadiet i 1996. Men først for tre år siden begynte konstruksjonen for fullt.

  Testet


  Rutan og samarbeidspartnerne har holdt en lav profil rundt prosjektet fram til mai, da publikum ble invitert til å følge testflygingen i Mojave-ørkenen, der romskipet fløy til en høyde av 64 kilometer.

  Romskipet har en butt kropp med spiss nese hvor en rekke glugger gir utsyn for mannskapet. Det er plass til en pilot og to passasjerer.

  Kontrollsenteret - det såkalte «Mission Control» - er en trailer med en rekke antenner, telemetriske radioer, kommunikasjonsutstyr, og måleinstrumenter som speiler det astronauten ser i romskipet.

  Det er også bygget en egen flysimulator og opprettet et treningsprogram for pilotene. Rutan har også opprettet en egen rakettmotor-fabrikk med testplattform og støtteutstyr.

  Dødsspennende


  Morgendagens romtur engasjerer mange av de som har vært der før. Den pensjonerte astronauten Joe Engle (71) sier til nyhetsbyrået AP at spenningen er til å dø av.

  - Jeg mener enhver måte å demonstrere sin higen av å lære mer om høy fart, ekstremt høye flyturer, og gjøre det trygt for vanlige mennesker, er en vidunderlig ting, sier han.

  Engle har selv fløyet 16 oppdrag med NASAs superrakettfly X-15 og var kaptein på to romferge-oppdrag.

  Det er ventet at flere tusen mennesker vil møte opp for å se forsøket. Engle tror piloten kanskje vil være den som får minst glede av det mens det pågår.

  - Jeg tror piloten vil være svært opptatt og svært fokusert. Gleden av det hele vil først komme etterpå, når han tenker tilbake, sier han.

  Den største prisen


  Selv om Rutan og Allen er ute etter belønningen på 10 millioner dollar, vil det neppe bety så mye i forhold til kostnadene de har hatt på å utvikle romskipet. Og det er tydelig at de ser muligheten for å innkassere en langt fetere gevinst.

  - Uten en forretningsmessig tilnærming, vil romfart fortsatt være utilgjengelig for vanlige borgere. Turene med SpaceShipOne vil forandre dette, og oppmuntre andre til å gå inn i en ny lavbudsjettsera innen romfart, sa Rutan tidligere denne måneden.

Grapic News
Grapic News Vis mer
NÅDDE ROMMET: Mike Melvill er 62 år, og ble det første menneske til å føre en privat romraketten ut i stratosfæren.
SPENTE ROMFANS: Jera og Keith Unmack slapper av med hundene Shandi og Nub foran campingbilen utenfor Mojave-flyplassen.
I HIMMELEN: Her flyter SpaceShipOne i utkanten av atmosfæren - 64 kilometer over jordas overflate - under en testtur 13. mai i år.
<B>ØYNENE FESTET PÅ HIMMELEN: Tusenvis av romentusiaster samlet seg rundt rullebanen.
AVANSERT OPERASJON: Her festes SpaceShipOne til buken av jetflyet White Knight.
ROMTUR PÅ BILLIGSALG: Med det vellykkete rombesøket er vi ett steg nærmere romturisme.
OPPFINNELSEN: SpaceShipOne på rullebanen i Mojave-ørkenen i California - klar til å bli det første private romskipet som forlater jordas atmosfære.
MODERSKIP: Det eksotiske jetflyet «White Knight» bar romskipet på buken opp til 15 000 meters høyde før rakettmotorene ble startet.
<B>ROMLAGET: Paul G. Allen (t.v) og luftfartslegenden Burt Rutan (t.h.) sammen med testpilot Mike Melvill (62) i ørkenen i dag.
PRIVAT: Burt Rutan (t.h.) står bak det private romskipseventyret, godt hjulpet av Microsoft-grunnlegger Paul Allen. Her hilser Allen på testpiloten Brian Binnie.
SISTE KYSS:</B> Kona Sally ga sin ektemann Michael Melvill et skikkelig lykke-til-kyss, før han gikk ombord i romskipet som tok ham opp i verdensrommet.