Misjonærer bortført:

Nådeløs bande herjer: - Aldri trygg

Den fryktede gjengen har et kvelertak på den fattige øynasjonen. Nå har de også forårsaket en internasjonal krise.

En gruppe med 17 amerikanske misjonærer og familiemedlemmer er bortført av en kriminell gjeng i Ganthier utenfor Haitis hovedstad Port-au-Prince. Her fra en demonstrasjon mot gjengvolden på Haiti i desember i fjor. Foto: AFP / NTB
En gruppe med 17 amerikanske misjonærer og familiemedlemmer er bortført av en kriminell gjeng i Ganthier utenfor Haitis hovedstad Port-au-Prince. Her fra en demonstrasjon mot gjengvolden på Haiti i desember i fjor. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Om de visste hva de kom til å forårsake før de gikk til aksjon, er uvisst. Resultatet er like fullt det samme.

Den beryktede, fryktede og ekstremt voldelig gjengen har et fryktinngytende psykologisk kvelertak på Haiti, og har nå kastet den lutfattige øynasjonen ut i en internasjonal krise.

Foreløpig er det utad ingen tegn til at krisa går mot slutten med det første.

DÅRLIG VELKOMST: Det ble alt annet enn en hyggelig da fotballandslaget til Belize ankom Haiti før VM-kvalifisering onsdag 24. mars 2021. Vis mer

På vei til flyplassen

Gruppa heter 400 Mawozo, og lørdag i forrige uke bortførte gruppa 17 medlemmer av en amerikansk misjonærgruppe, ifølge haitiske myndigheter.

Fem av de bortførte er barn.

Gruppa har base i delstaten Ohio og er på Haiti for å bygge et barnehjem. Lørdag var de om bord på en buss fra barnehjemmet og på vei til flyplassen for å si far vel til flere av misjonærene, som skulle reise tilbake til USA.

Så langt kom aldri bussen.

På de lovløse veiene utenfor Haitis hovedstad Port-au-Prince ble reisefølget stanset, og alle 17 om bord på bussen ble bortført. 16 av dem er amerikanere, den siste er kanadier.

KIDNAPPET: Reidar Osen (71) besøker stedet han for fire år siden trodde han skulle dø. Video: Angelica Hagen Vis mer

Kontrollerer veier

For 400 Mawozo er bortføringer en forretning, og markedsandelen gruppa har, er hovedårsaken til at gruppa fryktes av mange haitiere.

Haiti troner soleklart øverst på verdensstatistikken over antall bortføringer fordelt på antall innbyggere.

Fra juni til september i år, sto 400 Mawozo-gjengen for 80 prosent av alle bortføringene som ble registrert på Haiti, skriver Washington Post.

Gruppa kontrollerer veier og lokalsamfunn i og rundt Port-au-Prince og deler av området Ganthier i Croix-des-Bouquets, hvor misjonærene ble bortført.

Fordi gruppa ser ut til å gå målrettet etter prester og andre ansatte i kirker, har 400 Mawozo fått rykte på seg for å være nådeløse. Majoriteten av innbyggerne på Haiti er katolikker, og for å unngå befolkningens vrede, har andre bortføringsbander har bevisst unngått å bortføre kirkeansatte, skriver Washington Post.

- Dette viser oss at uansett hvem du er eller hvor du er på Haiti, så er du aldri trygg, sier Pierre Espérance, direktør for menneskerettighetsgruppa National Human Rights Defense Network på Haiti, til Washington Post.

KIDNAPPET: Guo Gangtang og kona gjenforenes med sønnen etter 24 år. Han ble kidnappet av menneskesmuglere, da han var to år gammel. Foto: China Daily/ Reuters /NTB. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: AP. Vis mer

Krever 140 millioner

Gruppa krever 17 millioner dollar - over 140 millioner kroner - for å løslate de 17 medlemmene av misjonærgruppa.

Myndighetene i USA og på Haiti jobber nå sammen med amerikanske FBI for å frigjøre misjonærene.

- Vi gjør alt vi kan for å løse situasjonen, sa USAs utenriksminister Anthony Blinken i natt norsk tid, ifølge NTB.

Samtidig har USA et prinsipp om å aldri betale løsepenger, så det er foreløpig uklart hvordan haitiske og amerikanske myndigheter skal løse situasjonen.

Den angivelige lederen av banden, Wilson Joseph, er fra før etterlyst for blant annet drap, drapsforsøk og bortføring, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Josephs kallenavn er «Lanmò Sanjou», som skal bety «døden vet ikke hvilken dag den kommer» på kreolsk, skriver nyhetsbyrået.

JORDSKJELV: et jordskjelv i Haiti på styrke 7,2 har skapt enorme ødeleggelser. 14. august 2021 Video: Twitter / Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Krevende situasjon

Bortføringen av misjonærene kommer på toppen av det som ser ut til å være en bølge av bortføringer på Haiti, skriver Associated Press.

Mandag var landet rammet av en generalstreik mot den stadig dårligere sikkerhetssituasjonen i landet.

Situasjonen i Haiti for øvrig, er også kaotisk.

Myndighetene har mistet mer og mer makt til kriminelle bander og gjenger, og i juli ble den haitiske presidenten Jovenel Moïse skutt og drept i sin private bolig.

En måned seinere ble Haiti rammet av et dødelig jordskjelv, som krevde over 2200 menneskeliv og lammet viktige forsyningsruter i landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer