<strong>I TRØBBEL:</strong> Det har stormet rundt både oppdrettsnæringen og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen i høst og vinter. Foto: SCANPIX.
I TRØBBEL: Det har stormet rundt både oppdrettsnæringen og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen i høst og vinter. Foto: SCANPIX. Vis mer

Nådeløs dom over minister: - Berg-Hansen er sjakk matt

Fiskerieksperter slakter Berg-Hansen, og mener hun ikke har skjønt at hun vil være inhabil i de fleste oppdrettsaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no) Fiskerieksperter slakter Berg-Hansens forståelse av Justisdepartementets habilitetsvurdering av henne, og mener lovavdelingens vurdering viser at Lisbeth Berg-Hansen brøt habilitetsreglene da hun frøs milliongebyrene til oppdrettselskapene november i fjor.

- Berg-Hansen er satt sjakk matt. Dette er veldig kritisk for henne. Hun er rett og slett vingeklippet. Hun bør vurdere om hun kan fortsette som statsråd, sier førsteamanuensis i fiskerirett ved Norges Fiskerihøgskole, Peter Ørebech.

- Hun er i praksis inhabil i alle oppdrettssaker framover. Det er en liten krets det gjelder, det er bare 186 oppdrettere i landet. Hennes handlingsrom som fiskeriminister er kraftig innsnevret, sier professor ved samme høgskole, Torbjørn Trondsen.

Totalt utgjør norsk havbruksnæring hele 55 prosent av norsk sjømateksport.

Nådeløs dom Denne uka ble det kjent at Justisdepartementets lovavdeling mener fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er inhabil til å behandle de omstridte milliongebyrene en rekke oppdrettselskaper risikerer å måtte betale for brudd på lovverket. Men fiskeriekspertene mener nå lovavdelingens vurdering er langt mer omfattende.

Peter Ørebech er tindrende klar etter å ha lest habilitetsvurderingen:

- Hun har ingen særlig mulighet til å håndtere oppdrettsaker etter dette, verken individuelle saker eller generelle, sier han.

- Habilitetsbrudd I gårsdagens Dagbladet hevdet Lisbeth Berg-Hansen at hun var habil da hun stoppet innkrevingen av milliongebyrene til oppdrettselskapene november i fjor. «Det var bare en prosessbeslutning uten substansiell betydning for sakene», sa hun i går. Det mener Ørebech er helt feil.

- Det hun gjorde var et soleklart brudd på habilitetsreglene. Det er det ikke noen grunn til å stille spørsmål om. Da har hun ikke skjønt habilitetsreglene eller lovavdelingens vurdering, hvis hun fastholder det, sier han.

Ørebech har hele tiden hevdet Berg-Hansen brøt habilitetsreglementet da Fiskeridepartementet frøs milliongebyrene. Nå mener han lovavdelingen gir ham rett.

- Hun frøs jo gebyrer for et selskap hvor hun har åpenbart økonomiske interesser på eiersiden, sier han.

- Fortsatt habilDa Dagbladet snakket med Lisbeth Berg-Hansen torsdag, gjorde hun det klart at hun tolker lovavdelingen dithen at det fortsatt er noen gebyrsaker hun kan behandle. Dermed har hun en helt annen forståelse av lovavdelingens vurdering enn de to ekspertene.

- Det er to kategorier gebyrsaker. Jeg er inhabil i de sakene som dreier seg om lakserømming, for der kan jeg knyttes til to selskaper. Jeg anser meg som habil i saker som dreier seg om for mye fisk i merdene, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Fiskeriminister i trøbbel:

• Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen ble statsråd etter valget i fjor høst. Hun kommer fra jobben som fiskeoppdretter i familieselskapet Sinkaberg-Hansen AS og har hatt en rekke styreverv både i og utenfor næringa.

• Første gang hun fikk trøbbel var da hun like etter at hun ble statsråd uttalte seg negativt om offentliggjøring av skattelister stikk i strid med hva som er regjeringens politikk.

• Siden har hun flere ganger blitt anklaget for inhabilitet. Senest da hun nylig foreslo en forskrift som gir fylkesmenn mulighet til å sette søknader om etablering og utvidelser av oppdrettsanlegg foran alle andre saker og hastebehandle dem.

•Særlig Miljøverndepartementet er svært kritisk til dette forslaget fordi det kan innebære at miljømyndigheter ikke får mulighet til å vurdere søknadene.

• Familieselskapet hennes Sinkaberg-Hansen etterforskes for lakserømming av Økokrim. Samtidig stanset hun innkrevingen av overtredelsesgebyrer blant annet til sitt eget oppdrettsanlegg.

• Gebyrsaken fikk Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til å bed ministeren til å redegjøre om habilitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer