Nådeløs henrettelse

Gro Harlem Brundtland griper etter 20 års selvbeherskelse som en matador til kården - og gir sin gamle fiende Reiulf Steen det historiske og politiske dødsstøtet. Boka «Mitt liv» vil først og fremst huskes som en nådeløs henrettelse av en «tyr» som i det lengste forsøkte å spidde henne på sine horn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Reiulf ville gjøre hva han kunne for å gjøre det vanskeligst mulig å være meg... Det var et opplegg til ren kamp, fylt av anonyme anklager og påstander som har levd sitt eget liv i alle år siden, skriver Gro i innledningen til kapittelet om det bitre landsmøteoppgjøret i 1981.

Det ender med at Reiulf taper sitt andre og endelige slag. Han måtte trekke seg som partiformann til fordel for Gro. To måneder tidligere har han måttet svelge forsmedelsen over at Gro ble statsminister etter Odvar Nordli.

Bitter maktkamp

Den bitre maktkampen mellom de to partifellene, som i utgangspunktet samarbeidet og sjarmerte hverandre, er skildret i en rekke bøker, blant annet av Steen selv. Nå kommer Gro Harlem Brundtland endelig med sin versjon. Og hun legger ikke fingrene imellom:
Tidligere påstander om Steens alkoholmisbruk blir som en svak bris mot Gros detaljerte gjennomgang av dette temaet.

Hun bringer alkoholen inn som en forklaring på hvordan Steen før landsmøtet i 1977 kunne uttale seg kritisk til et partiprogram han selv hadde ledet arbeidet med.

- Ikke edru

- Det var mange som hadde hørt ryktene om at han ikke hadde uttalt seg i edru tilstand.
Foran kommunevalgkampen to år seinere gikk sommerukene uten at Steen innkalte til noe møte i partiledelsen.

- Ivar (Leveraas - partisekretær) og jeg var begge urolige. Det virket som om Reiulf igjen hadde problemer - og at alkohol var inne i bildet på ny.

Da valgkampen startet med en togtur gjennom Gudbrandsdalen, fløt alkoholen i strie strømmer.

Fyll - ikke isjias

Gro slår fast at det var alkohol, og ikke ryggvondt, som var årsaken til at Steen uteble under valgvaken samme høst.

- Det var likevel ingen tvil. Det gikk rykter. Reiulf var blitt sett på flyet - og pressen visste beskjed. De var klar over at det var noe mer enn isjias som var problemet.
Gro gjengir en samtale med den daværende lederen for VGs politiske redaksjon, Per Norvik.

- Han spurte meg om et råd. Avisen hadde fått en rekke rapporter om hva som egentlig hadde skjedd den dagen og kvelden. Flypassasjerer og andre hadde observert at partiformannen var sterkt påvirket av alkohol.

- Norvik spurte meg om hva jeg mente. Kunne det ikke være etisk uforsvarlig å bringe fram slike opplysninger siden partiformannen hadde et alvorlig helseproblem?

- Jeg var enig. Det ville være uetisk og uriktig å skrive om dette som avisen hadde fått informasjon om.

- Jeg følte, som nestleder, som menneske og som lege at min plikt var å beskytte et medmenneske og partiets leder mot en slik eksponering.

- Dette går ikke

Internt i partiet blir partiledelsens problemer drøftet konkret.

- Dette går ikke lenger. Nå må andre overta ledelsen. Vi må sørge for en avklaring. Odvar og Reiulf takler ikke dette, skal LO-leder Tor Halvorsen ha sagt på et møte med Gro dagen etter valget. Dette aktet han å bringe videre til rette vedkommende.

- Senere hørte jeg ikke mer om den saken. Fra da av møtte han (Reiulf) meg med avvisende kulde, møtte aldri mitt blikk, overså meg så godt han kunne.
Selv om hun tilhører partiledelsens absolutte kjerne, blir hun ikke innkalt til viktige møter i partitoppen. Når Nordli skal foreta endringer i regjeringen samme høst, har hun ingen innflytelse. Hun går ut av regjeringen og over til Stortinget, mens Reiulf Steen rykker inn - som handelsminister.

Møbelhandleren

- Jeg var ikke i tvil om at Reiulf nå så på meg som en alvorlig konkurrent, og at han var mer enn glad for at jeg kunne plasseres mer i periferien enn før.

Trolig er det Steens samtaler med avdøde møbelhandler Arvid Engen som har vært vanskeligst å svelge for Gro. I lang tid hadde Reiulf Steen telefonsamtaler med Engen, som tok dem opp på lydbånd.

De ble spredt til medier. Resultatet var en flom av lekkasjer fra Ap-ledelsens innerste.

- Mange av oss opplevde at her var noen dypt illojale, og vi så jo hvem det aldri rammet.

- Reiulf selv opptrådte som uskyldigheten selv når vi i stort alvor drøftet hva som kunne ha skjedd.
- Odvar Nordli fortalte Tor Halvorsen, Ivar Leveraas og meg at han visste det fantes lydbånd med partiformannens stemme, der han uttaler seg i svært negative og åpenhjertige ordelag bl.a. om statsministeren. Båndene satt pressen på.

Gro siterer Guttorm Hansen, som tar opp problemet direkte med Steen.
«Vi må få slutt på plantingen (av intern informasjon). Dette blir til en forgiftning, og det er en stor og slagkraftig avis det dreier seg om.»
- Det støkk i flere av oss, ikke bare i Reiulf Steen, skriver Gro.

Reiulf Steen er for tida sykemeldt fra sin stilling i FAFO og har ikke ønsket å gi kommentarer til Gros bok.